Kleuren – Symboliek

by Anne

In dit logje zal ik de universele kleursymboliek kort toelichten – en wel zo handig, per kleur

Even afgezien van de vraag ‘wat wel telt als kleur en wat niet’. Wit en zwart zijn eigenlijk geen kleuren. Wit is licht en zwart is het ontbreken van licht – Maar ook zwart en wit hebben zo hun vaak –waardevolle- effect/betekenis!

 

 

Groen

Groen is een van de meest voorkomende kleuren in de outfit van Moeder Natuur. Daarom staat groen dan ook vaak voor vruchtbaarheid, een frisse start, een scheppende kracht– allemaal eigenschappen van de natuur (vandaar trouwens ook: toekomst & hoop). Ook associëren we groen met gezondheid (misschien vanwege de oh, zo belangrijke voedingsstoffen die zich bevinden in ‘groenten’?), herstel, weerstand, balans, zuiverheid of puurheid en jeugdigheid (denk aan het gezegde: hij/zij is nog een ‘groentje’). Groen is ook de kleur van rijkdom – hoogstwaarschijnlijk vanwege de wereldwijd bekende groene dollarbiljetten , en tegelijkertijd (ironisch genoeg?) de kleur van harmonie, vrede en verbinding (ook terug te leiden naar Moeder Natuur).. En als ik het mag geloven (bronnen staan onderaan deze post) zou de kleur groen zelfs je eetlust kunnen doen afnemen..(!)

 

 

Blauw

Blauw staat vaak voor een kalme, verstandelijke/verstandige, neutrale of veilige ‘energie’ – soms zelfs voor (spirituele) bevrijding. Blauw is ook de kleur van het element Water – en staat daarmee ook voor emotie en soms ook melancholie. Zelf visualiseer ik bij ademhalingsoefeningen toch graag dat ik de kleur blauw inadem: vol van zuurstof en serene rust. Denk bij blauw ook aan betekenissen zoals vrijheid en ruimte,  gesuggereerd door de wijde blauwe luchten en wateren.. én aan Goddelijkheid en de blauwe Hemel. Blauw is daarnaast een heel veilige -maar vooral ook neutrale- kleur; we vertrouwen sneller (dan op andere kleuren) op blauw (denk o.a. aan de kleur van politie-uniformen).

 

 

Rood

Rood is een kleur van kracht, dynamiek, passie, avontuur en spanning/gevaar. De warme (vurige) kleur straalt gewoon (levens)lust (maar ook: agressie) uit, zoals het je blik actief en effectief weet te vangen. Niet alleen doet rood het goed in de erotiek, ook reclamemakers zijn weg van de knallende kleur. Vooral aanbiedingen en kortingen worden er extra duidelijk mee in beeld gezet – ook omdat rood aan zou zetten tot actie (kopen, kopen, kopen! – Of, zoals je vast wel bekend voorkomt: op de rem trappen voor het rode stopbord).

 

 

Oranje

Oranje is zeg maar het lieve ‘zusje’ van rood: Levenslustig, warm, dynamisch, feestelijk en vrolijk – maar dan zonder de spanning en het ‘gevaar’ dat rood wél met zich meedraagt. Oranje zou stimulerend en voedend werken en staat bekend als symbool voor rijkdom (vanwege haar gelijkenis met goud?). Natuurlijk zijn er ook bepaalde dagen waarop oranje staat voor ‘je gedragen als een volslagen idioot’ (voetbalwedstrijden, koningsdag..).

 

 

Geel

Als ‘kleur van het zonlicht’ doet geel het goed als motiverende kleur. Geel staat in verband met positiviteit, nieuw leven (denk aan de paas-kuikentjes), creativiteit, fantasie en optimisme (zonneschijn en genieten van het leven). Toch heeft het met betekenissen zoals afgunst, verraad, jaloezie en machts-lust ook een wat minder vrolijke kant..

 

 

Paars

Paars is niet alleen een gedurfd fashion-statement; het vertegenwoordigt ook weelde en luxe – vroeger was paars namelijk nogal lastig te krijgen en/of peperduur. Maar voor mij –en vele anderen- staat paars vooral voor spiritualiteit..; voor waarden zoals integriteit, waardigheid, authenticiteit en ook voor het ‘hogere bewustzijn’ – een symbolische betekenis die vooral zeer populair is onder volgers van de New Age-beweging. Nog meer positieve eigenschappen van paars zijn ‘daadkracht’, ‘intuïtie(f)’, ‘leiding nemen’ en ‘goede raad’.

 

 

Roze

‘Roze is voor meisjes’ geldt in deze zeker. De doelgroep ‘meisjes’ (speelgoed e.d.) en vrouwen (hygiëne producten e.d.) wordt zo krachtig bijgestaan door de roze kleur dat jongetjes en mannen er -doorgaans- als vanzelf helemaal niets van moeten hebben. Roze is onschuld, blozen, romantiek, flirten, zachtheid en liefde.

 

 

Bruin

Aarde. Simpel als wat.. En lang niet altijd in de zin van armoede! Moeder Natuur draagt dan veel groen, haar andere favoriet is toch echt bruin; De warme, natuurlijke, eerlijke, sobere, ‘echte’/betrouwbare, veilige en bescheiden/nederige kleur van aarde stelt je gerust en geeft je ogen een welverdiend rustmomentje van al die andere –vaak veel fellere- kleuren.

 

 

Grijs

Overal ter wereld worden mensen met het ouder worden grijs. Wellicht dat de kleur daarom voor wijsheid, waardigheid, respect en betrouwbaarheid staat. Aan de andere kant kan grijs ook autoriteit uitstralen vanwege het conservatieve karakter van de kleur. Streng en somber/saai is grijs namelijk ook al snel.

 

 

Wit

Licht, Puur, Zuiver, Onschuld (en in veel culturen ook: ‘maagdelijkheid’ – vandaar de witte trouwjurk (die tegenwoordig vaker liegt dan symboliseert)).. Allemaal (semi-)‘heilige’ eigenschappen. De puurheid van wit en de stralende eigenschap maken wit heel populair onder geestelijken en vele anderen die zich bezig houden met spiritualiteit/’goed’ en deugdelijk leven. Toch heeft wit ook negatieve associaties zoals: naïviteit en perfectionistische trekken.

 

 

Zwart

Het donker, het kwaad – volgens bepaalde godsdiensten. Ik geef de voorkeur aan: Mysterie (ook ‘het donker’ – maar dan anders), (ver)dwalen en Rebellie (Goths / Punks / e.d.). Zwart is ook eenvoud, zekerheid, een mate van serieusheid.. Een vleugje glamour, luxe en klasse kleven aan de status van de klassieke kleur. Zwart is ook dramatisch.. Mede vanwege de associatie met de dood. Zwart wordt dan ook gedragen tijdens de rouw.

 

 

Alleen al met deze korte kleur-toelichtingen zou je meteen aan de slag kunnen gaan met bijvoorbeeld de inrichting van je huis/het design van je blog/de inhoud van je kledingkast/het bepalen van de sfeer/het houden van rituelen (gebruikmakend van bijv. gekleurde kaarsen)/het uitkiezen van je edelstenen en sieraden/enzovoorts..

 

 

Als je kijkt naar hoe je je nú voelt – welke kleur ben je dan?
Welke kleur is jouw favoriet?

 

 

Bronnen: Kleurenpsychologie.be – Beeldbalie.nl – Een shitload aan info-graphics op Pinterest

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.