Een goed Samhain is ’t halve werk

by Anne

Doorgaans ben ik niet zo van de ‘feestdagen’, maar met Samhain kan ik het niet helpen toch wat prettige kriebels in me te dragen. De afgelopen jaren heb ik er dan ook werk van gemaakt een Samhain-ritueel/viering te ontwikkelen die bij mij past.

Ondanks dat het een groot onderdeel van Samhain is heb ik bijvoorbeeld niet zo veel met ‘voorouders’/het eren en contacteren van de doden.

Ik vier het belangrijke punt in de jaar-cyclus vooral heel graag vanwege de ‘oud op nieuw’/nieuw begin-gedachte: terwijl iedereen zijn goede voornemens in januari start, begin ik in het geniep alvast met Samhain.. ;)

 

 

Ik hoop dan ook vóór of rond 31 oktober met een plan/verslag van mijn Samhain op de proppen te komen – ook voor de lezer die nu toch wel erg benieuwd is :)

Het leek me wel handig eerst wat info te verstrekken, dus bij deze een post die ik snel heb afgestoft om ook jou kennis te laten maken met dit eeuwen oude feest!

 

 

Op 31 oktober, de vooravond van november, werd er door de Kelten ‘oud op nieuw’ gevierd. Samhain (spreek uit als sah-win of sow-win: Schots-Gaelisch voor november – door de Welsh ook wel Calan Gaeaf genoemd: de eerste dag van de winter) is de feestdag bij uitstek om het oude los te laten en het nieuwe te verwelkomen.

 

 

Samhain & de Cycli

De winter en het jaar startten voor de Kelten met Samhain, en gaven de aarde en de mensen de kans zich gereed te maken op (hopelijk) een vruchtbaar jaar. Volgens de Keltische traditie vindt de oorsprong van alles plaats in het donker; de dagen beginnen na zonsondergang en het nieuwe jaar neemt zijn aanvang tijdens de meest duistere tijd van de cycli der seizoenen.

Cycli waren een belangrijk onderdeel van de religieuze belevenis van de Kelt. Hij leefde namelijk mee met de seizoenswisselingen, de maancycli en de cycli van leven en dood. Reïncarnatie was ook onderdeel van het Keltische geloof, al was wedergeboorte (bijna) alleen maar weggelegd voor helden.

 

 

Samhain & de Sluier

In de nacht van Samhain zou de sluier tussen de stoffelijke en de onstoffelijke wereld aanzienlijk dunner zijn; geesten en de aos sí (elfen en natuurgeesten) hadden dan toegang tot “onze wereld”.  Er gingen veel verhalen de ronde dat ook kwaadaardige wezens en geesten op de feestdag tevoorschijn zouden komen.  Kleine offers zouden helpen. Om eveneens de aos sí gunstig te stemmen werd er eten en drinken voor de deuren gezet. Zo werd er gehoopt dat de winter niet te streng zou worden, vooral vanwege het vee dat de Kelten in hun belangrijkste levensmiddelen voorzag.  Voor de geesten van geliefden was er ook aandacht; er zou een gedekte plek voor ze aan tafel klaar hebben gestaan.

 

 

Samhain & het Vuur

Vreugdevuren waren een essentieel aspect van Samhain; alle negatieve energieën van het afgelopen jaar gingen dan in vlammen op. De as en de rook van de vreugdevuren zouden reinigende en beschermende eigenschappen hebben. Men sprong dan ook wel eens over het vuur heen of ging naast het vuur liggen om zich te omringen met rook. Handiger was het wanneer er twee vuren waren; dan kon er gewoon tussendoor gelopen worden. Vaak werd er ook door iedereen een vlam van het vuur mee naar huis genomen om de haard opnieuw aan te steken (de haard werd ieder jaar met Samhain gedoofd om het jaar af te sluiten), zodat het vuur alle families met elkaar verbond.

 

 

Samhain & Divinatie

Samhain zou ook de perfecte feestdag zijn om divinatie rituelen uit te voeren. Men probeerde op deze dag inzicht te krijgen in verborgen zaken of in de toekomst met behulp van paranormale gaven. Belangrijke onderwerpen die bij de divinatie rituelen behandeld werden waren het huwelijk, het aantal kinderen, en voorspellingen over de dood. Het vreugdevuur kon hier een rol in spelen; bijvoorbeeld door voor iedere persoon een steen rond het vuur te leggen. Wiens steen aangetast werd, stond niet veel goeds te wachten. Ook werden er kastanjes boven het vuur gehouden, de wijze waarop de kastanje opensprong zou ook een en ander over de toekomst vertellen, zoals wanneer je zal trouwen.

