35+ Blog Tools

by Anne

Vaak komt bij bloggen meer kijken dan enkel een idee uitwerken en op ‘Publish’ klikken. Natuurlijk zijn er genoeg bloggers die het hierbij houden; de bloggers die ik soms met vaag groene wangetjes observeer.. Jaloezie is doorgaans een ‘emotie’ die me zelden bekruipt, maar het motto ‘keep it simple’ is nóg lastiger te vinden in mijn woordenboek ;)

Maar ook die ‘die-hard’ tekst-gebaseerde bloggers kunnen niet zonder de nodige plug-ins. En zonder domein -of het nu een WordPress.com domein of een eigen (self-hosted) domein betreft- kom je als blogger ook niet gek ver..

 

Om je een idee te geven van de soorten Blog-Tools waarvoor je kan kiezen en om  -o.a. de beginnende blogger die toevallig hier terecht is gekomen- een idee te schetsen van wat die Tools voor je kunnen betekenen, heb ik hieronder een lijstje gemaakt van alle Blog-Tools die ik zelf (het liefst) gebruik:

 

 

De essentials

 

Akismet

Akismet beschermt je -naar mijn mening- heel effeciënt tegen spam. En hoe groot of klein je blog ook is; spam mag je sowieso verwachten! Zelf heb ik een Akismet account waarvoor ik elk jaar een klein bedrag neerleg – want dat vind ik ook zo fijn aan Akismet; je kan je jaarlijkse rekening zelf bepalen, en dus aanpassen aan jouw (blog)budget.

 

WordFence

Zelf ben ik niet bepaald technisch aangelegd – en dus redelijk kwetsbaar voor de techy’s die kwaad in de zin hebben. Met Wordfence lukt het me tot nu toe mijn blog veilig te houden. Maar mocht je toch gehackt o.i.d. worden, dan is het in veel gevallen vrij simpel om met Wordfence je blog weer op te schonen.

 

WPS Hide Login

Voor ik ‘Hide Login’ ontdekte joeg het aantal ‘kwaadaardige inlog-pogingen’ me toch wel enige angst aan. Nu, na het ontdekken en installeren van deze plug-in en het aanpassen van mijn login-link  – die standaard wordt weergegeven als ‘sitenaam.nl/wp-login – lekker makkelijk (voor iedereen) te vinden dus), bestaan alle ‘kwaadaardige inlog-pogingen’ uit mijn eigen -door typo’s e.d.- gefaalde login’s.. Toch een hele geruststelling! ;)

 

Jetpack / WordPress

Wanneer je een eigen domein hebt is het aan jouw de keuze welke ‘CMS’ (ContentManagementSystem) je wilt gebruiken. Mijn keuze viel op WordPress.org.. Leuk is het dan wel wanneer ook jouw logjes gevolgd (en als je daarvoor kiest; ge-liked) kunnen worden door andere WordPress gebruikers (.org én .com) – vandaar dat ik JetPack heb geïnstalleerd. Maar daar blijft het bij deze plug-in echt niet bij: je hebt keuze uit vreselijk veel handige opties en toepassingen, en ook heel mooi: het is gratis! Al heb je ook de optie wél te betalen – dan heb je meteen ook nóg meer keuzes en functies.

 

Really Simple SSL

Toen mijn Webhosting gratis SSL aanbood, vond ik dat heel mooi.. én lastig :P Na heel veel research en gedoe, kwam ik bij een artikel terecht dat ‘Really Simple SSL’ als dé oplossing beschreef. En wat bleek? T ís ook heel simpel! Met het installeren van de Plug-In worden al je ‘mixed content’ en de nodige instellingen goed ingesteld zodat je na een paak klikjes dan toch eindelijk HTTPS (slotje/veilige verbinding) voor je domeinnaam ziet staan :)

 

 

 

Basic +

 

