Journaling – Typen Journals

by Anne

Mocht je bij ‘de doorsnee journal-er’ allereerst denken aan een theeleutend huismusje vergezeld door haar katten, haar journal en haar pen (..het besef dat ik mezelf beschrijf slaat pas erg laat in.. 0=)); sinds een poosje is journaling helemaal terug van weggeweest.

Vooral het Bullet Journal is erg populair – dankzij de flexibiliteit van het journal (dagboek, to do-lijst en planner in één) en de overload aan opties, handige trucjes en mogelijkheden tot decoreren kan iedere ‘notitie-nerd’ er wel mee uit de voeten.

Op mijn blog zal ik in de meeste gevallen de term ‘Journal’ gebruiken wanneer ik het heb over een dagboek of een ander soort boekje waarin je met regelmaat schrijft en/of bepaalde zaken plant en /of bijhoudt.

 

Een journal is lang niet altijd het soort boekje dat men zich vaak meteen voor de geest haalt wanneer het gaat over het bijhouden van een log/dagboek.

 

Bij het woord ‘dagboek’ denk ik zelf aan het met tierlantijntjes versierde en met een slotje ‘beveiligde’ boekje dat ik als klein meisje op mijn nachtkastje had liggen. Het schattige boekje schreef ik vol met de gebeurtenissen van die dag en mijn bijbehorende -nogal onschuldige- gedachten, wensen en ergernissen. Hier en daar werden de verhaaltjes voorzien van ‘beeldmateriaal’ (denk aan: foto’s, gedroogde bloemetjes, tekeningetjes, stickers, briefjes et cetera).

Ook denk ik aan mijn schrijfsels die ik produceerde als tiener: Werkelijk pagina’s achter mekaar pende ik vol; zolang mijn gedachtegang niet haperde bleef ik schrijven. Soms, wanneer ik even ‘stil viel’, las ik mijn relaas meteen door en kon ik daarna meteen mijn nieuwe bevindingen eraan toevoegen.  Soms, héél soms, bleef het bij enkele zinnen. Als het maar even uit mijn systeem was – daar ging het me om.

Deze ‘traditionele’ manier van journaling (ook wel ‘Stream of consciousness journaling’ genoemd) is nog steeds aan te raden, maar mocht je meer/iets anders willen, dan zijn er nog genoeg ‘journal-typen’ en ideeën om mee aan de slag te gaan!

 

 

 

Typen Journals

 

 

Self Discovery Journal

In een ‘Self Discovery Journal’ (zelf-ontdekkings Journal) ga je meestal te werk met zelfreflectie en met name ‘prompts’: stellingen en vragen waar je naar schrijft. Beantwoord een lastige zelf reflectie vraag, of deel je overtuiging en toets of deze overtuiging ook echt overeenkomt met ‘waar jij voor staat’.. Elke manier waarop jij jezelf en je innerlijke leven beter kunt leren kennen, past in een Self Discovery Journal.

 

Bullet Journal

Het Bullet Journal (BuJo in het kort) is in principe een dagboek, planner en to do-lijst in één. Alles mag en alles kan, wanneer je een Bullet Journal begint. Lijstjes, schema’s, journal-entries, taken, plannen, herinneringen (foto’s), deathlines, afspraken, overzichten, evaluaties, braindumps, ideeën, projecten – en ga zo maar door; het kan allemaal in je BuJo verwerkt worden. Heb je de behoefte het er allemaal ook nog mooi uit te laten zien? Ga dan los met kleurtjes, washi-tape, memo’s en alle andere deco die je tussen de bladzijden kwijt kan. Zo wordt het helemaal jouw journal!

 

Lijstjes-Log

Eén van mijn persoonlijke favorieten :)..! Gezien ik wat langer met mijn Bullet Journal wil doen dan 1 maand én ik niet zo’n zin heb bij elk nieuw Bullet Journal alle oude lijstjes over te nemen, houd ik naast het BuJo dus een Lijstjes-Log bij met daarin alle lijstjes die ik graag bijhoud of die altijd wel van pas komen. Zo heb ik ze altijd bij de hand en hoef ik tevens geen ingewikkeld systeem erop na te houden voor mijn BuJo-Index..

