Daily Do’s

by Anne

Bij het opnieuw opzetten van mijn oude domein, heb ik de gelegenheid ten harte genomen ook mijn oude(re) posts (weer) een plekje op het web te geven (deze kom je tegen wanneer je wat verder naar beneden scrollt op mijn ‘home page’ ;)). Ik ben destijds niet aan alle blogjes toegekomen – wat ook gekkenwerk zou zijn gezien de drieënhalf jaar dat ik inmiddels blog.

 

 

Nu kreeg ik laatst van mede-blogster (Irene aka Pix) de kans een interviewtje aan haar weg te geven – dat inmiddels al op haar webstek is verschenen. In het interview vraagt ze o.a. naar mijn ‘perfecte dag’..

 

 

Deze (best lastige!) vraag zette me niet alleen aan het denken, maar herinnerde me ook aan een oude blogpost met daarin een lijstje genaamd ’10 dagelijkse beloftes aan jezelf’. Een blogpost die veel gelezen werd, maar waarop ik ook enkele commentaren kreeg in de strekking van: ‘maar da’s toch vanzelfsprekend’..?

Toch plaats ik de blogpost ‘bij deze’ weer, omdat ik óók feedback heb ontvangen van mensen die -ondanks de ‘vanzelfsprekendheid’ van de aangestipte punten- tóch moeite heeft er elke dag aan toe te komen (om wat voor reden dan ook, dat kan strekken van een ernstige dip naar het gewoonweg ‘te druk’ hebben) en -naar eigen zeggen- wel baat hadden/hebben bij een reminder zoals deze post.

 

Ook zijn de Daily Do’s ideaal voor hen die niets hebben met grootse (on-behapbare) voornemens en/of voor hen die dit jaar de voornemens liever opzij laten liggen – maar wél graag aan de kwaliteit van hun dagelijks leven willen werken.

 

Velen onder ons hebben doorgaans toch wel grotere wensen of betere bedoelingen in gedachten bij het beginnen van een nieuwe dag dan aan het eind van die dag ook echt werkelijkheid blijkt te zijn geworden. “Morgen is er weer een dag”, zeggen we dan -telkens toch een beetje terneergeslagen.

Want ondertussen stapelen de taken zich op, blijven je doelen voor eeuwig ‘doelen’ en kom je ondanks je ‘luiheid’, inefficiëntie -of hoe je het ook noemt in gedachten- nauwelijks toe aan jezelf.

Herkenbaar? Wellicht help ik je een eind op weg met de 10 ‘dagelijkse beloften aan jezelf’ die ik met zorg heb uitgekozen.

Note: Het is waarschijnlijk gekkenwerk om alle 10 beloften in één keer elke dag na te komen. Beschouw de lijst als een richtlijn, of neem alleen enkele tips ten harte. Zo lang jij ermee geholpen bent, ben ik tevreden ;)

 

 

#1 – Ik zal elke ochtend goed ontbijten.

Een stevig, gezond ontbijt is zeker niet overgewaardeerd. Veel mensen onderschatten het belang van het ontbijt juist en lopen vervolgens valkuilen in zoals heel de dag door snacken of het nemen van een veel te grote lunch en/of een veel te groot diner.

Ontbijten maakt dat je sneller een ‘vol’ gevoel hebt en dat je regelmatiger eet -in plaats van dat je volstrekt willekeurig troep naar binnen werkt. Daarbij zorgt een degelijk ontbijt ervoor dat je je energiek voelt, dat je je beter kan concentreren en dus ook meteen voor betere resultaten!

 

 

#2 – Ik maak elke ochtend een haalbare ‘to-do lijst’

Geen dag gaat voorbij zonder ‘moetjes’; wel zo handig om ze op een -overzichtelijke- rij te zetten. Heerlijk ook; die voldoening wanneer je een taak kan afvinken (of als een agressieveling kan doorkrassen)! Maar dan is het natuurlijk wél zaak dat je een realistische lijst samenstelt.

Ik zelf heb al snel de neiging veel te veel op één dag af te willen werken -en ik weet dat ik daar niet alleen in sta! We onderschatten vaak hoeveel tijd een taak kost en hoeveel tijd we ondertussen stiekem aan onzin besteden.

De beste oplossing is alleen de taken op je lijst te zetten die écht prioriteit hebben; wanneer je tijd over hebt (zeldzaam) kan je nog altijd een ‘bonus-taak’ op je nemen (schrijf je die er gewoon lekker bij, tóch een vinkje extra ;) ).

Geen zin in al die taken? Wanneer ze zwart op wit staan is het een stuk moeilijker ze te negeren.

 

 

#3 – Ik stel elke ochtend 3 dagdoelen

Wees gerust; ik zeg niet dat je naast je ‘to-do lijst’ ook nog eens 3 belangrijke verplichtingen op je moet nemen. De dagdoelen zijn er voor jóu.

Zijn er zaken in je dagelijkse leven die je in de weg zitten of die je juist heel graag als deel van je ‘dag invulling’ zou zien? Richt daar dan je focus op door middel van de 3 dagelijkse doelen.

