Bullet Journal Boekjes

by Anne

Als ik het genoegen mag genieten jou als vaste lezer te strikken, moet ik je wel alvast waarschuwen voor mijn hardnekkige hobby; Bullet Journaling.

In deze blog behandel ik ‘de Basics’..in dit geval ‘Boekjes’. Meestal is mijn keuze (mede-)gebaseerd op populariteit (anders had ik van sommige merken nooit gehoord!) – weer andere Boekjes verdienen hier een plekje vanwege mijn enthousiasme wat betreft het papieren-product.

Ik ben niet van plan ‘geld te maken’ met mijn nieuwe blog – boekjes die jou ook wat lijken kun je gemakkelijk zelf opzoeken (ik zal zo mogelijk de winkel/webshop erbij vermelden).. Maar zaken zoals affiliate-links kom je hier dus niet tegen!

 

 

Wat is een Bullet Journal?

Ben je nog niet bekend met Bullet Journaling? Laat ik je er dan allereerst op wijzen dat het een bepaald systeem betreft – en niet een (specifiek) boekje (ondanks de heersende overtuiging / beweringen)!

Zelf houd ik het systeem -ontworpen door Ryder Carroll- lekker losjes aan (wat volgens mij meer dan oké is, misschien zelfs te bedoeling!). Hij ontwierp het systeem namelijk om het ons gemakkelijker te maken al onze notities en lijstjes bij mekaar te houden – op een manier die iedereen voor zichzelf mag bepalen en aanpassen naar smaak.

De uitleg (inclusief een 5 min. Durend filmpje) over het Bullet Journaling systeem door Ryder Carroll tref je onder deze link.

 

 

BuJo Boekjes

In deze post lees je dus vooral welke Boekjes ik -tot nu toe- als het fijnst ervaar (en hier en daar een goedkoop(er) alternatief). Alles wordt (natuurlijk) vergezeld door foto’s, zodat je een helder idee krijgt :)

Meer specifiekere onderwerpen wat betreft Bullet Journaling volgen vast nog – Het leek me gewoon wel zo handig/vriendelijk de boel eerst voor je toe te lichten ;) Daar gaan we..:

 

 

BuJo Boekjes – Dot Grid

Dot-grid-papier (papier met een puntjes raster) wordt zo ongeveer gezien als ‘de Standaard’ voor Bullet Journaling. Zelf geef ik er ook keer op keer de voorkeur aan. Er zijn inmiddels zó veel (notitie-) boekjes met dot-grid bladzijden te vinden dat ik ze onmogelijk allemaal voor je kan testen / goedkeuren. Niet enkel vanwege de enorm brede keuze, maar ook omdat BuJo-Boekjes niet altijd even betaalbaar zijn.

Begin je net? Dan kan het zeker geen kwaad eerst te oefenen in een gelinieerd Hema-boekje (bij wijze van – al heeft óók de Hema (evenals de Action) inmiddels Bullet Journals in het assortiment, en nog betaalbaar ook!).

 

Hieronder vind je de merken en mijn oordeel over de boekjes die ik inmiddels heb versleten:

 

 

 

Moleskine

Ik ben zwaar fan van de Moleskine notitieboekjes. Ik heb inmiddels een stapel van 18 exemplaren bijeen verzameld (notitieboekjes.nl levert al de volgende dag! – mits voor 5 besteld – ideaal voor een ongeduldige impuls-shopper zoals ik ;)..).

De Moleskine is het eerste ‘dot-grid’ notitieboekje waarin ik aan Bullet Journaling deed (ik ben begonnen in de dikke A5 ringbanden van de Hema) – en de puntjes bleken verbazend handig (en totaal niet storend)! Zelfs zonder liniaal is het na enige oefening niet al te veel gedoe om rechte lijnen te trekken.

De Moleskine heeft een voorblad waarop je je contactgegevens kan invullen voor ’t geval je je ‘precious’ BuJo kwijtraakt – en achterin zit er een handig vouwbaar ‘pocket’, zodat je (nog) losse notities ook gemakkelijk bij de hand houdt!

Ik heb nu al een tijdje geen Moleskine meer aangebroken: vergeleken met andere boekjes zoals bijvoorbeeld de Leuchtturm1917 of de Nuuna, heeft de Moleskine nu eenmaal nét iets meer last van ‘ghosting’ (doorschijnen door de bladzijden).

 

 

MUS

Na de Moleskine (ik was zeker een jaar of wat hondstrouw aan mijn begin-merk), liet ik me verleiden door de populariteit en de wel érg mooie kaft van ‘de MUS’..

Helaas pindakaas: Daarmee had ik mooi een 10-tje verspild.. Met geen één van mijn fineliners kon ik op het papier van de MUS schrijven zonder dat er enorme ‘bleeding’ (uitlopende inkt en vlekken) optrad – en zoals je nu vast al kan raden had dat ook flinke ghosting als vervolg..

