Amateur Astrologie

by Anne

Laatst kwam ik een geinig artikeltje tegen; “The chances you’ll snap and kill someone, according to your Zodiac” (gepubliceerd op meerdere sites, dus met google zo te vinden).

Nu ben ik nogal sceptisch wanneer het aankomt op astrologie – vooral dankzij de reputatie die het te danken heeft aan astro-tv en meer van die meuk. Daarnaast ben ik iets te down to earth (typisch steenbok, schijnt *zucht*) om er maar van uit te gaan dat mijn lot afhangt van de stand van allerlei verschillende hemellichamen -destijds- tijdens mijn geboorte.

 

 

Vriendlief zat een beetje mee te kijken terwijl ik op mijn gemak door-browsde en raakte -ondanks zijn ‘simpel-miensch-zijn’- toch best benieuwd naar hoe ‘waarschijnlijk’ ’t volgens zijn sterrenbeeld is dat ‘ie ‘loesoe gaat’ en iemand van het leven beroofd.

 

Een beetje verbaasd en wel heel erg geamuseerd durfde ik zijn horoscoop alvast te ‘voorspellen’.

 

“Schat..” begin ik; “ten eerste ben je een kreeft – een waterteken. Erg emotioneel en zo, dus. Ten tweede ben je zachter dan een zachtgekookt ei – een rauw ei, wellicht. Een rauw ei dat nog geen vlieg kwaad doet.”

Nadat ik zo’n gedurfd statement had uitgebracht, wilde vriendlief al helemaal dat ik het linkje even aan zou klikken.. “Nah vooruit!”

 

Wat bleek? Ondanks mijn nogal gebrekkige kennis van astrologie, sloeg ik de spijker op z’n kop – reden voor mij om haast van mijn stoel en onder mijn bureau t schuiven van het lachen (en janken) – zeker bij het zien van zulk een verontwaardigde gezichtsuitdrukking..!

 

Vriendlief liet verder niet merken dat ‘ie het vervelend vond ofzo.. ’t Zal nog heel wat van dit soort taferelen vragen wil hij eindelijk iets over mijn spottende gedrag zeggen – laat staan dat ie mijn laptop dichtslaat met mijn hoofd er nog tussen ;)

 

 

enniejweejs..

 

 

Jullie weten dat ik -hoe ‘down to earth’ ik ook mag zijn- graag met spiritualiteit bezig ben. In mijn ogen heeft ‘spiritueel zijn’ dan ook niets te maken met zweef-zooi – ’t is maar net vanuit welk kader je bepaalde zaken benadert (en in hoeverre je je gezonde verstand blijft gebruiken).

Maar tijdens je spirituele studie kom je om sommige zaken maar moeilijk heen – die zaken die je aan het twijfelen brengen, zeg maar..

 

 

Zo ben ik inmiddels bedreven in het leggen van Tarot (let wel: ter introspectie – niet van die astro-tv ideeën krijgen nu! :P), houd ik me graag bezig met het lezen van de ‘hersenscheten’ van Carl Gustav Jung en verdiep ik me ook graag in allerlei stromingen, filosofieën en ideeën van (andere) grote denkers.

 

 

Probeer dan maar eens aan astrologie te ontkomen!

 

 

 

Astrologie

De astrologie is kort samengevat de leer/studie van de invloed die de hemellichamen op ons leven -hier op aarde- hebben.

Dat kan op de persoon of op de gelegenheid specifiek zijn, ook kan het de politiek betreffen – of het ideale moment om iets (nieuws) te beginnen (en dus vaak ook: om iets te eindigen).

Het idee dat zelfs de toekomst vast ligt in ‘de sterren’ is ook redelijk breed geaccepteerd – en tegelijkertijd de reden achter mijn voormalige desinteresse wanneer het aankwam op ‘de sterrenleer’.. Ik ben nog altijd van mening dat we (grotendeels) zelf onze reis en ons einde bepalen en ben absoluut geen fan van het verschuilen achter een lot (‘het is nu eenmaal zo’).

Het gedachtegoed van de astrologen die er een psychologisch tintje op nahouden staat mij dan ook veel meer aan: volgens hen is astrologie vooral handig bij het ontdekken van ieders potentieel – om zo inzicht te krijgen in (o.a.) de persoonlijkheid, in eventuele puntjes om aan te werken en in de bronnen/talenten om op in te spelen.