 

 

Samhain vandaag

De oude Keltische feestdag wordt nog steeds gevierd door onder andere aanhangers van het paganisme. Samhain wordt beschouwd als een dag van dodenverering; er wordt een (feest)maaltijd genuttigd waarbij er genoeg plaats aan tafel is voor verloren geliefden. Soms wordt zelfs voor iedere geliefde zijn of haar lievelingskostje gemaakt, ook worden er kaarsen voor het raam neergezet, in de hoop dat de doden hen kunnen vinden.

Volgens (een deel van) de aanhangers van wicca zou tijdens Samhain Lugh (de Zonnegod) in de onderwereld zijn aangekomen. De dood van de zomer zou de toon voor de feestdag zetten; vandaar dat de wereld van de doden die dag beter voel- en zichtbaar is. En niet alleen zou er in het verleden gekeken kunnen worden; ook zicht op de toekomst is op 31 oktober binnen bereik. Door bijvoorbeeld de pendel te gebruiken, runen te werpen of door te schouwen zou je meer zicht kunnen krijgen op je toekomst.

Vandaag de dag kennen veel mensen Samhain ook wel als “Halloween” of “Allerheiligen”. Er zijn verschillende overeenkomsten tussen Halloween en Samhain; zo werd er langs de deur gegaan voor eten (offers om de geesten en de aos sí rustig te houden), werden er vlammen gedragen in bieten of rapen (nu de bekende pompoen) en gingen kinderen verkleed naar buiten (het nabootsen van de kwade geesten en wezens die dan toegang tot de stoffelijke wereld hadden).

 

 

Wie zaait zal oogsten

Persoonlijk heb ik meer met het originele Samhain; een dag om de doden te eren, dankbaarheid te uiten en offers te plengen. Een dag om het oude te overdenken en los te laten, je te zuiveren van negativiteit. Een dag om inzicht te vergaren. En vooral een dag om na te gaan wat je met het nieuwe jaar gaat doen en wat je ervoor over hebt; want niets komt je aanwaaien. De aarde vecht zicht door de winter en wordt weer vruchtbaar, net zoals jij vecht voor je doelen en uiteindelijk zult oogsten.

 

Een goede Samhain is het halve werk, zou je kunnen stellen.

 

 

Heb jij plannen voor de 31e?

 

 

You may also like

10 comments

Loena 8 oktober 2018 - 22:37

Leuk stukje meid. Of ik plannen heb de 31e? Wat denk jij dan? Zodra Mabon voorbij is ben ik meteen klaar voor Samhain! Het zalig avondje is gekomen… ?

Zonder gekheid ik heb idd een vast ritueel voor Samhain. Waarbij in het jaar afsluit en mijn nieuw spiritueel jaar begin. Heerlijk zo’n vast element in je leven ❤

Verder eten wij de hele maand stoofschotels, ovenschotels en (pompoen)soep. En op tv kijken we horrorfilms om in de stemming te komen.

Trouwens tarot is ook een geweldige vorm van divinatie naast pendelen, runen en schouwen. En tarotleggen is ook iets wat ik nu meer lijk te doen.

Reply
AnneAelise 18 oktober 2018 - 18:20

Haha, ik hoef me niet op mijn helderziende gaven te beroepen om jouw antwoord te ‘voorspellen’ ;) Zo leuk dat er nóg een bloggend paganist met ideeën strooit, dat kan ik echt waarderen! Nu vraag ik me af.. bestaat er zoiets als een ‘Samhain-wenskaartje sturen’? Of wordt t dan té kerstig? haha ;) Je pakt het trouwens wel groots aan zeg! Zoals je weet houd ik absoluut niet van de winterse/Hollandse keuken – dus ik ben nog op zoek naar een geschikt Samhain-maal.. Horrorfilms e.d. proberen we hier ook wel eens, maar slaap is toch ietsss belangrijker xD Leuke gedachte, dat wel! Xx

Reply
Loena 18 oktober 2018 - 18:46

Ik vind het anders wel leuk als nieuwe pagan traditie ?

