De-Clutter 101

by Anne

Al heel wat jaartjes geleden puilden mijn kasten uit van de spullen die ik verzameld had vanaf het moment dat ik met mijn plakkerige handjes dingen beet kon pakken.

Aandenkens aan mijn schooltijd, juffen en meesters, vriendjes en vriendinnetjes, familie, liefdes, huisdieren, prestaties, uitjes, verjaardagen, feestdagen..  aandenkens aan tot in de avonduren buiten spelen, zoektochten op het strand, mijn eerste schrijf-pogingen, creatieve uitspattingen en nog veel meer vergane -maar gekoesterde- momenten..

Allemaal had ik ze bewaard.

 

 

Zo nu en dan waagde ik een duik in de berg souvenirs -om er vermoeid en overweldigd weer uit te klimmen. Niet alleen vrat mijn verzameling enorm veel ruimte; het vrat ook -haast onopgemerkt- aanzienlijke happen uit mijn energievoorraad.

 

 

Memory is a mans real possession. In nothing else is he rich, in nothing else is he poor

-Alexander Smith

 

 

Bezit: ‘wat je hebt’

– Ik ben er niet zo zeker van. Ik zou zweren dat mijn ‘bezittingen’ míj op een gegeven moment bezaten. Het klinkt misschien gek; maar soms wilde ik tóch iets weggooien en lukte me dat simpelweg niet. Vanwege een herinnering, of omdat ik het later misschien nog kon gebruiken.

Allerlei redenen om me er niet van te ontdoen dienden zich aan -om met de dreiging van ‘spijt’ mij ervan te weerhouden het ‘prul’ -want dat is vaak zo: dat het maar een prul is- weg te gooien.

Raar, hoe sommige -op het oog nietszeggende- rommeltjes je kunnen herinneren aan wie je bent (en hoe je ‘jij’ bent geworden). Zulke ‘bewijzen’ van je bestaan kunnen je steun bieden, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat je je gaat identificeren met je bezittingen. Dat je bezittingen gevoelsmatig ‘deel’ van jou zijn. Hoe laat je het dan nog los?

 

 

In order to grow, you must let go

 

 

De kalmte na de storm

Er brak een moment aan waarop ik het zat was; de berg rommel en zijn parasiterende neigingen. Ik had behoefte aan een ‘frisse start’ maar vooral ook aan een frisse blik. Wat meer ruimte en overzicht zouden daarbij goed van pas komen.

Met tegenzin bekeek ik al mijn souvenirs stuk voor stuk; ik stond even stil bij de bijbehorende herinneringen en het gevoel dat daarbij omhoog kwam.

Nadat ik de hele berg had afgewerkt begreep ik een stuk beter waarom de berg zo’n ‘last’ was en dat ik die last nu eindelijk eens moest zien te lozen. Compleet uitgeput -maar ook vastberaden- begon ik dan eindelijk met het loslaten van al mijn sentimentele spul.

 

 

De ruimte die tijdens mijn opruim-actie ontstond was nog overweldigender dan de verzameling aan herinneringen en emoties -maar dan op een goede manier. Rust overspoelde me en ik had -ondanks uren aan inspanning- energie genoeg om ook de ‘alledaagse’ rommel eens onder de loep te nemen.

 

Ik werd steeds behendiger en drastischer in mijn keuzes iets te houden of weg te gooien.. een heuse ‘flow’ had zich aangediend.

 

Eindstand: een hal bomvol vuilniszakken en oud papier -alles dat een negatieve lading had en/of dat niet meer nodig was (herinneringen zitten ook in je hoofd!) mocht weg. En daar wachtte ik niet lang mee: de dag erop lag alles op de stort -en de wervelwind aan gedachten, herinneringen, zorgen en overwegingen was ook gaan liggen!

 

 

Wealth consists not in having great possessions, but in having few wants

-Epictetus

 

 

Doelbewust &  Gefocust

Eindelijk was er wat orde in mijn dagelijkse chaos ontstaan: Alles had zijn doel en zijn plek, niets ‘slingerde rond’ of raakte ik kwijt. Ik had naar mijn gevoel niets teveel, maar zeker ook niets te weinig.

Van teveel keuze was ook geen sprake meer: ik trok aan wat schoon was en bij het weer paste en ik zat nooit met mijn handen in het haar vanwege een teveel aan opties wat betreft geurtjes, kleurtjes, smeersels en oliën. De keuze was alleen nog ‘reuze’ wat betreft boeken en wierook -een gegeven dat me dan wél weer rust gaf.

 

 

Verleiding

Ik ben nooit een ‘big spender’ geweest en had dus ook geen afstand hoeven doen van miskopen en dergelijke. Maar toch lette ik een stuk beter op wat ik nog in huis haalde..

De winkelketen ‘Action’ vermeed ik het jaar erna geheel en als de pest –(vooral) de vrouwelijke lezers weten vast wel waarom (je komt namelijk altijd met meer thuis dan op je lijstje stond.. véél meer!).. Bij de Xenos had ik gemengde gevoelens: ze verkopen er een hoop overbodige rommeltjes, maar de opbergsystemen die ze er verkopen zijn niet alleen handig; ze zien er ook nog eens hartstikke leuk uit! -Met oogkleppen op, regelrecht naar de kastjes, kistjes en dozen-afdeling stormen dus.

