Best of Blogtips

by Anne

Blog tips..

zoek jij ze wel eens op?

Zelfs wanneer je er niet bewust naar op zoek gaat – of het allemaal ‘wel best’ vindt, ontkom je nog niet zo gemakkelijk aan de letter-lawine bestaande uit de zogenaamde  ‘Blogs on Blogging’.

 

 

Alle tips ten harte nemen is gekkenwerk.. Dus met welke blog-tips ga je het best aan de slag?

 

 

In deze post heb ik voor jou  -mijn blog collega- de (door mij) met uiterste zorg geselecteerde tips op een rij gezet en toegelicht  – waar mogelijk met nuttige linkjes, sub-tips en / of voorbeelden.

 

De selectie heb ik uitgevoerd aan de hand van mijn eigen criteria:

  • De tip wordt opvallend vaak genoemd (en toegepast)
  • Het is op (nagenoeg) ieder blog bruikbaar
  • Ik zie zelf in waarom de tip in kwestie waardevol is    -en / of:
  • Al bloggende heb ik de tip gehanteerd en is ‘ie handig / nuttig gebleken

 

 

Blog – Regels

Uiteindelijk bleven er 8 blog tips over – tips die je ook wel als ‘regels’ kan beschouwen gezien hun aard. In mijn lijstje vind je dus geen tips wat betreft social media, meer volgers / views, geld verdienen en meer zaken die lang niet altijd voor iedere blogger van belang zijn – wellicht dat ik in een volgende post dieper in ga op specifiekere blog-topics, mocht er vraag naar zijn / de inspiratie ertoe zich aandienen.

 

 

 

 

Best of Blog-Tips – De Top 8

 

 

1 Volg je Passie

Waar loopt je hart -al van kinds af aan- van over? Hoe klinkt de boodschap die je het liefst aan zoveel mogelijk mensen mee wilt geven? Wat houdt je bezig wanneer je een momentje voor jezelf hebt? Oftewel: Waar zou je eindeloos over willen en kunnen schrijven?

Bij mij zijn dit meerdere onderwerpen, zoals je misschien al is opgevallen. Een overduidelijke ‘niche’ herken je hier wellicht niet 1-2-3.. Maar als ik dan toch een ‘rode draad’ moest zien te vinden zou ik zoeken in de sfeer van ‘zingeving’ en / of ‘soul searching’ – ik hoop dat jij dat ook weet te herkennen hier ;)..

Lopen jouw favoriete onderwerpen -net zoals die van mij- op het eerste oog kris-kras door mekaar? Probeer dan toch een overkoepelende ‘noemer’ te vinden – een paraplu waar al je passie-puntjes onder kunnen schuilen (zonder ruzie te krijgen). Zo kom je toch nog (enigszins) in de buurt van een ‘niche’.

Benieuwd naar wat een niche nu precies is – of meer hulp nodig bij het vinden van jouw eigen niche? *Klik*

Mocht je jezelf na een tijdje gepassioneerd schrijven ‘leeg’ aantreffen; bedenk je dan dat een pauze wellicht de rust en de ruimte biedt om de ‘sappen’ opnieuw te laten vloeien :)

 

 

 

2 Een helder doel

Wat is jouw ‘waarom’?
Waarom wil je bloggen? Wie hoop je ermee te bereiken? Wat hoop je ermee te bereiken?
En: Hoe snel wil je je gewenste doel bereiken? Welke stappen zal je moeten ondernemen?

Al deze vragen neerpennen en vervolgens na diep nadenken (eerlijk) beantwoorden zal ervoor zorgen dat je niet alleen opperst gemotiveerd te werk gaat, maar ook met een zuivere focus – een duidelijk doel voor ogen.

Op deze manier (door sommigen ‘het opstellen van een ‘mission statement” genoemd – al vind ik dat meer iets voor bedrijven.. – Ik houd het liever op ‘Blog-Filosofie’) schrijf je de meest duidelijke en samenhangende posts en vindt je waarschijnlijk het snelst jouw gewenste publiek.

 

 

 

3 Regelmaat / Routine

Ondanks mijn schreeuwende gebrek aan een blog-routine, zal ik me toch aan deze tip moeten wagen.. Hij wordt namelijk (bijna) altijd genoemd!

Lezers ‘vasthouden’ doe je schijnbaar door je aan een blog-agenda te houden.

Bijv.: Elke dinsdag en donderdag een post plaatsten. En / of: Elke eerste woensdag van de maand een terugkerende rubriek/deel van een blog-serie.

