Grimoire – Gidsje

by Anne

Is een doorsnee dagboek niet diepgaand genoeg voor jou? Wil je niet per se elke dag over je zorgen en ervaringen schrijven – maar wél (nog) meer tot de kern komen? Zie jij schrijven als één van je belangrijkste tools bij zelfreflectie – of ben je juist op zoek naar een manier om je innerlijke roeringen te onderzoeken?

 

Begin een Grimoire!

 

Oké; een béétje spiritueel ingesteld zijn is toch wel een must wanneer je een Grimoire wilt bijhouden. Wat ‘spiritueel’ inhoudt laat ik aan jou – Voor mij is de wil te leren en je te (blijven) ontwikkelen ‘spiritueel’ genoeg. Laat je dus niet meteen afschrikken door de term ‘Grimoire’, mocht je meteen denken aan ‘enge’/té ‘zweverige’ praktijken.

Super spiritueel of iets minder.. – Grote kans dat een Grimoire óók iets voor jou kan betekenen.

 

 

 

Wat is een Grimoire?

Aldus Wikipedia: Een grimoire is een magisch handboek met diverse recepten om bepaalde kwalen te genezen, demonen te bezweren of op te roepen (theürgie), talismannen en amuletten te maken, en voor het uitspreken of verwijderen van vervloekingen. Grimoires waren als instructieve handboeken voor geschoolde mensen geschikt om beelden, diagrammen, figuren en allerhande tekens weer te geven (voor nadere bestudering), en die zijn dan ook typerend voor het genre.

Een wat ‘modernere’ en vooral ‘lossere’ kijk op de Grimoire is veel beter van toepassing op deze post (en op wat ik zelf bedoel met de term Grimoire): Een Grimoire is een spiritueel dagboek en/of naslagwerk; alles dat met jouw spirituele leven en ontwikkeling/studie te maken heeft mag een plekje krijgen in dit (dag)boek.

 

 

 

 

Index

Komen er (nog) niet spontaan allerlei creatieve en/of handige ideeën in je op? Hieronder tref je een lijstje met voorbeelden van de verschillende soorten ‘entries’ die je in je Grimoire kan opnemen. Geen spiritueel dagboek voor jou, maar wel inspiratieloos wat betreft je Bullet Journal / Planner / Dagboek (e.d.)? Wellicht heb je dan alsnog iets aan deze post!..

 

 

Blessing

Begin -als je je daar fijn bij voelt- met een ‘blessing’ voor je Grimoire – Die blessing kan werkelijk vanuit allerlei soorten inhoud bestaan: een spreuk, een tekening/kunstwerkje, favoriete quote(s), een foto, een kaartje, een gedroogde bloem (etc., etc.) – Zelf heb ik gekozen voor een gedicht (door Erin Hanson) waar ik al denkend aan de woorden een doodle bij heb gemaakt.

 

 

 

 

Journal

Denk hierbij aan de ‘doorsnee’ entries die men in een ‘normaal’ dagboek maakt (of je er ‘Lief Dagboek’ boven zet of niet – is natuurlijk een kwestie van smaak!): Hoe je je voelt, wat je bezig houdt, wat je hebt meegemaakt, waar je om wenst – Dump je gedachten lekker op papier (en laat ze daar)!

 

 

Prompts

Óf (ook gangbaar in een ‘doorsnee dagboek’, trouwens) maak gebruik van zogenaamde ‘prompts’: Een vraag of zin die je als uitgangspunt neemt voor je schrijven. Enkel een zin dient vaak voor creatief schrijven – met duidelijke vragen daag je jezelf uit eens (diep) naar binnen te kijken. Prompts zijn op het internet in overvloed te vinden – In verschillende vorm en behorend tot diverse categorieën.

 

 

Droom Dagboek

Het beschrijven van je dromen kan je ook een hoop zelfinzicht bieden: of je nu intuïtief de betekenis van je dromen nagaat of dat je er met behulp van reeds verstrekte info en methoden een complete analyse op loslaat.

Tip: Schrijf meteen na het wakker worden op wat je je nog herinnerd van je droom. Net na het ontwaken weet je het namelijk nog het best – Al kan het zo zijn dat sommige zaken gedurende de dag je geheugen opfrissen en er nog een droom-fragmentje ‘opdaagt’: schrijf zulke invallen ook meteen (of op z’n minst zo snel mogelijk) op!

 

 

 

Informatief

Zelf vind ik het fijn om informatie die ik érg leuk en/of interessant vind, weer te geven in mijn Grimoire aan de hand van samenvattingen en bijbehorende doodles/figuren.

 

 

De informatie kan over allerlei onderwerpen gaan zoals bijvoorbeeld – (Paganistische/Spirituele) Stromingen, Ideeën uit de (oosterse en/of westerse) Filosofie, Tips en opdrachten bij Soul-Study/SoulWork en ShadowWork, Symboliek (symbolen en hun betekenis), Godheden/Mythologie..

 

Concepten zoals:

Alchemie
Astrologie (zie foto ↑)
Chakra’s
Elementen
Energie zuiveren
Geneeskrachtige Kruiden 
Sterrenbeelden (zie foto ↓)
 -et cetera

 

 

 

 

Maan Energie

Schrijf over een onderwerp dat bij de huidige maanfase hoort (of nóg iets ingewikkelder: schrijf stukjes aan de hand van de huidige astrologische situatie) of in de (actie)sferen behorende tot de huidige stand van de maan:

 

 

 

 

 

Tarot Journal

Ook tarot spreads (uitgevoerd of juist inspiratie/om uit te proberen), tarot leggingen (uitgevoerd voor jezelf of een ander) – of dat nu uitgebreide jaar/maand/week-leggingen zijn of juist een 3-kaart (dag)legging of een enkele dagkaart en alle andere Tarot-activiteiten en lessen die je opdoet kun je ook kwijt in je Grimoire!

Of je je Tarot-leven nu in je Grimoire of in een apart Tarot Journal bijhoudt: *Hier* vindt je (onder andere) al mijn opgedane ideeën in mijn Tarot Journal-Gidsje – en *Hier* al mijn geleerde Tarot-‘lesjes’ (tips, dus).

 

 

 

Soul Food

Ook kun je in je Grimoire natuurlijk alles kwijt dat jou in je ziel raakt en/of dat met jou kern resoneert (en meer zaken in die strekking).. Dat kan in de vorm van teksten, tekeningen, foto’s – Bedenk het zo gek als je wilt!

 

 

Heb je teksten gevonden in boeken of op het internet die jou écht goed doen/inzicht bieden of die je gewoon moet onthouden – en krijg je het niet samengevat in je Grimoire?: Maak voor zulke gevallen een Bronnenlijst aan. Of meerdere lijstjes waaronder bijvoorbeeld: Studie – Soul Food – Inspiratie – Belangrijke schrijvers / Bladzijden / Artikelen (etc.)

 

 

Overige ideeën

Handleidingen – Voor bijvoorbeeld ritueeltjes
Recepten – Met daarbij de eigenschappen van de ingrediënten, bijvoorbeeld
Het jaarwiel – Alle Paganistische feesten op een rij, eventueel met bijbehorende viering
Lay-out Altaar – Inclusief foto’s van de uitvoering
Te lezen Boeken/Blogs en onderwerpen die je nog wilt bestuderen
Spirituele ervaringen – Alles wat jij als ‘spiritueel’ hebt ervaren
Overzicht van tools zoals: Stenen, Kruiden, Symbolen, Kaarten, Kaarsen (etc.)

 

 

Wat mag er zeker niet missen in jouw Grimoire?

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.