Zo kan een doel bijvoorbeeld als volgt klinken: “Vandaag begin ik aan dat boek dat me al maanden vanuit de kast aanstaart.” Of: “Vandaag ga ik het gesprek aan met mijn partner over die pijnlijke opmerking.”

Zo kan je door middel van de dagdoelen stap voor stap werken aan je grotere doelen, die anders onbereikbaar zouden lijken.

 

 

#4 – Ik plan elke dag wat ‘quality-time’ in.

Mobiel uit, laptop dicht, tv uit, krant opzij, -je begrijpt geloof ik wel waar ik een wil. Even een moment waarop je niet afgeleid wordt door de ellende in de het nieuws, het diner van een vage kennis op facebook, het ge-*bliep* van je mobiel omdat er een groeps-app op hol slaat of omdat iemand even wilt klagen en zeuren, enzovoorts. Waarom we er de rest van de dag genoegen mee nemen snap ik eigenlijk niet.

Afijn; het is nu stil.. Wat ga je met je ‘me-time’ doen? Want dat mag je zelf bepalen! Wil je écht terug naar foto’s van het diner van je achterbuurvrouw? Of ga je toch liever lezen, schrijven, wandelen, douchen, rondneuzen op de markt, tuinieren, ravotten met je huisdier, op bezoek bij een goede vriend(in), scrapbooken, borduren, eendjes voeren -noem maar op- ?

Quality-time is er om kwa-li-teits-tijd (‘kwalitijd’) te creëren: een moment waarop je bezig bent met je passie, met een hobby, met ontspanning.. een moment waarop je met je volle aandacht bij je activiteit, vrienden, familie en/of geliefden bent. Da’s toch zeker ook belangrijk? Nou dan.. :)

 

 

#5 – Ik ga elke dag (even) de deur uit.

Buitenlucht -rijk aan zuurstof- zuivert letterlijk je lichaam. Zonlicht -rijk aan vitamine D- zorgt ervoor dat je je een stuk opgewekter voelt en voorkomt zelfs depressie. Daglicht -natuurlijk licht- zet je biologische klok weer enigszins op de juiste tijd. En dat zijn nog maar een paar (bewezen) voordelen van buiten komen.

Buiten beweeg je meer, ook hartstikke gezond! Buiten kom je in contact met andere mensen of juist met de natuur -misschien zelfs met de dieren. De vogels fluiten vrolijk met je mee, frisse lucht vult je longen, het zonnetje zorgt voor een aangename temperatuur en een licht briesje maakt dat je je opeens een stuk lichter voelt (pas op: huppel-gevaar!). Je bent weer waar je als mens hoort te zijn: in de natuur -en niet tussen 4 muren in de muffe lucht, zittend voor een schermpje en bijgelicht door een kunstmatige lichtbron.

En als je dan even ‘de deur uit bent’ en jezelf in een natuurrijk gebied vindt: probeer dan eens te ‘aarden’! *Hier* lees je op welke manieren dat kan -genoeg keuze :)

 

 

#6 – Ik las wanneer het kan een (korte) pauze in.

Probeer je dag in ‘hapjes’ te verdelen: tussen elke taak neem je dan een (korte) pauze -afhankelijk van hoeveel tijd je tot je beschikking hebt. Zo ontstaat er overzicht en weet je precies wat er gedaan is en wat je nog moet doen.

De ‘hapjes’ maken ook dat multi-tasken een stuk moeilijker wordt. Hoe aantrekkelijk het ook is om lekker wat af te wisselen hier en daar; multi-tasken vreet uiteindelijk bergen aan tijd en levert een resultaat op dat vaak véél beter had kunnen zijn.

Blijf dus met je aandacht bij de taak die je nú uitvoert en denk pas aan de volgende taak wanneer daar de tijd voor aanbreekt -of tijdens de pauze die eraan vooraf gaat, mocht je niet kunnen wachten of je graag (mentaal) willen voorbereiden.

Op deze manier ben je ‘mindful’ bezig, houd je meer tijd over én bereik je het beste resultaat. Aanrader!

 

 

#7 – Ik zal de tijd nemen om voor mezelf te zorgen.

Of het nou om je hygiëne, je voeding, je beweging of om je psychische gesteldheid gaat; voor jezelf zorgen is een ‘taak’ (of eerder een noodzakelijk goed) die zich elke dag aandient. Kies ervoor dit met aandacht te doen.

Loena liet onder mijn post over ‘aarden’ een heel nuttige reactie achter waarin ze vertelde dat ze (ook) tot zichzelf komt door bij haarzelf na te gaan wat ze wilt en wat ze nodig heeft: heeft ze honger? Is ze moe? -Een prachtige manier om voor jezelf te zorgen én naar jezelf te (leren) luisteren!

Zelf-zorg kan ook inhouden dat je jezelf op emotioneel gebied wat moet verzorgen; bijvoorbeeld door je gevoelens te uiten, ze te verklaren of juist door ze simpelweg eens toe te laten en te ervaren.

Let er in ieder geval op wat je behoeften zijn die dag en ga ermee aan de slag.