Zo weet men wat te mogen verwachten en sommigen zullen misschien zelfs uitkijken naar je volgende post betreffende een bepaald onderwerp.

Sowieso is het handig voor diegenen die geen blog-reader tot hun beschikking hebben en dus maar om de ‘zoveel’ tijd je blog moeten checken om te zien of er al verse inhoud op staat.

Mij staat dus nog een opdracht / uitdaging te wachten ;)

 

 

 

4 Kwaliteit

Nog even over die blog-agenda: prop ‘m niet al te vol! Kwaliteit gaat over kwantiteit en dus wil je genoeg tijd overhouden voor de nodige research / het maken van foto’s en/of graphics / het nalezen en aanpassen van je post / etc.

Zorg dat er zo min mogelijk spelfouten te spotten zijn, dat je hier en daar voorbeelden / anekdotes / ervaringen deelt en dat je (vooral waar nodig) duidelijk en specifiek bent – dus geen onnodig gel*l!

Om je schrijf-talent op peil te houden is tijd ook nuttig besteed door andere blogs te lezen en van andere bloggers te leren.

 

 

 

5 Karakter

Probeer zo trouw mogelijk aan jezelf te blijven.. Schrijf waar jij over wilt schrijven, deel je eigen mening of ervaring, voeg altijd een personal touch toe en schrijf zo veel mogelijk in je ‘eigen stem’ (denk aan hoe je iets tegen vrienden zou verwoorden, bijv.).

Ben niet bang om je verhaal te delen. Het toont moed en kracht – en zal hoogstwaarschijnlijk iemand (minimaal!) inspireren en / of het gevoel geven niet ‘alleen’ er voor te staan. Houd het enigszins comfortabel voor jezelf, maar verleg zo nu en dan ook je grens!

Meer tips bij het aanbrengen van je personal touch? *klik*

 

 

 

6 Creativiteit

In je schrijven kun je natuurlijk al een hoop creativiteit kwijt.. Maar wellicht is het leuk / interessant om die creativiteit ook in (o.a.) het maken van je eigen foto’s te steken!

Of.. Door lekker te rommelen aan je design….! (*insert guilty smiley face*)

Met een veelzijdig thema kom je bijvoorbeeld al een eindje. Heb je betaald voor een premium thema (op een blog met een eigen webhost)? Dan kan je al helemaal je lol op – met allerlei shortcodes, plugins en natuurlijk de thema-opties. Voor hen die -net zoals ik- helemaal ‘hooked’ zijn aan design-gerommel is het aanleren van CSS wellicht ook een leuke optie :)

Voor hen die nog op zoek zijn naar een premium wordpress thema (voor een self-hosted blog, dus!) – mijn biebje puilt nog steeds uit van de thema’s die een nieuw baasje zoeken.. dus laat vooral een berichtje achter (evt. via de mail, mocht je het anders ongemakkelijk vinden) :)

 

 

 

7 Leesbaarheid

Over de moeite die lezers voor je overhebben gesproken: probeer je tekst zo leesbaar mogelijk te houden / maken..

Dat betekent:
-Veel ‘wit-regels’ – als ademruimte tussen alinea’s
-Korte alinea’s (bij voorkeur 2 tot 5 zinnen lang)
-Headings en subheadings gebruiken zodat de lezer snel je post kan ‘scannen’ om te zien of het zijn / haar cup of tea is
-Gebruik leestekens! I.n.t.e.r.p.u.n.c.t.i.e.
-Probeer zo min mogelijk spelfouten te maken
-Veel lezers houden van lijstjes (genummerd of met ‘bullets’) –  keep that in mind!

 

 

 

8 Sociaal

Laat altijd weten dat je reacties waardeert  – het liefst door hen te beantwoorden en/of hen ook met een bezoekje van jou te vereren, natuurlijk!

 Je lezer heeft immers de tijd en moeite genomen -niet enkel om je stuk te lezen- maar óók om je er iets voor terug te geven in de vorm van zijn/haar eigen woorden.

Als je daar geen waarde aan hecht vraag ik me af wat je in blog-land doet.. (heeft enkele blogs in gedachten die inmiddels niet meer in de reader verschijnen.. *zucht*).

Voor hen die juist inspelen op wat lezers van hen willen zien, is het aanmaken van een poll een goed idee – zo krijg je inzicht in de wensen van je lezers én doe je meteen wat extra inspiratie op.. :)

 

 

Met welke tips kan jij uit de voeten?

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.