 

The Morning Pages

De ‘Morning Pages’ zijn in principe drie bladzijden die je zonder na te denken vol schrijft met wat er dan ook in je opkomt – Bij voorkeur is dit het eerste dat je doet in de ochtend. Schrijf zonder verder oordeel, zelfopgelegde eisen of andere beperkingen; het gaat niet om het eindresultaat, maar om het schrijven zelf.

 

Letter Journal

In een Letter Journal schrijf je brieven – Aan wie dan ook. Aan jezelf, aan iemand die je pijn heeft gedaan, aan een verloren dierbare, aan je huisdier, aan een onbekende, aan die ene kassière van je supermarkt, aan de minister-president, aan een slachtoffer van een natuurramp, aan jezelf als kind, aan je vader/moeder, aan je ex, aan god, aan de postbode.. ik denk dat je de strekking nu wel doorhebt.. ;)

Geen zorgen: De brieven stuur je niet op, maar bewaar je veilig in je journal!

 

Wreck This Journal

‘Wreck this Journal’ (oftewel: verniel dit dagboek) geeft je allerlei vrij na te volgen opdrachten. Met een beetje creatief brein kun je heerlijk je gang gaan om dit Journal (ontworpen/geschreven door Keri Smith) op een zo inspirerend mogelijke manier te mollen.

 

Memory Journal

In je Memory Journal noteer je ‘random’ herinneringen die plots in je opkwamen, of juist gebeurtenissen die je voor altijd bij je wilt blijven dragen (met behulp van bijv. foto’s, tickets, quotes, (wens)kaartjes en alle andere ‘journal-proof’ souvenirs).

 

Travel Journal

Heb je last van een onstilbare ‘wanderlust’ en reis je erop los? Leg dan alles vast in je Travel Journal: de routes die je hebt genomen, tickets, ontmoetingen, het proeven van delicatessen of (voor jou) vreemde maaltijden, het weer/klimaat, de dieren die je hebt gespot, de details die je zijn opgevallen, de inzichten die je hebt opgedaan, plaatsen waar je bent geweest, plattegronden en landkaarten, woorden uit een vreemde taal, de hotels, restaurants en eventueel je eigen recensies, de voorzorgsmaatregelen die je per gebied moe(s)t nemen, de stempels in je paspoort (bijv. het aantal), plaatsen waar je nog heen wilt gaan (en ga zo maar door..!).

 

Gratitude Log

In je Gratitude Log noteer je elke dag minstens drie zaken waar je dankbaar voor bent. Probeer het een beetje ‘fris’ te houden en niet elke dag met standaard zaken aan te komen. Het idee is juist dat je sommige dingen ‘opnieuw’ ziet – alsof je ze voor het eerst ziet, en dat je ze ook echt waardeert. Probeer dus ook elke dag met nieuwe dankjes op de proppen te komen in plaats van in herhaling te vallen – specifiek zijn (dus niet al te algemeen) wil hier nog wel eens bij helpen.

 

1 Line a Day

1 zin per dag.. Voor de mensen die niet zo van het schrijven zijn, die weinig tijd hebben of die in één oogopslag een hele maand samengevat willen zien!

 

Doelen Journal

Simpel: Stippel al je doelen uit track ze/houd ze bij, evalueer ze, stel je plan van aanpak bij, noteer (kleine) overwinningen (maar ook je valkuilen!), stel een lijst met beloningen samen, beschrijf je proces en stel eventueel deadlines – allemaal in één Journal: je Doelen Journal.

 

Food Journal

Wil je jezelf een gezond dieet of een vegetarisch/vegan (etc)-dieet aanmeten en lijkt het je handig je voedingspatroon in kaart te brengen? Houd dan een Food Journal bij! Noteer alles wat je eet (echt ALLES!!).. Handig is ook om er een tijdstip bij te noteren en eventueel je ‘mood’ (om emo-eten in kaart te brengen) en de situatie (restaurant / winkels al dicht / enorme en dus ‘snelle-hap-honger’ / enzovoorts).

 

Tarot Journal

Mocht het in jouw straatje liggen, dan is een Tarot Journal zeker een aanrader. Met dit journal doe je een hoop zelfinzicht op met behulp van bijv. een dagelijkse kaart/een dagelijkse 3-card spread (en wellicht elke week of maand een grotere legging). Ook noteer je in dit journal bevindingen over de symboliek, je interpretaties, patronen die je opvallen, je gevoel bij de bewuste kaart(en), dingen die je nog wilt leren.. – Alles ‘tarot-gerelateerd’ kan hier terecht.