Google Analytics

Veel bloggers zweren bij Google Analytics. Ik ben er minder weg van, maar dan vooral omdat ik er nog niet helemaal mee uit de voeten kan (:P): Zó veel knopjes, info en grafieken! Terwijl ik probeer mijn Google Analytics-skills te ‘masteren’, doet het ‘Google Analytics Dashboard for WP’ ondertussen gewoon z’n ding. Geen haast ;).. Welke Plug-in nu écht het beste is kan ik je dus niet met 100% zekerheid meegeven, al staan Plug-ins zoals ‘WP Google Analytics’, ‘Google Analytics by Yoast’, ‘Google Analytics for WordPress by MonsterInsights’, Google Analyticator’ en dergelijke bijna in ieder lijstje wel ergens bovenaan.

 

Tiny MCE (Advanced)

Deze Plug-in voegt allerlei opties toe aan je tekstbewerker van WordPress, zodat je veel meer keuzes hebt in hoe je je tekst eruit laat zien. Mijn favoriete opties zijn ‘Justify’ (het gelijk uitlijnen van alle tekst waardoor het één ‘gelijkmatig’ tekst-blok wordt), de ‘Horizontale Lijn’ (handig bij het aangeven van aparte delen in je logje – met een horizontale lijn, dus) en de opties wat betreft ‘font-sizes’ (een stukje meer dan in de standaard tekstbewerker – door middel van px in plaats van pt). Daar blijft het natuurlijk (láááng) niet bij: Go see for yourself, zou ik zeggen ;)

Oh ja: Je hebt TinyMCE ook in widget vorm: Black Studio TinyMCE Widget; zo kan je alles wat in de tekstbewerker kan (links, afbeeldingen, tekst in allerlei stijlen etc.) ook in een widget plaatsen!

 

 

 

Blog Design

 

WP ThemeDetector

De WP Themedetector is je mattie wanneer je een blog ziet en helemaal verliefd raakt op het design..! Door de link van het blog in te voeren in de WP Themedetector (wpthemedetector .com) kan je binnen een minuut achterhalen welk thema er wordt gebruikt op de site (mits het een WordPress theme is, natuurlijk) én krijg je een kijkje in de lijst aan plug-ins die de blogger achter de site/schermen gebruikt. De Detector is natuurlijk ook erg handig wanneer je een nieuw thema zoekt – struin lekker door allerlei blogs heen en ‘detect’ maar raak .. ;)

 

Canva

Canva.com biedt je een (hele) hoop gratis layouts, fonts, filters, allerlei opties -en watnogmeer- zodat je je foto’s helemaal naar jouw smaak aan kan passen. Ook naar de ‘eisen’ van je thema (bijv.); zo kan je templates kiezen voor zo’n beetje elk sociaal medium (wanneer je ‘Pin-able’ afbeeldingen wilt instellen, bijv.) óf stel je zelf de afmetingen in (px, mm & inch) zodat alles er netjes en gelijk uitziet. Graphics, (eigen) Foto’s met Tekst, Logo’s, Collage’s (et cetera) zijn zo makkelijk te ontwerpen en te downloaden. Wanneer je wilt upgraden staan er je natuurlijk nog veel meer funties/opties te wachten!

Tip: Onder deze link kwam ik nog een aantal trucjes tegen waar menig Canva-gebruiker (waaronder ik) nog wat van opsteekt en mee aan de slag kan – Denk aan allerlei functies die je niet zo 1-2-3 uitgevogeld hebt..