 

 

 

Orde

Naarmate ook het ‘ordenen’ vorderde werd het steeds gemakkelijker me te focussen op wat ertoe deed.

Er bestond geen afleiding meer in bijvoorbeeld de vorm van vol gekalkte schriftjes, onafgemaakte to-do lijstjes, kwijtgeraakte spulletjes, vergeten afspraken, stress om de administratie of nagaan waar ik ‘dat en dat’ ook alweer had gelegd.

Er had zich een systeem gevormd dat naadloos met mij (en mijn gewoonten) samenwerkte. Ik kan het iedereen aanraden: het scheelt namelijk zó veel tijd, stress, geld, ruimte en moeite!

 

 

Physical comforts cannot subdue mental suffering, and if we look closely, we can see that those who have many possessions are not necessarily happy. In fact, being wealthy often brings even more anxiety

-Dalai Lama

 

 

Afscheid Advies

Ben je klaar om afscheid te nemen van de last die jouw rommel vormt? Wellicht heb je dan wat aan de tips die ik hieronder opnoem. Aan deze tips heb ik zelf veel gehad -sommige tips zijn ontstaan uit mijn eigen opgedane opruim-lessen. Het gaat immers niet enkel om ‘opruimen’; je laat wél een deel van je leven -misschien zelfs gevoelsmatig van jezelf- los!

 

Maak een plan van aanpak:

Wil je het -zoals ik- in één keer achter de rug hebben, of werk je liever in etappes? Plan je opruim-actie in op een moment dat je zeker weet dat je kan. Zorg ervoor dat je je afspraak met jezelf nakomt, ongeacht angsten en/of twijfels. Van uitstel komt afstel en dan zit je nóg met die ballast.

 

Één voor één

Laat alles stuk voor stuk door je handen gaan en beslis meteen of het weg moet of niet. Besluit zowel vanuit praktisch oogpunt (onnodig, ‘heb ik al’, handig, etc) als vanuit gevoelsmatig oogpunt (negatieve lading, onprettige associaties of juist warme herinneringen).

Jezelf lichtelijk omringen met mooie en/of prettige bezittingen is niet meteen ‘slecht’!

 

Oja..: Bij twijfel: Weg ermee!

Geen ‘nog over nadenken-berg’ creëren want dan blijf je bezig.. ‘Bewaren voor later’ is trouwens en slap excuus om nog geen afscheid te hoeven nemen. Je hebt het nú niet nodig -en waarschijnlijk al jaren niet nodig gehad- dus waarom leven in de ‘misschien-rommel’ van een tijdperk dat nog niet eens is?

 

Beloning

Zorg dat je tijdens het opruimen steeds ‘beloont’ wordt met zichtbare vooruitgang, zo blijf je gemotiveerd en ook -als je het al was- energiek en positief! Wanneer je kamer na kamer of plekje na plekje afkamt komt dit beloningssysteem het best tot zijn recht: steeds creëer je meer ruimte en rust.

Natuurlijk mag je jezelf ook een beloning beloven voor wanneer de klus geklaard is; maar liever geen materiële beloning, daar ben je voortaan even klaar mee!

 

 

Ordenen

Zorg ervoor dat ieder ‘soort’ rommel zijn eigen plek heeft: kleding in de kledingkast, schriften in het bureau, pennen in de pennenbak, boeken op de plank, verzorgingsproducten op de badkamer en belangrijke papieren in een map.

Desnoods schaf je een rommel-kist aan voor de rommeltjes die je niet kunt plaatsen (of heb jij net als ik zo’n keukenlade? ;) )

Als alles maar zijn eigen plekje heeft: zo vindt je moeiteloos alles terug én heb je overzicht (over wat-waar ligt, maar ook over wat je eigenlijk allemaal in huis bewaart).

 

 

Opruim Agenda

Wanneer alles dan eindelijk netjes op zijn plek ligt, heb je natuurlijk ook het liefst dat dat zo blijft. Verwerk opruim-momenten in je dagelijkse routine en plan ‘grote opruimingen’ in, in bijvoorbeeld je week of maand.

Voorin in je agenda staat trouwens: Alles wat weg kan – weggooien! Hoe eerder hoe beter.. (een beetje zoals je een pleister lostrekt, zo snel mogelijk maar toch met enige ‘emotionele’ zorg).

 

 

Wees je eigen douane

Zoals ik al zei ging ik zelf de Action niet meer in na mijn grote opruiming. Ga bij jezelf na welke winkels jij het beste kan vermijden en of er nog zaken zijn die je écht nodig hebt (opberg systemen of dozen bijvoorbeeld). Alleen de spullen op je lijstje schaf je aan -de rest is waarschijnlijk overbodig én veroorzaakt wellicht een nieuwe rommel-hoop.

Ben je een emotionele-shopper? Ga dan na wat je écht dwars zit, in plaats van afleiding te vinden in aankopen en een ‘kick’ eruit te halen die toch maar een seconde of 5 duurt. Jij verdient in dat geval meer aandacht dan je -gewenste- aankopen.

 

 

Geniet!

Geniet van de ruimte en de rust – om je heen en in je hoofd. Je zal meer aandacht hebben voor de belangrijkere dingen en energie overhouden voor wat er voor jou daadwerkelijk toe doet. Je zal merken dat je je een ton lichter voelt en je niet meer begrenst voelt door ‘spullen’.

 

Je hebt alles wat je nodig hebt -misschien iets meer maar zeker niet minder!

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.