Geen MUS meer voor mij – liever een ietsss saaiere kaft dan. Gelukkig gaat het om de inhoud! :)

 

 

Filofax The Original – A5 & Filofax Saffiano – Personal

Na wat BuJo-blogs te hebben doorspit, liet het charmante idee van de Filofax me maar niet los. Destijds was ik bijna jarig – en met wat bijeen geschraapt verjaardags-geld kocht ik dan toch mijn allereerste Filofax: en wel ‘The Original’ – Maat a5 – in de kleur ‘Fuchsia’.. – Voor een bedrag dat ik hier lekker niet ga noemen; Mán wat voelde ik me een verwend kreng toen de prachtige organizer dan toch voor me lag.. Ik heb er zeker 3 weken enkel naar gekeken voor ik erin durfde te krabbelen :’)

Een béétje stom, wel: Het hele idee achter een Filofax-BuJo is juist dat je bladzijden gewoon in kan voegen, uit kan nemen en/of van volgorde kan veranderen (wel handig voor de die-hard perfectionist – of juist niet..?). ’t Enige dat een dikke blunder je kost is je ‘Planner Peace’ (de droom die iedere planner/BuJo-addict najaagt) óf ‘n Filofax-bladzijde.

Gelukkig heb ik een fijn adresje voor Dot-Grid bladen voor mijn Filofaxjes, namelijk: de webshop ‘mylovelynotebook’. Voor mijn kleinere Filofax (maatje ‘Personal’) shop ik ook graag bladzijden in verschillende Etsy-shops; die vaak óók zogenaamde ‘Printables’ verkopen (ik maak ze persoonlijk liever zelf, wie weet daarover later meer!)..

Printables vind je trouwens ook vaak gratis aangeboden als download op planner/BuJo-blogs, maar dan moet je vaak wel ietsje inleveren aan kwaliteit/’looks’..

Wil je zelf papier/bladzijden of printables maken maar heb je geen idee hoe je de gaatjes voor de ringband op de juiste plek krijgt/überhaupt kan maken? De perforator van ‘KW Trio’ is een relatief goedkope en súper handige oplossing! De perforator is verstelbaar, waardoor je voor alle maten Filofax kan perforeren met één enkel apparaat.

 

 

Filofax Notebook

Ook weer Filofax dus, maar dan anders! Het betreft een ringbandboekje met neplederen kaft. Het idee is hetzelfde: je kan bladzijnen erin en eruit halen en van volgorde wisselen. Het verschil: Allereerst de capaciteit: er passen maar zo’n 65 bladen in.. (voor mij té weinig..); deze bladen zijn helaas ook nog eens heel vaak uitverkocht (ik ken enkel 24papershop als fijn adresje) – waardoor je dus in de ‘problemen’ kan geraken.

Daarnaast heb je geen speciale perforator nodig zoals bij de (‘echte’) Filofax, maar zitten er inkepingen aan de zijden van de bladzijden zodat je ze in een handomdraai zo om de ringetjes in de ringband kan leggen.

Wat ik (ook nog) fijn vind aan de Filofax hervulbare notebooks: het papier is van hoge kwaliteit (nauwelijks doorschijnen of wat dan ook) en ze worden geleverd met kleurige tabbladen/dividers erin (4 in totaal, waarvan de eerste divider een ‘pocket’ vormt). Niet helemaal mijn favoriet dus, maar als je weinig bladzijden verbruikt kan ik ’t je zeker aanraden!

 

 

Nuuna

De Nuuna.. Ooohhh..! De prachtige kaften en printen (die zelfs doorlopen op de zijkant van ’t boek – zie foto) hebben me overgehaald het iets aan de duurdere kant geschaarde notitieboek een kans te geven.

Het papier is erg wit en de puntjes staan veel dichter op mekaar dan bij de standaard boekjes – dus daar moet je maar net van houden/aan wennen.

Zelf ben ik vreselijk verliefd op mijn Nuuna, en heb ik er op een paar test-bladzijden na nog niet in durven kalken (’t zelfde geldt trouwens voor mijn bloedmooie PaperBlanc’s – maar das weer een ander verhaal) :’)..

Een Nuuna is dus vooral geschikt voor hen die met een foutje hier en daar kunnen leven denk ik.. (#lifegoals) haha ;)

 

 

Leuchtturm1917

De Leuchtturm1917 – ook wel de ‘LT’ genoemd – in de BuJo-comunity, is toch echt een van mijn favorieten. Ietsje ghosting, dat wel – maar al minder dan bij de Moleskine, bijvoorbeeld. Stiekem doet de LT me dan ook aan mijn oude Molekine-liefde denken: Goede kwaliteit, redelijk compact, fijn dot-grid raster (niet té dikke puntjes maar toch goed zichtbaar), crèmekleurige bladzijden, een handige band om ’t boekje dicht te houden en ook nog eens genoeg bladzijden(!).

Waarom de LT het van de Moleskine wint? Natuurlijk ’t feit dat er minder ghosting optreedt, maar ook het briljante idee om achterin het boekje wat uitneembare bladzijden te plaatsen. Zo kun je toch een beetje ‘voor t echie’ oefenen :P.