 

Pizap

Mocht je gebruik willen maken van de functie die ervoor zorgt dat je een transparante achtergrond kan creëren, dan moet je daar bij Canva helaas voor dokken.. Op zoek naar een gratis alternatief kwam ik Pizap.com tegen – een editor waarin dan niet zo heel veel mogelijk is, maar waar de transparante achtergrond gewoon tot de gratis opties behoort. Tel daarbij op dat je er ook gratis je eigen fonts kan uploaden (wat bij Canva wél wat duitjes kost) en ’n bezoekje aan deze -verder best saaie- editor kan tóch de moeite waard blijken :)

 

Free Fonts

Gratis fonts (ook voor commerciële doeleinden – let hierbij goed op!) voor een font-based logo zoek ik meestal op via Pinterest – vooral omdat ik dan meteen een duidelijk (voor)beeld erbij heb. Meestal beland ik dan op blogpixie.com, waar de mooiste (non-google) fonts bij elkaar staan verzameld. Ookal vermeldt blogpixie dat het font gratis te gebruiken is voor commerciële doeleinden – Ik raad je aan tóch even de licensie te checken (dat is al vaak nodig gebleken in mijn geval)!

Fonts die je download kan je dus -zoals bij ’t stuk hierboven al beschreven- uploaden in editors: soms tegen een vergoeding (Canva bijv.) en als je geluk hebt voor ‘nop’ (nogmaals: Pizap.com (bijv.)).

 

Typekit

Ben je niet tevreden met de fonts die je blogthema bieden? Dan kan je een poging wagen met Typekit! Op typekit.com kan je een account aanmaken en -aan de hand van of je ervoor betaald of niet- kiezen uit een redelijke selectie aan fonts óf helemaal losgaan in de font-library (maar enkel als je centjes strooit, dus ;)).

Voorwaarde is wel dat je een héél klein beetje CSS kent – maar dat is in dit geval zó gedaan (als ik het me goed herinner staat het er netjes uitgelegd, zo niet; dan wel bij de plug in (Typekit Fonts for WordPress) – dus laat ik het even voor wat het is..).. Laat je er in ieder geval niet meteen door afschrikken!

Klein nadeel: op een gratis account mag je ‘maar’ 2 fonts uitkiezen – Maar je mag ze wel toepassen op zo veel mogelijk tekst-elementen als je zelf wilt :)

 

Icoontjes & Symbooltjes

Ben je (net zoals ik) geen held in unicode maar wil je toch die leuke icoontjes en symbolen in je tekst verwerken? Op xahlee.info staan ze allemaal bij elkaar – je hoeft alleen nog maar je ‘copy/paste’-skills in te zetten ;)

 

Color Picker

Meestal gebruikt een WordPress thema hex-codes om een kleur aan te geven (Bijv.: #000000 – voor zwart). In enkele gevallen wordt er toch/ook gevraagd om een rgb kleur-code. Om na te gaan welke rgb-code bij een hex-code past (of om gewoon een kleur te kiezen en er meteen de codes bij te hebben) kan je gebruik maken van een colorpicker. Ook kan de colorpicker je de kleur-code geven van een kleur die je hebt gevonden (en heel mooi vindt – en dus wilt gebruiken) in bijv. sites en afbeeldingen. Ga na wat voor soort colorpicker je nodig hebt en zet gewoon je mattie ‘Google’ in: genoeg colorpickers te vinden!

 

CSS Cheat Sheet

Sinds een jaartje of wat houd ik me ook bezig met CSS (Cascading Style Sheets). Met CSS kan je een heleboel zaken die je met je standaard Customize-opties niet kan veranderen alsnog een nieuwe look geven. Wanneer je JetPack actief hebt staan, heb je vanzelf ook de optie Custom CSS in je Live Customizer staan (als ’t goed is.. tenminste). Anders kan je nog altijd je CSS-stylesheet in de editor tevoorschijn halen, maar dit is iets gevaarlijker omdat je dan geen live-voorbeeld van de aangebrachte veranderingen ziet. Ga trouwens sowieso nooit ‘in ’t wilde weg’ aan de slag met CSS: lees je eerst in, download een Cheat Sheet (ik heb ‘m zelf via StationSeven) en probeer voorzichtig uit. Het lijkt aanvankelijk heel wat gedoe, maar uiteindelijk pas je je thema moeiteloos aan naar jouw smaak :)

 

 

 

Ook handig

 

Loading Speed

Alles te weten komen over de prestatie van je website – en dan vooral (de duur van) het laden? Op Pingdom (tools.pingdom.com) kan je gratis een performance test uitvoeren. Je ziet dan precies hoe lang het duurt voordat je blog laadt en welke factoren ervoor zorgen dat het (in sommige gevallen) te lang duurt (en je lezers verliest!).