Op pinterest heb ik een bord met sabbat recepten, wie weet vind je daar iets interessants tussen?

Reply
John 10 oktober 2018 - 08:09

Oeh! Plannen voor de 31e?
Goed dat je waarschuwt… Die datum wist ik dus eigenlijk niet uit m’n hoofd.
Maar nu kan ik de steen alvast voorbereiden om daaronder weg te kruipen op die dag. ;-)

Even wat uitleg:
Het oude ‘Samhain’… kende ik voor dit artikel nog helemaal niet…
‘HalloWeen’ daarentegen uiteraard wel en daar heb ik altijd iets tegen ‘gevoeld’.
Naar mijn gevoel was het weer zo’n achterlijk uit de VS overgewaaid kinderfeestje, wat is verworden tot een nieuwe traditie.
Op de basisschool van mijn kids vierden ze het ook en dan was de avond altijd wel grappig om te zien hoe de kids genieten van de sfeer, verkleedpartijtjes, schminken, kleine spookjes, vampieren en heksen. Grappig.
Maar sinds ik die buren heb waarmee ik op (zeg maar) gespannen voet leef, ben ik het een beetje gaan ‘haten’.
Die vieren het namelijk in de wijk.
Ze hingen overal affiches op dat kinderen zich bij hen konden verzamelen (in kledij), discobuurman draait dan uiteraard voor de sfeer (keihard) disco met spookgeluiden en dan gaan ze de wijk door om langs de deuren te gaan.
Gelukkig laten ze mijn deur de laatste jaren uiteraard met rust. Dat scheelt weer.
Maar een paar jaar geleden hadden ze een stunt bedacht die me op het randje bracht…
Vermoedelijk was ik zelf ook niet helemaal stabiel in die tijd maar toen ik een keer de gordijnen van het slaapkamerraam open schoof zag ik in de bomen voor mijn huis allemaal vuilniszakken hangen. Waar aan de bovenkant… Schoenen uitstaken…
Het moesten natuurlijk ‘bodybags’ met inhoud voorstellen…
Ik kreeg de koude rillingen.
Natuurlijk begreep ik het ‘ludieke feestelijke’ doel maar ik kon er niet tegen.
Daarvoor heb ik te veel mensen allemaal zien verdwijnen en heb ik te veel respect voor de doden… Of zo… Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik me zo slecht voelde maar ik heb zelfs de politie gebeld omdat ik meende dat dit niet kan, op de openbare weg, vlak voor mijn huis, waar ik nu dagenlang tegen ‘lijken’ aan moest kijken.
De politie zou een kijkje gaan nemen maar ik heb er nooit meer iets van gehoord en ze bleven gewoon hangen tot na het feest.
Sinds die tijd sluit ik mijn gordijnen en doe ik de deur op slot op de avond dat de ‘huilende en gillende spookjes’ de straat op gaan.
Hoewel ik die bodybags de jaren daarna niet meer heb gezien, sluit ik me die dag dus liefst helemaal af en ‘op’ en hoop ik op goede TV of anders draai ik even iets harder muziek…

Even onder een steen dus… de 31e.

Maar ik ben benieuwd hoe ik me nu voel dit jaar…
Op dit moment veel rustiger en stabieler en misschien kan ik het dan allemaal gewoon veel beter hebben en (aan)horen. ;-)

Wel fijn te lezen wat eigenlijk de ware betekenis is van dit feest!
Zoals gewoonlijk zit daar best wel een mooie achtergrond achter en in jouw belevingswereld is dit wel degelijk een mooi feest.
Beleef het het geniet ervan! :-)

Reply
AnneAelise 18 oktober 2018 - 18:15

Hè bah.. Ik kan me je ontzetting zeker voorstellen, ook al zou ik het heel snel ‘goedpraten’ in mn hoofd (of de gordijnen dichthouden zoals het deze vampier betaamt :P), dat wel. Zelf vind ik kinderfeestjes an sich véél angstaanjagender :/.. Zelf heb ik nooit Halloween gevierd, enkel sint Maarten (zie foto in post). Ik krijg ook de indruk dat Halloween pas de afgelopen 10 jaar écht in populariteit toeneemt.. Maar ik houd het dus lekker bij Samhain (dat genieten komt wel goed 0=)), leuk dat ik je nog wat bij heb kunnen brengen! :)

