De Blog-Blues / ‘Blogger Burn-Out’

by Anne

Blogs lezen (en reageren), blogs schrijven of zelfs maar reacties beantwoorden: het wil allemaal even niet zo (sorry!). Er zit iets stevig in de weg; een verlammend, ontmoedigend gevoel, ook wel te beschrijven als: “Mehh..”

Schijnbaar is het “Mehh..-gevoel” een (haast) standaard onderdeel van ’t blogleven, bleek na wat onderzoek: de zogenaamde ‘Blogger Burn-out’.

Nu vind ik ‘burn-out’ wel een héél sterke (overdreven) term om mijn blog-dip mee te bestempelen, vandaar dus het naampje ‘Blog Blues’.

 

 

Afijn, het hoort er dus bij, lees ik hier en daar:

• Geen zin hebben om te bloggen
• Het gevoel dat het allemaal zinloos is
• Ontevredenheid/teleurstelling over statistieken, prestaties, inhoud (etc..)
• Verlamd zijn door alle opties (‘blog-overwhelm’)
• of juist een gebrek aan inspiratie.

 

 

Nu kan ik in mijn geval enkele van die ‘symptomen’ wel verklaren.

Zo heb ik na 3 jaar bloggen eigenlijk een heleboel onderwerpen al wel beschreven.. Je zou het niet zeggen als je even verder kijkt op mijn blog, gezien dit een érg nieuw project is. – Maar met iets ‘nieuws’ op de proppen komen blijkt nog erg lastig!

 

Note: Vanwege het gebrek aan inspiratie zal je zo nu en dan dus een recycle-post tegenkomen: een oude post, ooit eerder verschenen op een voormalig blog.. – Ook het ‘geen zin hebben’ ben ik daarmee dan te slim af – én wie weet hebben nieuwe lezers er nog wat aan!

 

Tegelijkertijd raak ik juist ook enorm snel afgeleid door nieuwe concepten en ideeën en lig ik na een uurtje browsen bedolven onder al deze info (de ‘overwhelm’).

De overtuiging dat ik er zelf niet veel zinnigers over te melden heb/niets nieuws aan het onderwerp toe te voegen heb weerhoudt me er ook van daadwerkelijk iets te doen met al deze potentiële blog-onderwerpen.

Nóg een gigantische bron van afleiding is mijn obsessie voor blogdesign/thema’s. Wanneer ik het schrijven even uitstel betrap ik mezelf er meestal al heel snel op dat ik ’t uiterlijk van mijn blog weer loop aan te passen of alle foto’s opnieuw zit te bewerken.

Dit is tijd-technisch, productief en link-technisch gezien natuurlijk alles behalve handig! Vandaar dat ik de foto’s (voorlopig) maar heb ‘afgeschaft’: Jullie zullen het moeten doen met een bloemetje, de titel en een tag-line ;)

Ook het gevoel dat mijn ge-blog zinloos is kan ik trouwens wel plaatsen, ik bedoel: Na het ‘spontaan’ deleten van mijn vorige blog (zonder een xml-bestandje te exporteren/een back-up te bewaren) ben ik nu weer ‘terug bij af’ – zo voelt het (Niet meer doen dus! Hèhè..).

 

 

Dan komt er nog bij dat er in 3 jaar een hoop veranderd is:

• Bloggen lijkt steeds en steeds meer (enkel) om ‘geld maken’ te draaien. Bij een simpele zoekopdracht naar blog-tips kun je gemakkelijk een uur door alle monetization / strategie / marketing – posts scrollen zonder ook maar één artikel tegen te komen dat écht over bloggen gaat: Namelijk het schrijven van blogs(!).

Mijn blog-dinnetje (en nu ook ‘real life’-vriendin) Roos is de laatste tijd wel errug stil (ook een blues-je, maybe? :P) – Iets dat ik me eigenlijk niet aan zou moeten trekken, maar me stiekem toch wel een tikkeltje ontmoedigd.

Ik stel steeds hogere eisen aan mijn schrijven. En ja; daar ben ik helemaal zelf bij ;)

En tot slot ben ik zelf natuurlijk óók wel veranderd in de afgelopen 3 jaar: Toen ik begon op ‘Elizenn’ beperkte ik me vooral tot spirituele onderwerpen – Terwijl ik dat nu juist als de lastigste onderwerpen ervaar, omdat ik er al schrijvend en bloggend achter ben gekomen dat het me toch niet zo duidelijk is/natuurlijk ligt als dat ik in eerste instantie dacht.

 

Helemaal niet erg! – Maar een nieuwe ‘niche’ of in ieder geval meer/andere categorieën zijn dus wel geboden (en dus ook een hoop nieuwe research!)..

Daarbij heb ik van enkele ‘oude trouwe’ lezers al vernomen dat mijn ‘shift’ hen niet zo interesseert – en dat ze daarom veelal afwezig zullen zijn op mijn blog. Jammer – But I don’t blame ‘em!