De ‘psychologische astrologie’ is een stroming in de westerse astrologie, waar ik hieronder nog op in zal gaan. Astrologie wordt over heel de wereld beoefend; vandaar dat ik me voor het gemak maar even tot enkele hoofdpunten van ‘onze’ wetserse astrologie beperk ;)

 

 

Associaties

In mijn kleine tarotgidsje staat bij elke kaart een astrologische associatie aangegeven. Nooit echt naar gekeken, to be honest.. – Maar (bijv.) tijdens het schrijven van een logje over de elementen, en hele poos geleden – vielen me al enkele overlappingen/associaties op tussen astrologie en tradities waar ik ietsje/veel meer kennis van heb.

Zo heb ik rond mijn 13e -als beginnend ‘heksje’- mijn element bepaald aan de hand van mijn sterrenbeeld. Ieder sterrenbeeld wordt namelijk geassocieerd met één van de 4 elementen: water, aarde, lucht en vuur.

 

Steenbok    22 december – 19 januari    Aarde
Waterman    20 januari – 19 februari    Lucht
Vissen    20 februari – 20 maart    Water
Ram    21 maart – 19 april    Vuur
Stier    20 april – 20 mei    Aarde
Tweelingen    21 mei – 20 juni    Lucht
Kreeft    21 juni – 22 juli    Water
Leeuw    23 juli – 22 augustus    Vuur
Maagd    23 augustus – 22 september    Aarde
Weegschaal    23 september – 22 oktober    Lucht
Schorpioen    23 oktober – 21 november    Water
Boogschutter    22 november – 21 december    Vuur

Water  →  emotie
Lucht   →  rationeel
Aarde   →  zinnelijk
Vuur   →  actie

 

Een andere manier om de sterrenbeelden in te delen, is aan de hand van ‘tekens’: Vaste tekens, Hoofdtekens en Beweeglijke tekens

Vaste tekens zijn betrouwbaar, koppig, hebben een sterke wil en zijn vastberaden
Leeuw, Stier, Schorpioen, Waterman

Hoofdtekens zijn leiders, ambitieus, op zichzelf gericht en enthousiast
Ram, Weegschaal, Kreeft, Steenbok

Beweeglijke tekens zijn felxibel, kunnen zich goed aanpassen, zijn veelzijdig en vatbaar
Maagd, Vissen, Tweelingen, Boogschutter

 

 

Sterrenbeelden en hemellichamen

Bovendien wordt ieder sterrenbeeld gelinkt met een (of twee) hemellichaam(en), hieronder een overzichtje – zodat je je er een beeld bij kan schetsen.

Steenbok – Saturnus
Waterman – Saturnus &Uranus
Vissen – Jupiter & Neptunus
Ram – Mars
Stier – Venus
Tweelingen – Mercurius
Kreeft – Maan
Leeuw – Zon
Maagd – Mercurius
Weegschaal – Venus
Schorpioen – Mars & Pluto
Boogschutter – Jupiter

 

 

Hemellichamen en hun gebieden van invloed

Saturnus    beperking, pessimisme, structuur
Uranus    rebellie, excentriciteit, omwenteling
Neptunus    fantasie, dromen, illusies
Mars    actie, verlangen, agressie
Venus    liefde, schoonheid, kunst
Mercurius    communicatie, intellect, rede
Maan    emotie, instinct, gewoonten
Zon    zelf, hoofdzaken, vitaliteit
Venus    liefde, schoonheid, kunst
Pluto    transformatie, obsessie, kracht/macht
Jupiter    ontplooiing, optimisme, overvloed

(bron: infographic v. healingartforms.com)

 

 

Informatie over ieder sterrenbeeld apart wordt me een iets te omvangrijk werkje – maar ik hoop dat ik je een leuk kijkje in de astrologie heb kunnen bieden.. De die-hard astrologie-enthousiastelingen zullen er weinig aan hebben – maar om nu meteen met allemaal lastige termen te gaan smijten en proberen de gehele sterrenleer in één logje te douwen? Dan vind ik dit een prima alternatief ;)

 

 

Zelf zal ik nog wel een tijdje rondspitten op dit terrein.. Ik val niet zo snel voor verkooppraatjes, maar toen ik een jaar of anderhalf geleden tegen een aanbieding aanliep voor een lezing aan de hand van zowel astrologie als tarot (door blogster Benebell Wen (engelstalig))- ben ik er toch ‘in getrapt’. Waar ik eigenlijk een hoop cliché-geleuter verwachtte blijkt de lezing een leuke basis om van op uit te gaan (+ ik heb er ware/fijne inzichten aan overgehouden – toeval of niet!).

 

Voor mij blijft astrologie dus voorlopig een (heel interessant -en soms vermakelijk-) vraagteken :)

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.