Mocht het je allemaal teveel worden of mocht je moeite hebben met bepaalde soorten zelf-zorg; durf dan vooral om hulp, steun of advies te vragen. Het woord zegt het al: je moet het ‘zelf’ doen; maar een duwtje in de rug kan geen kwaad -mits goed bedoeld én in de juiste richting natuurlijk ;)

 

 

#8 – Ik zal vandaag bewust genieten.

Luister naar je favoriete muziek, draag die -iets te dure- parfum tóch maar (ook al ga je gewoon werken, studeren of je andere dagelijkse gangetje), neem gerust een koekje uit het pak, dat leuke serviesje in de kringloopwinkel heeft écht jouw naam ‘all over’ -dus waarom niet? En je neus in je pas gewassen beddengoed drukken is helemaal niet zo gek..

Kortom: Geniet!

Overdrijven is misschien niet zo slim, maar jezelf zo nu en dan belonen is niet meer dan eerlijk. Je hebt het verdiend!

 

 

#9 – Ik zal (ook) vandaag mijn dagboek bijhouden.

Eerlijk is eerlijk: een dagboek is er altijd, rolt niet met de ogen, geeft geen kritiek en begint niet spontaan door je verhaal heen te lullen over eigen ervaringen. De ideale klaagbaak dus! Maar ook een plekje om je gevoelens te uiten, je gedachten te ordenen en te dromen.

Niet gek dat het bijhouden van een dagboek helpt bij het tegengaan van overdenken en piekeren: je kan alles ‘uit je hoofd’ -hoppa- op papier zetten. Handiggg..!

Wat ook handig is: door zo nu en dan terug te lezen (als je het aandurft tenminste) kan je bij jezelf patronen gaan herkennen zodat sommige problemen in de toekomst te vermijden zijn. Zelfinzicht is in de meeste gevallen dan ook een fijne bijkomstigheid van een eerlijk bijgehouden dagboek -mits je een béétje afstand kan nemen wanneer je in de ‘papieren spiegel’ kijkt en het je lukt te relativeren ;)

Probeer trouwens ook wat positiviteit erin te verwerken. Schrijf bijvoorbeeld dagelijks je ‘trotjes’ en ‘succesjes’ op, de dingen waar je dankbaar voor bent, of een lieve ‘note 2 self’..

 

 

#10 – Ik zal vandaag op tijd naar bed gaan.

Slaap is essentieel. Met slaap mag je eigenlijk niet rommelen -al doen we dat massaal. De één door nog laat tv te kijken, voor de laptop te zitten of te appen (en zichzelf daardoor wakker houdt met behulp van blauw licht of kunstmatig licht), de ander door nog laat cafeïne of alcohol te drinken en een enkeling door -om wat voor reden dan ook- ervoor te kiezen zijn/haar vermoeidheid gewoon te negeren tot hij/zij ‘eroverheen’ is (een niet-zo-handige truc van mij tijdens het leren voor mijn studie-examens, weet ik nog).

Zorg liever voor een rustig avond-ritueel, een goed geventileerde slaapkamer, stilte en een fijn matras.

Slapen is het begin van je nieuwe dag. En een goed begin, is natuurlijk het halve werk!

 

 

Wat maakt jouw dag compleet?

You may also like

7 comments

Irene (Pix) 24 januari 2019 - 14:37

Ow super deze handleiding… Lijkt wel of je het voor mij hebt geschreven. Whahaha. Thnx ;-)

Reply
Anne 24 januari 2019 - 14:45

=D! ’t is dat ik je destijds (helaas) nog niet ontdekt had :P Ik heb ‘m zelf echter ook nog wel eens nodig, haha.. ;)

Reply
Irene (Pix) 24 januari 2019 - 14:37

Ow super deze handleiding… Lijkt wel of je het voor mij hebt geschreven. Whahaha. Thnx ;-)

Reply
Anne 24 januari 2019 - 14:45

=D! ’t is dat ik je destijds (helaas) nog niet ontdekt had :P Ik heb ‘m zelf echter ook nog wel eens nodig, haha.. ;)

Reply
Lilian 25 januari 2019 - 10:19

Ik vind het wel een flinke lijst moet ik zeggen. Maar als ik het zo lees, doe ik het toch meestal wel. Alleen #2 is soms een uitdaging ;-) Maar meestal probeer ik inderdaad te focussen op drie doelen qua werk en drie privé (huishouden, boodschappen etc.)

Reply
Anne 25 januari 2019 - 23:05

Wat fijn dat het je zo goed af gaat =) Je brengt me ook nog eens op het idee ‘zakelijk’ (wat dat in mijn geval ook mag wezen :P) ook doelen te stellen: het gevoel hebben nuttig geweest te zijn op een andere manier dan de huissloof vorm is nét zo belangrijk! Dankjewel voor je reactie :)..

Reply
Lilian 25 januari 2019 - 10:19

Ik vind het wel een flinke lijst moet ik zeggen. Maar als ik het zo lees, doe ik het toch meestal wel. Alleen #2 is soms een uitdaging ;-) Maar meestal probeer ik inderdaad te focussen op drie doelen qua werk en drie privé (huishouden, boodschappen etc.)

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.