Chakra Cheat-Sheet

by Anne

Een chakra kun je zien als een geleider van levensenergie (prana). Onze chakra’s vormen gezamenlijk een systeem dat de levensenergie die zowel uit de aarde als de hemel via deze energiewieltjes (chakra = wiel) van energie naar binnen stroomt zuivert en in een subtielere vorm weer afgeeft.

We hebben 7 hoofdchakra’s en nog een aantal ondergeschikte chakra’s(over het exacte aantal bestaat nog onduidelijkheid). Wanneer onze 7 hoofdchakra’s in balans zijn en we ontvankelijk zijn voor de levensenergie, kunnen er zich nieuwe chakra’s vormen.

 

In dit stuk licht ik de functies van de 7 hoofdchakra’s toe

 

Het chakrasysteem stoelt op het idee dat wezens en aarde Één zijn, dat alles bestaat uit (spirituele) energie. Daarom zijn chakra’s aan een element verbonden. Ook edelstenen en kristallen, kleuren, sterrenbeelden, planten en etherische oliën worden aan bepaalde chakra’s gelinkt. Zo zouden edelstenen en kristallen één chakra bevatten die ook levensenergie geleidt (dieren hebben er naar verluid maximaal 3). Naast de functies van de hoofdchakra’s zal ik dus ook hun associaties toelichten.

Na het lezen van onderstaande informatie kun je eventueel bij jezelf nagaan of jouw chakra’s in balans zijn. Vaak raken chakra’s namelijk geblokkeerd. Dat kan als gevolg hebben dat andere chakra’s juist weer overactief raken om de blokkades te compenseren. Het uiteindelijke doel is dan ook een balans in de ‘levensenergie-zuiveringsinstallatie’.

 

 

 

De 7 hoofdchakra’s uitgelicht:

 

Mulhadara: Het Wortelchakra

Het wortelchakra verbindt ons met de aarde, we kunnen er letterlijk door “aarden”. Het chakra vormt namelijk onze fundering en zou voor een veilig en zeker gevoel moeten zorgen. Zo kunnen we met bijvoorbeeld verandering omgaan. Een gezond wortelchakra is namelijk flexibel en blijft bij verandering gegrond.

Het gevoel van veiligheid is erg belangrijk omdat een onveilig gevoel energie slurpt. Tevens zorgt het ervoor dat we ons op ons doel kunnen blijven concentreren zonder “uit de aarde geplukt te worden” en te gaan twijfelen.

Het wortelchakra staat ook voor onze “roots”, het draagt alle erfelijke bepalingen in zich en wordt ook bepaald door onze opvoeding.  Onze wortels kunnen worden aangetast door opgelegde beperkingen in onze opvoeding zoals tradities en religie.

Om ze te helen moeten we onze horizon verbreden, positief denken, open-minded zijn/blijven en ons geduld trainen (een eigenschap die met bij de wortelchakra hoort). Wanneer het wortelchakra werkt kunt u ook voorspellende of openbarende dromen ervaren, doe hier je voordeel mee.

Associaties Wortelchakra:
Element: Aarde
Kristallen: Hematiet, bloedsteen, robijn, obsidiaan
Plant: Salie, ceder
Etherische Oliën: Sandelhout, knoflook, kaneel
Kleur: Rood
Sterrenbeeld: Steenbok

 

Swadhisthana: Het Sacraalchakra

Dit chakra gaat over onze lichamelijke gezondheid. We houden het gezond door te voldoen aan onze primaire behoeften en door regelmatig rust te nemen en “op te laden”. Seks hoort er ook bij, dit chakra bevindt zich namelijk bij de geslachtsdelen. Je durven uiten, intiem durven zijn en durven vertrouwen zijn tekenen van een gezond sacraalchakra.

Dit chakra houdt zich namelijk ook bezig met ons emotioneel welzijn en hoe we onze emoties ervaren. Vreugde en plezier voeden het chakra, dus sta jezelf vooral pleziertjes toe en geniet zonder schuldgevoel!

Associaties Sacraalchakra:
Element: Water
Kristallen: Tijgeroog, agaat, onyx, kornalijn, koraal,
Plant: Jasmijn
Etherische Oliën: Neroli, jasmijn, oranjebloesem
Kleur: Oranje
Sterrenbeeld: Kreeft, schorpioen

 

Manipura: Het Navelchakra

Het navelchakra stimuleert ons in het ontwikkelen van een sterke en eigen persoonlijkheid, eigenwaarde en zelfrespect. Vanuit een duurzaam gevoel van wie we zijn vormt zich onze eigen persoonlijke kracht. Deze kracht wordt “getraind” wanneer we negatieve omstandigheden doorstaan en nooit stoppen met strijden.

