Intentie – Feed your Focus

by Anne

Ik ben gek op lijstjes, en dan vooral het maken er van. Gelukkig biedt elke dag op z’n minst één lijstjes-gelegenheid, namelijk; het maken van mijn to do-lijstje. Taken raken simpelweg nooit ‘op’ (zeker niet met m’n taken-tempo), zoals dat met de mogelijke items voor andere lijstjes wel gebeurd.

Daarom maak ik sinds een jaar of 5 elke ochtend een to do-lijstje – niet alleen omdat zo’n lijstje nog wel eens van pas komt, maar ook om mijn lijstjes honger voor een groot deel te dempen vóórdat ik de rest van het mogelijke lijstjes materiaal erdoorheen jaag ;)

 

 

Dag Doel

Kort na het oppakken van deze to do-lijst-gewoonte voegde ik ook het Dag-doel toe. Het Dag-doel geeft aan wat er precies nodig is om me aan het eind van de dag tevreden te kunnen voelen. Het is dus niet per se een ‘prioriteit’ – gezien dit begrip vaak gelijkgesteld wordt aan ‘meest urgent’..:

Dat die brief naar de belasting vandaag nog op de post moet is dan wel belangrijk, maar het posten van de brief zal er niet voor zorgen dat ik me aan het eind van de dag heerlijk voldaan op de bank kan laten zakken..

Mijn Dag-doel heeft dan vaak ook te maken met zaken zoals productiviteit, me nuttig voelen en iets kunnen betekenen – vaak ook voor een ander. Dat zijn nu eenmaal zaken waarmee ik wél een verzadigd gevoel kan oproepen.

 

 

Intentie & Zin

Toch merkte ik laatst -inmiddels na een aanzienlijk aantal jaren Dag-doelen stellen- dat ook dít het niet helemaal was. Het ging me in een iets té praktisch jasje gehuld, waardoor er toch iets bleef missen, namelijk; het gevoelsmatige gedeelte – het voldoen aan mijn iets minder oppervlakkige behoeften. Het besteden van aandacht aan mijn persoonlijke filosofie, visie en waarden.

Vandaar dat ik nog niet zo lang geleden nóg een onderdeel aan mijn ochtendritueel heb toegevoegd. Ongemerkt deed ik het soms al, maar bewust een intentie zetten blijkt voor mij stukken beter te werken dan enkel het praktische plan van aanpak.

Een intentie is dan ook méér dan een Dag-doel, al is het verschil tussen een doel en een intentie in sommige gevallen maar moeilijk aan te duiden.

Volgens de Dikke Van Dale houdt een intentie (ongeveer) hetzelfde in als een voornemen. Zelf kan ik me meer vinden in de uitleg die geboden wordt door een groot aantal blogs en artikelen die overwegend de wat meer spirituele kant op neigen.

Intentie is hier veel meer dan enkel een ‘voornemen’. ‘Intentie’ bestaat volgens deze visie uit een innerlijk proces waarbij jijzelf de controle hebt over de ‘energie’ waarmee jij jezelf vult.

Of iets minder zweverig verwoord: Intentie is het bewust kiezen/cultiveren van een (in bijna elk geval positieve) mindset. Het is de houding die je aanneemt naar zowel je innerlijke wereld als naar de buitenwereld.

Intentie zou ook inhouden dat je naar jezelf luistert. Dat je onderzoekt wat er voor jou het meest toe doet en waar jij je het gelukkigst bij zou voelen. Zo maak je de hele bedoeling meteen ook een stuk minder zweverig of vaag: een geslaagd zelfonderzoek heeft als resultaat namelijk concrete antwoorden op de genoemde onderzoekspunten.

Maar met alleen antwoorden kom je er natuurlijk niet. Het is van belang dat je trouw blijft aan je aangenomen energie / mindset / houding en dat je daarnaast ook je aandacht richt op datgene dat er toe doet.