Ook heeft de LT standaard een index voorin, een contactgegevens voorblad (zoals ook de Moleskine), wordt het boekje geleverd met handige beschrijfbare labels erbij én zitten er geen één, maar 2 leeslinten aan de binding gemaakt – zodat je twee delen van je BuJo met gemak terug kan vinden :)

 

 

Action – ‘My Bullet Journal’

Prima beginners-BuJo! Iets te overheersende/overduidelijke ‘puntjes’ naar mijn smaak en ‘t boek is mij iets te groot.. Maar de kwaliteit van het papier heeft me (zeker gezien de prijs – 2,50 of ietsje minder/meer.. geloof ik) enorm verrast.

Omdat ik niet zo te spreken was over de kaft (onbuigbaar karton dat snel loslaat en/of ezelsoortjes oploopt) heeft het ‘hoogwaardige’ papier van de eerste Acton-Bujo’s die ik heb gekocht prima gediend als bladzijden voor mijn A5 Filofax: even bijsnijden/knippen (vanwege de breedte), gaatjes erin zetten – et voilà!

Nu liggen er weer BuJo’s in de Action .. en ik kon het natuurlijk toch niet laten 0=) Hieronder zie je nog wat voorbeelden van een (naar mijn smaak) nadeel; namelijk de ‘voorbeeld-bladzijden’.

Maar hé, in deze blog (voor o.a. de beginner) komt dat maar al te goed uit: zo heb je meteen een ‘Bujo-Beeld’ :P

 

 

‘Normale’ boekjes

De Hema kan ik sowieso niet inlopen zonder enkele notitieboekjes aan te schaffen, ook als zijn ze gelinieerd in plaats van ‘dot-grid’. Ook ben ik compleet óm wat betreft de notitieboekjes van Oxford – voor een schijntje te koop bij (wederom) de Action en ook nog eens heel gemakkelijk ‘eigen’ te maken. Zo heb ik de kaften bewerkt met gekleurd papier en (heel veel) washi-tape en textiel-tape.:

 

Eigenlijk dient ieder boekje wel als een prima Bullet Journal – Het valt of staat gewoon geheel afhankelijk van jóuw BuJo-behoeften!

 

Mijn favorieten zijn momenteel eigenlijk best lastig te onderscheiden, als ik dit zo terug lees.. De afgelopen tijd switch ik steeds van LT naar Filofax (en weer terug), en ik denk dat ik dat ook nog een tijdje blijf doen – ’t werkt immers voor mij! :)

 

 

Wat werkt voor jou?

 

Klik op mijn Pinterest-Link als je op zoek bent naar Bullet Journal inspiratie &/of Filofax/Planner inspiratie – dan heb ik namelijk ’n paar bomvolle Boards voor je klaar staan!

 

You may also like

5 comments

Loena 21 september 2018 - 12:46

Hey super leuk je weer te lezen. Trouwens ik ben ook super benieuwd naar jouw bujo opzet, systeem en monthlies of weeklies! Dat zou ik echt super gaaf vinden. Mijn Hema boekje is eindelijk bijna vol en dan kan ik beginnen in of de mus of de lt ;-) <3

Reply
AnneAelise 21 september 2018 - 15:13

Ik zal mijn best doen snel een ‘kijkje in mijn Bujo’-post te produceren.. Ik ben alleen bang dat het geen netjes samengaand geheel zal vormen met mijn wisselvalligheid en uitspattingen, haha ;) Maar monthlies zijn er altijd – dailies ook… Zal eens in de stapel gaan speuren voor wat oude weeklies.. eigenlijk wel een leuk taakje! Ik maak er wel wat van, komt goed =D Ik ben ook erg benieuwd hoe jij de puntjesraster-bladzijden te lijf gaat.. to be continued? ;) xx

Reply
Loena 23 september 2018 - 12:59

Zeker to be continued! Soon my dear soon… Ik ben bijna klaar met November, dus dan kan ik beginnen aan de opzet voor december en dan… Is het vol!

Wat dacht je van aan inspiratieblog voor verschillende weeklies/monthlies? Op die manier maakt het geen zak uit of ze allemaal op elkaar lijken of niet. Of een evolutie van je weeklies?

Ik vind jou pagina’s altijd geweldig inspirerend. Voor mij moet het vooral praktisch zijn zodat ik er een paar achter elkaar kan maken zodat ik lekker vooruit kan werken.

Reply
AnneAelise 28 september 2018 - 09:33

Helemaal vergeten te antwoorden.. Maar ik vind het een vreselijk leuk idee! =D Kijk er naar uit eens lekker te gaan bladeren – hopen dat meer mensen van jouw mening zijn, haha ;)

Reply
Loena 28 september 2018 - 12:28

Vast wel! Als ik er naar kijk en het lees moeten er toch ook anderen zijn? Ik bedoel… Ik ben toch niet heel gek en raar? :p

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.