 

Optimize

Heb je bovenstaande link van Pingdom een kans gegeven en blijkt je site erg traag? Dan zijn deze 2 Plug-Ins sowieso geen luxe:

TinyPNG: Met deze Plug-In automatiseer je het optimaliseren van je afbeeldingen met een paar muisklikken.
WP Sweep: Met deze tool ‘veeg’ je je site schoon. Niet schrikken: belangrijke zaken blijven gewoon staan! – Je Blog blijft er precies hetzelfde uit zien.. Het is wél opletten dat je geen Drafts hebt opgeslagen, want die kunnen tijdens de Sweep wél verloren raken(!).

 

WP App

Met de App van WordPress op je telefoon geef je gemakkelijk antwoord op reacties (bijv. terwijl je onderweg bent), zie je in één oogopslag (o.a.) hoe veel mensen er op je blog zijn geweest die dag én hoe veel ‘views’ je vandaag hebt gehad (op mijn Iphone staan de cijfers zelfs weergegeven in ’t beginscherm, best geinig :)) – én je kan eigenlijk alles doen wat ook in je WordPress-reader mogelijk is, maar dan op je mobiel.. Zelf ben ik niet bepaald een ‘App-mens’, maar blijkt het snufje op sommige momenten toch heel handig!

 

Pinterest

Nog niet bekend met Pinterest? – Dan ben je een van de laatsten, schat ik in ;) Je slaat er alle links en afbeeldingen op die je tijdens het browsen vindt en het bewaren/nog eens bekijken waard vindt – onder verschillende categorieën (boards). Boards kan je instellen als openbaar of als Privé en je kan er mede-geïnteresseerden over inlichten/aan mee laten werken. Zo ontstaat er een database aan jouw favoriete links en afbeeldingen/graphics – bijvoorbeeld érg handig wanneer je even geen inspiratie hebt! Voor mij houdt het Pinterest-verhaal hier op, maar veel bloggers kiezen er (ook) voor hun logjes op Pinterest te delen (het staat op mijn to do-lijst, dat wel!)

 

Thesaurus

Soms kom je niet op een woord, dan gebruik je een (on-line) woordenboek of weet je je wel een weg naar het woord te google-en. Wanneer ik het idee heb dat ik een bepaald woord té veel gebruik of dat ik ’n idee toch iets anders wil formuleren, dan ga ik meestal aan de slag met synoniemen(.net) óf; wanneer ’t Nederlandse synoniemen boek niet echt oplossing biedt, met een (Engelse) thesaurus (mijn favoriet is thesaurus .com). Een thesaurus is een woordenboek én biedt je alle synoniemen en antoniemen door enkel een woord in te typen en op enter te klikken.. Handig, niet? :)

 

 

 

Linkjes

 

Checklists

SEO – Iedere blogger heeft er wel van gehoord – maar ik ken eerlijk gezegd niet gek veel bloggers die er ‘pro’ in blijken te zijn (en da’s niet erg!). Search Engine Optimization zou vre-se-lijk dik van belang zijn als je blogt – maar ik verdiep me er nauwelijks in.. Omdat ik toch van plan ben er (oooiittt) in te duiken, kwam ik tijdens wat speuren een Checklist tegen op BeautifulDawnDesigns : *klik* – Misschien dat jij er ook wat aan hebt (?) :)

Oja: op SEOsitecheckup.com zie je hoe het staat met jouw SEO

Zelf heb ik -in de loop der domein-wisselingen- al redelijk vaak WordPress.org geïnstalleerd. Tóch vergeet ik elke keer wel ‘iets’.. Op 259west.com vond ik gelukkig Deze Checklist  waarop alle aandachtspunten (voor vlak na de installatie) op een rij staan :)

 

Tips/Inspiratie

Mijn favoriete post over bloggen is bij uitstek dit exemplaar – te vinden op ByRegina.com. Alle bedenkbare soorten/vormen blog-posts staan er duidelijk toegelicht (in het Engels weliswaar) op een rij.