 

 

Energie flows where intention goes

Ik kies voor het dagelijkse intentie-zetten omdat ik die reminder hard nodig heb. Ik ben namelijk belachelijk snel afgeleid. Dit heeft altijd al in meer of mindere mate voor problemen gezorgd (ADD, je aandacht bij gesprekken houden, je focussen etc. gaat nu eenmaal moeilijk samen), maar nu ik van mijn ‘verbeterpuntje’ op de hoogte ben kan ik er dan ook beter rekening mee houden.

Elke dag evalueer ik mijn innerlijke situatie / gemoedstoestand, om vervolgens een focus te bepalen en daar ook naar te handelen.

Intentie mag dan mooi klinken, maar met alleen positieve energie kom je er vaak niet. Meestal is het toch echt nodig dat je er ook naar handelt, wil je dat het echt effect heeft op je geluksniveau, je vaart richting de gewenste zaken en het succesvol tegemoetkomen van je meest wezenlijke behoeften.

 

 

Rituelen vs Riedel

Ik heb ondervonden dat rituelen hierbij goed kunnen helpen. Handelen vanuit intentie in plaats van uit gewoonte heeft doorgaans sowieso de voorkeur, en laat het nu zo zijn dat een ritueel -anders dan ‘slechts’ een gewoonte- vaak in verband staat met je waarden, of op z’n minst met zaken die er voor jou toe doen.. -en dus ook met je intentie.

Zo is het aanzetten van de tv wanneer je thuiskomt een gewoonte, terwijl bij een ritueel een zekere mate van aandacht komt kijken – neem nu het dagelijks aansteken van een kaarsje bij de foto van je overleden huisdier ( ik noem maar wat ;) ).. Het verschil is denk ik wel duidelijk.

 

Mocht het je ook wat lijken om bewust bezig te zijn met je energie / mindset / houding en focus, dan kan je onder andere beginnen door jezelf elke ochtend ’n vraag te stellen zoals:

  • Hoe ziet mijn ideale dag eruit?
  • Waar ligt vandaag mijn sterkste behoefte?
  • Welke droom acht ik te hoog gegrepen?
  • Welke bezigheid/plaats/persoon maakt mij het gelukkigst?
  • Wat voor een persoon zou ik het liefst willen zijn?

En meer in die strekking.

Vervolgens bedenk je een of meerdere concrete stappen die je kan ondernemen om zo dicht mogelijk bij jouw waarden en behoeften te komen/blijven, of je besluit je dag zelfs ‘in thema’ door te brengen om onder andere zo je mindset/aandacht/focus te versterken.

 

 

Personal Note

Ik moet zeggen dat het me aanvankelijk allesbehalve gemakkelijk af ging. Niet alleen vanwege mijn concentratieprobleem, maar ook omdat ik gewend ben mijn focus te leggen op zaken die me eigenlijk helemaal niet vrolijk maken. Zo kan ik me soms bijvoorbeeld al druk maken om dingen die ‘eventueel’ mis zouden kunnen gaan.

Afijn: Des te meer reden voor mij om me volledig op de dagelijkse intentie te storten ;)

 

 

Waar hecht jij (elke dag) veel belang aan?

 

 

You may also like

2 comments

Loena 6 november 2018 - 17:15

Wel… I dress to impress… Myself! Daar hecht ik veel belang aan ;-) Verder vind ik het belangrijk dat ik me goed voel, dat ik niet teveel verlang van een dag. Dus ik heb geen dagelijkse doelen, maar wekelijkse doelen en maandelijkse doelen. Mijn vrije dagen zien er dan ook zo uit. Naast werk gewoon ervoor zorgen dat mijn psychische gezondheid zo groot mogelijk is. Of ik nu een avontuur moet beleven, extra gezond of ongezond moet eten, of bepaalde (huishoudelijke) taken moet doen. Dus daar ligt mijn intentie, altijd zo gezond mogelijk in mijn hoofd zitten :)

Reply
AnneAelise 10 november 2018 - 13:08

Pracht-intentie :) Elke dag een andere intentie is misschien ook wel erg veel.. T zit m dan vooral in de ‘details’ en niet in je uhmm ‘main’-intentie.. (snap je dan wat ik bedoel? :P). Erg behulpzaam te lezen hoe jij het intentie zetten ook in de alledaagse zaakjes verweeft en hoe je je tijd erop indeelt :) xx

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.