Ook de eigen persoonlijkheid moet het een en ander kunnen voortduren; we mogen ons niets aantrekken van wat de buitenwereld van ons vindt of verwacht. Je moet dus ook je eigen keuzes durven maken om dit chakra gezond te houden. Maar zolang je het vertrouwen in jezelf dat dit chakra je biedt behoudt, zal dat geen probleem vormen.

Associaties Navelchakra:
Element: Vuur
Kristallen: Amber, tijgeroog, citrien, topaas
Plant: Anjer
Etherische Oliën: Jeneverbes, grapefruit, citroen
Kleur: Geel
Sterrenbeeld: Ram, leeuw

 

Anahata: Het Hartchakra

Het hartchakra is niet alleen verantwoordelijk voor onze energietoevoer maar ook voor het bloedtoevoer en het zuurstoftoevoer. Het reguleert namelijk hart en longen. Dit chakra bevordert liefdesenergie; liefde voor jezelf en liefde voor alles en iedereen om je heen. Door lief te hebben en open te zijn in contacten voedt je het hartchakra.

Heb respect voor alle wezens en heb compassie voor iedereen, inclusief jijzelf. Het hartchakra staat je ook toe de “eenheid van alles” te ervaren en vrede te creëren.

Associaties Hartchakra:
Element: Lucht
Kristallen: Diamant, rozenkwarts, peridoot
Plant: Roos, lelie, anjer, vingerhoedskruid
Etherische Oliën: Lelietje van dalen, roos, anjer, lavendel
Kleur: Groen
Sterrenbeeld: Stier, weegschaal

 

Vishuddha: Het Keelchakra

Zorg dat je je gevoelens uit om dit chakra gezond te houden, bij opgekropte gevoelens kan het namelijk blokkeren. Zorg er tevens voor dat je oprecht bent in je communicatie. Oprecht naar jezelf zijn, oftewel integriteit is ook vreselijk belangrijk.

De waarheid speelt een grote rol in de gezondheid van je Keelchakra. Wanneer je moeite hebt je te uiten of te communiceren kun je het ook op een andere, misschien wel creatieve manier proberen zoals door te schrijven.

Verslaving is funest voor de keelchakra, drugs, tabak , drank en voedsel gaat doorgaans via de keel en schaadt je integriteit. Zorg dus dat u genoeg wilskracht heeft die zaken (gedeeltelijk) te laten.

Associaties Keelchakra:
Element: Ether
Kristallen: Turkoois, aventurijn, aquamarijn, agaat
Plant: Gardenia
Etherische Oliën: Gardenia, cananga, blauwe kamille
Kleur: Turkoois
Sterrenbeeld: Maagd, Tweeling

 

Ajna: Het Voorhoofdchakra

Voor jezelf leren nadenken is een groot onderwerp wat betreft dit chakra; laat (zelf)opgelegde beperkingen en verwachtingen los en train een onafhankelijke en sterke gedachtegang.

Ook inzicht zal getraind moeten worden; durf eerlijk te zijn tegen jezelf en haal lessen uit je verleden, om die vervolgens tot kennis om te zetten.

Durf ook naar je intuïtie te luisteren; deze heb je niet voor niets. Tevens reguleert het voorhoofdchakra je waarneming, vertrouw jij op je beoordelingsvermogen?

Associaties Voorhoofdchakra:
Element: de Kosmos
Kristallen: lapis lazuli, tanzaniet, saffier
Plant: Amandelbloesem
Etherische Oliën: Kamfer, lathyrus, heliotroop
Kleur: Indigo
Sterrenbeeld: Vissen, Boogschutter

 

Sahasrara: Het Kroonchakra

Het kroonchakra staat in verbinding met de hoogste vorm van spiritualiteit. Dit chakra opent zich meestal  wanneer je in een dal zit en naar zingeving zoekt.

Er zijn verschillende meningen over wat je moet doen om het kroonchakra te openen en (dichterbij) verlichting te komen/ bereiken. De ene stroming zegt dat je je ego los moet laten / dat je je los moet maken van bezittingen, de ander predikt weer dat je aan je aardse behoeften moet voldoen.

Het kroonchakra zou endorfine kunnen afscheiden en (emotionele) pijn verlichten.  Om dit proces in gang te zetten kan het nodig zijn te mediteren of gewoon present te zijn en te genieten van het leven.

Geniet van schoonheid, spirituele ervaringen en voel je gelukkig, dan zal het kroonchakra het best gedijen.

Associaties Kroonchakra:
Element: de Kosmos
Kristallen: Alexandriet, amethyst
Plant: Lotusbloem
Etherische Oliën: Lotus, elimi, lavendel, violet
Kleur: Violet
Sterrenbeeld: Waterman

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.