Lees hier de Tarot Journal gids op je gemak door

 

Art Journal

In je Art Journal kun je alles op een ‘kunstige’ (of op z’n minst ‘creatieve’) manier kwijt. Meestal houd Art Journaling in dat je je innerlijke leven op een visuele (prikkelende) manier op papier zet; bijv. in de vorm van een schildering, doodle, tekening, collage, mixed-media creatie, vision/mood-board etc. Tussendoor zie je soms ook tekst (quotes, gedichten – maar ook gewoon uitleg bij het kunstwerk), maar dan toch zeker wel op een leuke, creatieve manier opgeschreven / gestempeld / geplakt (etc, etc, etc…)

 

ScrapBook

Het doorsnee ‘scrapbook’ (oftewel: plakboek) wordt door de ‘scrapper’ volgeplakt met foto’s en andere zaken die hen aan mooie/memorabele momenten doen denken (tickets, tekeningen door kindje/neefje/nichtje (etc)), gedroogde bloemen, quotes (door bekenden), stickers, bonnetjes e.d. Haast ‘tastbare’ herinneringen, zeg maar… Toch is het geen ‘normaal’ foto-boek. Er worden allerlei materialen gebruikt om de steeds verschillend ingedeelde bladzijde mee op te leuken.

 

Droom Dagboek

Schrijf zodra je wakker wordt op wat je gedroomd hebt – het liefst met zo veel mogelijk details. Zo train je jezelf je dromen (beter) te onthouden én je onderbewuste te doorgronden. Mocht je ervoor open staan dan kan je bijvoorbeeld ook de symboliek achter je dromen achterhalen en erbij noteren. Of je interpreteert zelf wat je droom voor betekenis heeft (en wat je daarmee wilt doen).

 

Grimoire/Book of Shadows

‘Book of Shadows’ klinkt erg duister, maar ik vind het zelf wel meevallen wanneer je naar de inhoud kijkt. Een BoS wordt doorgaans bijgehouden door volgers van de Wicca-traditie (‘wiccans’) en heeft als inhoud bijv. rituelen, de jaarfeesten (+ tradities), correspondenties, symbolen, ‘spells’ et cetera. Een ‘Grimoire’ aan de andere kant – is een spiritueel Journal voor iedere traditie/religie/spirituele reis.. Houd er al je (spirituele) lessen, ervaringen en studie bijv. in bij. Of vat er bepaalde theorieën, principes of filosofieën in samen. Ga los met het maken van je eigen spirituele kunst, maak een maan-kalender en/of stel een dieet samen volgens jouw dosha (ayurveda), om maar wat te noemen.

Lees hier het gehele Grimoire-Gidsje

 

Hobby Journal

In het Hobby Journal doe je verslag van je hobby-projecten: Zo kan je bijhouden welke boeken je gelezen hebt en er een eigen recensie bij schrijven – misschien wil je er nog een lijstje aan ‘te lezen-boeken’ aan toevoegen (’t zelfde kan je doen met series, films, docu’s etc.). Of je houdt bij hoe je moestuintje erbij staat, welke plantjes je er nog aan toe wilt voegen, een plattegrondje en verslag van recepten die je hebt uitgeprobeerd met je eigen-verbouwde ingrediënten. Heb je een hobby? – Dan kan je er vast wel een journal bij maken!

 

BrainDump Journal

Zelf heb ik altijd wel één notitieboek om mijn BrainDumps in kwijt te kunnen. Een ‘braindump’ is in principe het alle-gedachten-en-ideeën-van-je-afschrijven.. Bij mij resulteert dat meestal in allerlei lijstjes (waaronder to do-lists), ideeën voor ’t blog, zorgen die me bezighouden, kleine dingetjes die ik écht niet mag vergeten (!!), linkjes naar artikelen die ik nog eens wil lezen (wanneer Pinterest om een of andere reden even geen optie is), spulletjes die ik moet aanschaffen, recept-ideeën voor ’t avondeten, noem maar op! Je begrijpt nu vast waar de term ‘brain dump’ op slaat ;).. Mocht je het een vast tijdstip willen geven, dan is het eerder genoemde ‘The Morning Pages’ wellicht een idee om (gemixt) mee aan de slag te gaan.