 

 

Nu zijn er gelukkig een aantal dingen die je kunt doen om een gevalletje Blog Blues te overkomen:

Het onderzoeken van je ‘waarom’: Waarom ben je gaan bloggen? Onthoud je antwoord goed!

Het bloggen weer interessant maken voor jezelf: Ook al wordt er maar al te vaak geroepen dat je voor je lezers schrijft – het is van het allergrootste belang dat jij gewoon lol hebt in je schrijven en dat je ook achter je content staat.

• Dat lol hebben in je schrijven lukt natuurlijk niet helemaal wanneer je je gek laat maken door allerlei bijzaken. Leg jezelf dus niet al te veel regels op in je bloggen en stel prioriteiten: 1 taak tegelijkertijd afhandelen is denk ik ook een erg waardevolle tip ;)

• Lees! Door te lezen leer je te schrijven, dat allereerst. En door ook blogs buiten jouw ‘niche’ te bezoeken en te bestuderen kom je vast en zeker met wat nieuwe ideeën (en dus ‘hernieuwde’ motivatie) op de proppen :)

• Sowieso houdt afwisseling de boel interessant – zowel voor je publiek als voor jezelf. Probeer voor jou de juiste balans in thema’s te vinden (zonder dat je helemaal ‘all over the place’ raakt, als het kan :P )..

Zet jezelf (realistische) blog-doelen en plan deze (samen met de rest van al je blogtaken!) stap voor stap in. Hierin is het vooral erg belangrijk geduld te hebben met jezelf, door te zetten en je niet gek te maken door je blog te vergelijken met die van anderen.

Gebruik je planning ook echt en ga zo afleiding/uitstel tegen. Daarbij kan het zeker geen kwaad je notificaties uit te zetten en andere tabs in je browser te sluiten terwijl je zo gefocust mogelijk bezig bent.

• Ondanks je afgebakende doelen / niche / planning toch nog last van ‘overwhelm’? Houd regelmatig een ‘Brain Dump’: neem een vel papier (of 5) en schrijf ieder idee en elke gedachte neer – uít je hoof en óp papier! Tijdens het schrijven toch nog een ‘los idee’? Houd voor zulke gevallen een notitieboekje bij de hand – óók erg handig als je op pad bent!

Over ‘op pad zijn’ gesproken: zorg ervoor dat je naast je blog nóg een ‘leven’ hebt. Door af en toe een break te nemen van de knipperende cursor op het verder akelig witte scherm en de rest van de blog-sleur, kan je daarna vaak weer met een frisse blik aan de slag :)

• Onderzoek je (blog)overtuigingen: Als je lol hebt in bloggen, is het dan wel écht ‘zinloos’? Waarom koesterde je bepaalde verwachtingen wat betreft prestaties? Wat zou je op z’n minst moeten doen/bereiken om wél een ‘verzadigd’/tevreden gevoel over je blog te hebben?

• Ga na wat je wél al bereikt hebt middels bloggen: Wie weet heb je leuke contacten opgedaan, iets nieuws geleerd, jezelf beter leren kennen of een cursus/e-book uitgebracht (en dus hopelijk een centje verdiend)?

 

Met bovenstaande punten ga ik de komende tijd dus aan de slag. Bloggen is nu eenmaal ‘mijn ding’ en ik ben niet zomaar bereid dat op te geven. Jullie horen dus snel weer van me! :)

 

Heb jij ervaring met de Blog-Blues?

 

You may also like

9 comments

John 14 oktober 2018 - 08:18

Tja, die ‘shift’…
Je geeft zelf alle antwoorden.
Er is nogal wat gebeurd de afgelopen (3) jaren. Om je heen maar ook met jezelf.
Alles niet in de laatste plaats ook continue ‘geplaagd’ door fysieke ups en downs…
Ik denk dat wij elkaar ook hierdoor zo vaak kunnen begrijpen en soms zelfs invoelen.
Want dat gebeurt ook met mij.
Gigantische veranderingen in mijn leven, gezondheidsperikelen, getob met ‘medicijnen’ en andere ‘hulpmiddelen’…
Dat beïnvloedt ook mijn gevoelens dus schrijfstijl, onderwerpen, inspiratie…
Maar zoals ik ook al telkens zeg: “That’s me! Deal with it!”
En dat zou jij misschien ook beter moeten kunnen.
Ondanks de ‘oude trouwe (?)’ lezers die dit allemaal niet meer kunnen volgen en vertwijfeld afhaken…
Ook dat heb ik meegemaakt.
Net als ‘ont-vrienden’ in ‘sociale’ media… :-P
Boeiend.
Daar heb ik afstand van genomen.
Ik schrijf wat ik wil… Het is MIJN blog, MIJN ‘gezicht’ op Facebook.
En omdat WIJ er geen geld voor ontvangen (leve het commerciële blog- en vlogtijdperk… ugh…) kunnen we dat ook doen.
Mij lucht het op. Ik heb dat nodig.
Ik meende te begrijpen dat dit bij jou toch ook wel zo is.
Het schrijven geeft toch altijd een zekere voldoening.
De ene keer meer dan de andere.
Zo laveer je tussen een ‘hyperactieve’ en ‘blues’ periode.
Geweldig!
Juist daarom blijf ik je zo graag volgen. :-)