Reply
John 18 oktober 2018 - 18:38

Inmiddels hangen de A4-affiches al weer in de straat verspreid… Alleen ‘vieren’ ze het al op zaterdag de 27e. Voor die ‘kleintjes’ natuurlijk gunstiger om in de avond te gaan griezelen dan midden in de week.
Ik ben in ieder geval voorbereid.
Gordijnen dicht en TV wat harder.
Maar ik voel me dus de laatste tijd veel rustiger dus die paar uurtjes overleef ik wel denk ik. Hihi!

Fijn vandaag je reactie(s) weer te lezen.
Ook nog succes met de ‘blues’. ;-)

Reply
John 10 oktober 2018 - 08:09

Oeh! Plannen voor de 31e?
Goed dat je waarschuwt… Die datum wist ik dus eigenlijk niet uit m’n hoofd.
Maar nu kan ik de steen alvast voorbereiden om daaronder weg te kruipen op die dag. ;-)

Even wat uitleg:
Het oude ‘Samhain’… kende ik voor dit artikel nog helemaal niet…
‘HalloWeen’ daarentegen uiteraard wel en daar heb ik altijd iets tegen ‘gevoeld’.
Naar mijn gevoel was het weer zo’n achterlijk uit de VS overgewaaid kinderfeestje, wat is verworden tot een nieuwe traditie.
Op de basisschool van mijn kids vierden ze het ook en dan was de avond altijd wel grappig om te zien hoe de kids genieten van de sfeer, verkleedpartijtjes, schminken, kleine spookjes, vampieren en heksen. Grappig.
Maar sinds ik die buren heb waarmee ik op (zeg maar) gespannen voet leef, ben ik het een beetje gaan ‘haten’.
Die vieren het namelijk in de wijk.
Ze hingen overal affiches op dat kinderen zich bij hen konden verzamelen (in kledij), discobuurman draait dan uiteraard voor de sfeer (keihard) disco met spookgeluiden en dan gaan ze de wijk door om langs de deuren te gaan.
Gelukkig laten ze mijn deur de laatste jaren uiteraard met rust. Dat scheelt weer.
Maar een paar jaar geleden hadden ze een stunt bedacht die me op het randje bracht…
Vermoedelijk was ik zelf ook niet helemaal stabiel in die tijd maar toen ik een keer de gordijnen van het slaapkamerraam open schoof zag ik in de bomen voor mijn huis allemaal vuilniszakken hangen. Waar aan de bovenkant… Schoenen uitstaken…
Het moesten natuurlijk ‘bodybags’ met inhoud voorstellen…
Ik kreeg de koude rillingen.
Natuurlijk begreep ik het ‘ludieke feestelijke’ doel maar ik kon er niet tegen.
Daarvoor heb ik te veel mensen allemaal zien verdwijnen en heb ik te veel respect voor de doden… Of zo… Ik weet eigenlijk niet goed waarom ik me zo slecht voelde maar ik heb zelfs de politie gebeld omdat ik meende dat dit niet kan, op de openbare weg, vlak voor mijn huis, waar ik nu dagenlang tegen ‘lijken’ aan moest kijken.
De politie zou een kijkje gaan nemen maar ik heb er nooit meer iets van gehoord en ze bleven gewoon hangen tot na het feest.
Sinds die tijd sluit ik mijn gordijnen en doe ik de deur op slot op de avond dat de ‘huilende en gillende spookjes’ de straat op gaan.
Hoewel ik die bodybags de jaren daarna niet meer heb gezien, sluit ik me die dag dus liefst helemaal af en ‘op’ en hoop ik op goede TV of anders draai ik even iets harder muziek…

Even onder een steen dus… de 31e.

Maar ik ben benieuwd hoe ik me nu voel dit jaar…
Op dit moment veel rustiger en stabieler en misschien kan ik het dan allemaal gewoon veel beter hebben en (aan)horen. ;-)

Wel fijn te lezen wat eigenlijk de ware betekenis is van dit feest!
Zoals gewoonlijk zit daar best wel een mooie achtergrond achter en in jouw belevingswereld is dit wel degelijk een mooi feest.
Beleef het het geniet ervan! :-)

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.