 

Therapie Journal

Of je nu in therapie zit of niet (I’ve had my fair share, dus ik ben momenteel -gelukkig- ‘therapie-loos’); een therapie journal is altijd een optie wanneer je je (gedrags-)patronen en (achterliggende) gedachten wilt onderzoeken. Mocht je in therapie zitten of ooit therapie gevolgd hebben, dan heb je vast wat ideeën om mee aan de slag te gaan. Zo niet(?): zoek dan eens op ‘G-schema’, of google naar verschillende vormen van therapie om zelf concrete inspiratie op te doen. Ook leuk: het nemen van online zelf-tests en de resulaten in je Journal verwerken (houd wel in acht dat online zelf-tests meestal niet ál te accuraat zijn!). Verder kun je helemaal zelf invullen wat dit type Journal voor je doet: zo lang het je mentale gezondheid bevorderd zit je goed :)..

 

Blog Journal

Mijn Blog-Journal noem ik ook wel het ‘B-Log’ (slim gevonden, niet? :P) In mijn B-Log houd ik alle bloggerelateerde zaken bij die er (naar mijn mening) toe doen: Inspiratie en onderwerpen waarnaar ik nog verdere re-search wil doen, foto’s die ik nog wil/moet maken, een (oefen) blog-plan (een planning/routine aanhouden met mijn blog(s) vind ik maar lastig!), opvallende statistieken, blogs die ik (misschien wil) volg(en), blog-doelen, ‘random’ inspiratie die ik hier of daar nog in mijn blogs wil verwerken en-ga-zo-maar-door!

 

Brain Book/Back-up Brain

Hierin kun je alles (maar dan ook álles) kwijt dat je ooit (misschien) nog nodig hebt. Recepten, Adressen, To Do – Lists, Wat-te-doen-bij-een-noodgeval-plannen, quotes, lyrics, link-lijstjes, re-search, inventaris van koelkast / vriezer / kledingkast / boekenkast / bureau etc., losse notities, oude notities die je wilt bewaren, kattenbelletjes, booschappenlijstjes, bonnetjes, favorieten-lijstjes, uitspraken, test-resulaten, nog-vol-te-schrijven-boekjes-lijst, ideeën en inspiratie, liedjes-toe-te-voegen-op-spotify, je testament, boetes, rekeningen, wachtwoorden, moet-ik-nog-doorgaan..? ;)

 

Prompt Journal

Struin (bijv.) Pinterest af op leuke Journal-Prompts en ga aan de slag! Onthoud wel dat wanneer een prompt je vervelend of lastig lijkt, je er meestal (veel) meer van leert! Prompts kunnen trouwens ook bestaan uit één enkel woord: schrijf dan een heerlijk creatief of juist bezield/opluchtend stuk dat je associeert met het desbetreffende woord. Ook Quotes kunnen op deze manier dienen als prima prompts!

 

Schroom vooral niet om lekker te ‘mixen & matchen’ met alle soorten Journals die je tegenkomt en je aanstaan. Journaling kent doorgaans geen regels :)

 

 

Welk type Journal past bij jou/houdt jij bij?

You may also like

4 comments

Lilian 20 november 2018 - 11:34

Leuk artikel. Ik hoorde er toevallig afgelopen week een interessante podcast over: https://slowyourhome.com/257/ En toen dacht ik ook, ik moet eens gaan kijken welke mogelijkheden er zijn. Ik ben begonnen aan een bullet journal, maar kwam tot de conclusie dat ik mijn taken en agenda enzo toch liever online stal. Dus moet even kijken wat er dan nog over blijft om toch te ‘knutselen’ :-) Ga je lijstje eens doornemen.

Reply
AnneAelise 20 november 2018 - 15:34

Inderdaad interessant! Thanks for sharing ;) Ik hoop dat je iets aan mijn lijstje hebt/iets vindt dat bij je past :)

Reply
Loena 20 november 2018 - 17:49

Zo veel journals! Is dit een dingetje van ‘gotta catch em all’? Nee ik heb er een paar, en daar ben ik al druk genoeg mee. Al zitten er wel super leuke ideetjes tussen ;)

Reply
AnneAelise 20 november 2018 - 19:43

Haha, ik heb ze vast niet allemaal – da’s zowel in de praktijk als qua ‘verzamelen’ in een lijst haast onbegonnen werk ;) T idee is inderdaad dat er voor iedereen wel iets tussen zit :)

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.