Even geen idee waarover te schrijven? Alleen al het nagaan van de lijst kan je op meerdere (nieuwe) ideeën brengen – ideaal <3..!

Nog meer ‘random’ inspiratie doe je op door bijvoorbeeld op DaysOfTheYear.com te kijken en een twist te bedenken bij speciale dagen (waarvan er haast elke dag wel één is!).

Nog een WordPress beginner? Verlies je in deze Link-Lijst!

 

 

 

Off Line

 

Notitie Boek

Ik schrijf graag al mijn ideëen die ik kan gebruiken voor mijn blog op – in een notitieboekje. Zo heb ik in mijn eigen boekje een ‘bulk’ lijst aan onderwerpen staan, heb ik alle categorieën een paar pagina’s gegeven met daarop wat concretere onderwerpen die onder die categorie vallen, heb ik een deel van de bladzijden gewijd aan ‘Random Inspiratie’ en houd ik in dat boekje ook bij welke foto’s ik bij een idee kan gebruiken/welke foto’s ik bij een idee kan maken.

 

Post Check-list

Omdat ik nogal wel eens iets wil vergeten voor ik op ‘Publish’ klik, heb ik een check-list gemaakt waarop alles staat neergeschreven waaraan een post moet voldoen. Stel je er niet te veel bij voor (ik weet dat veel bloggers het wel érg ver kunnen trekken): vooral basic-zaken zoals ‘snippet invullen’, ‘categorie en tags toewijzen’, ‘social buttons toevoegen’, ‘Perma-link checken’ (omdat ik nog wel eens mijn titel wil veranderen) staan in mijn checklist-je.. Wat toch best vaak van pas is gekomen :P

 

 

Tot slot: Mijn ‘must-haves’

SEO toch een kans geven? – Yoast SEO
Een contactformulier plaatsen? – Contactform 7
Alle linkjes werkend houden? – Broken Link Checker
Lezers een mail bij antwoord op hun reactie? – Simple Comment Notification
Geen Jetpack maar wel een Cookie Notice? – Cookie Consent

 

 

Wat is jouw favoriete blog-tool?

 

 

You may also like

6 comments

Harme van Kamp 6 september 2018 - 11:06

Heel veel waardevolle tips, thx!!

Reply
AnneAelise 6 september 2018 - 11:13

Graag gedaan, Harme :)

Reply
Joost 12 december 2018 - 11:40

Super handig! Bedankt voor deze post!

Reply
AnneAelise 12 december 2018 - 11:55

Harstikke graag gedaan :)

Reply
Joost Poppinga 18 december 2018 - 23:32

In je blog heb je verschillende categorieën die verwijzen naar een pagina, op iedere pagina staat een overzicht van de posts van die categorie met een “readmore”. Eigenlijk een berichten pagina per categorie. Doe je dit met een plugin?

Reply
AnneAelise 18 december 2018 - 23:39

Hoe bedoel je precies? Als je een categorie aanmaakt, komt daar automatisch een pagina bij (te vinden in je wordpress menu onder het kopje ‘berichten’ en dan ‘categorieën’ -> *klik* op ‘bekijken’. Of wil je een overzicht en/of index maken? Ik denk dat je zoiets het gemakkelijkst bereikt met een ‘category index’ plug-in of een ‘(category) post grid’ plug-in – even zoeken naar de termen die ik tussen ”s heb gezet en je komt denk ik/hopelijk al een heel eind (zo niet, dan hoor ik het ook graag – ik heb toevallig nog een thema liggen die zulke index-jes ondersteunt, als je interesse hebt) ;)

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.