Wat misschien wel een dingetje is: het ‘switchen’ van domeinen.
Nieuwe (onbekende, ‘onwetende’) lezers haken dan snel af. Vergeten je weer.
That’s life als ‘zandkorrel’ in de Wereld Wijde Woestijn.
Ook daar heb ik ervaring mee (met een andere site); dan moet je eigenlijk steeds weer opnieuw beginnen en volgt alleen je ‘harde kern’ van volgers je mee.
Maar als je nu blijft ‘zitten waar je zit’ en je wel weer regelmatig blijft roeren in de blogsoep dan komt dat ook weer goed. :-)

Keep on doing! Keep on rocking! In or out of the blues. ;-)

Reply
AnneAelise 18 oktober 2018 - 09:56

Dankjewel! :) Zoals ik al zei: ‘zomaar’ stoppen zal er niet in zitten, dus ik doe m’n best ;) Ook wat betreft het aanhouden van dit domein, haha..:P

Reply
Harme van Kamp 14 oktober 2018 - 13:27

Allereerst dit: Je blog zier er geweldig uit zoals zij is. Met of zonder foto’s.
En het leuke (nou ja “leuke”) is dat ik mezelf er op een aantal punten in herken.
Ik blog ook even niet, of in ieder geval veel minder.
De oorzaken zijn bij mij andere dan bij jou, al zit er ook wel wat overlap in.
Ik heb in ieder geval (weer) genoten van je blog.

Reply
AnneAelise 18 oktober 2018 - 09:52

Dankjewel :) Ik las dat je boek uitgegeven wordt! Gefeliciteerd! Dat alleen al zie ik als een enorme reden ’t blog even op een laag pitje te zetten. Ik hoop dat de overlap die we delen niet al te dik in de weg zit, want ook al reageer ik niet altijd; ik vind je blogs écht om te smullen :)

Reply
Cassilda 15 oktober 2018 - 08:17

Op mijn zestiende begonnen met bloggen, en van alles geprobeerd. Na een lucratieve nail art blog gestopt omdat ik ineens van alles moest doen. Het leek alsof ik het de bezoekers allemaal maar verplicht was. Daarna columns en verhalen gaan tikken, maar sinds een jaar of twee, drie (ik ben oud, 31 ?) zijn de blog blues een heel herkenbaar fenomeen. Het is alsof de fun eruit geslagen is, wat jammer is, want ik mis die uitlaatklep.
Gelukkig heb jij met de blogger burnout vele wel een paar tips en motivatie gegeven. Wie weet overwinnen een paar bloggers nu de dip!

Reply
AnneAelise 18 oktober 2018 - 09:50

Let’s hope so ;) De ijdele hoop jou nog zo ver te krijgen had ik niet tbh, sta enorm te kijken dat je reageert, wat leuk! :) (dankejewel) Ook leuk om te lezen ‘waar je vandaan komt’ qua bloggen, ik had geen idee! Dan heb je het nog flink lang volgehouden, en daar valt zeker ook iets over te zeggen 0=)

Reply
Roos 17 oktober 2018 - 15:40

Hehehe, ik heb altijd een ‘blog-blues’. xD Laatste tijd wel heel erg ja. Zodra het voelt als ‘ik moet schrijven’, dan gebeurt er gewoon niets meer. Het helpt niet echt als je allergisch bent voor ‘moeten’ en tegelijkertijd van jezelf altijd van alles moet. :’) Ben nu weer terug, al was ik ook nooit echt weg. Ga het gewoon gooien op onregelmatig bloggen. Wel weer iets vaker lezen, want mis dat contact in blogland wel een beetje.
De inspi-overload is inderdaad ook nog zo’n ding; er is zooooooo veeeeeeeeeel. Waar begin je, hoe begin je, wat voegt het toe? AAaahhh. Dus, dat. XD
Je tips zijn wel handig trouwens. Echt van die ‘oh ja, natuurlijk!’ dingen waarvan het goed is er soms bij stil te staan/over na te denken. Note to self, I assume? :P X

Reply
Roos 17 oktober 2018 - 15:42

Overigens is je thema echt weer flawless! Themaklooien is ook een gave. :P

Reply
AnneAelise 18 oktober 2018 - 09:47

Haha, tnks :) & idd.. een note to self van je welste! Ik ben zó blij dat je je weer waagt in blogland, onregelmatig ben ik altijd al geweest en dat werkt ook redelijk xD en uhm: *jeej ik ben niet de enige!* :P

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.