KruidenThee-Gidsje

by Anne

Een drankje dat volgens mij veel te weinig gedronken wordt is thee. Héél soms wordt er iemand enthousiast bij het zien van mijn thee verzameling en vragen ze om een kopje. Echter, de enige thee die ze willen dat ik voor ze zet is vruchtenthee en aangezien ik toch écht meer van de kruiden ben vloog mijn ene doosje ‘bosvruchtenthee’ er redelijk snel doorheen.

Zo ook de suikerklontjes.. Wat is dat toch? Suiker in je thee? Maar in plaats van dat ik ze die vraag stel, krijg ík de vraag waarom ik geen suiker in mijn thee gooi; “Dat smaakt toch niet? Dan proef je alleen thee!” Met een zo uitgestreken mogelijk gezicht vertel ik ze dat dat precies de bedoeling is..

Niet alleen is de smaak van thee heerlijk, het schijnt in veel gevallen ook nog eens goed voor je te zijn! Tenzij dat je er suiker in gooit natuurlijk, of wanneer je thee zet met bijvoorbeeld ‘cupcake smaak’, in dat geval zit er vaak al (zonder vermelding) suiker ín de thee verwerkt.

De meeste ‘profs in theedrinken’ zweren dan ook bij biologische thee (je weet wel, die thee die je zelf nog in een zakje moet scheppen voor je het mee naar huis kunt nemen, óf zelfgemaakte thee). Daar heb ik dan weer vaak nét niet het geduld voor; mijn thee moet comfortabel zijn en niet moeizaam ;).

 

 

Krachtige Kruiden

Zoals ik al zei ben ik meer van de kruidenthee, niet alleen vanwege de smaak, soms ook vanwege de werking. Zo drink ik bijvoorbeeld thee met citroenmelisse wanneer ik onrustig ben en/of niet kan slapen, of muntthee wanneer ik last heb van mijn darmen. Ook drink ik graag venkelthee, zeker wanneer ik misselijk ben; na één kop (en eventueel een droge cracker) voel ik me al stukken beter!

Ginsengthee werkt stimulerend op zowel lichaam (het hart) en geest (de concentratie) en helpt ook bij stress zowel lichamelijk als fysiek. Het gaat vermoeidheid, diarree, artritis, maagzweren en hoofdpijn tegen, helpt de ademhaling, de bloedcirculatie, de spijsvertering en de eetlust, versterkt het immuunsysteem, vermindert de kans op kanker en is zelfs een afrodisiacum.

Hieronder zal ik wat kruidentheetjes neerzetten met daarbij de geneeskrachtige eigenschappen die ze hebben. Sommige theetjes zullen snel helpen, zoals bijvoorbeeld de venkelthee bij misselijkheid, andere theetjes, tegen bijvoorbeeld menstruatieproblemen, dienen regelmatig gedronken te worden (2 à 3 koppen per dag, na de maaltijd) en vergen wat meer geduld.

Let er wel op dat je bij serieuze klachten naar de dokter gaat en dat je de onderstaande theetjes niet té veel drinkt! In sommige gevallen kan het ‘teveel zijn van het goede’ ;).

Anijs: Helpt gemakkelijker te ademen, hoest tegen te gaan en helpt bij vrouwenprobleempjes zoals menstruatiekramp, uitblijvende menstruatie en ‘opvliegers’ na de menopauze.
Basilicum: Helpt verkoudheid, misselijkheid, winderigheid en bloedarmoede tegen te gaan.
Bergamot: Verlaagt de bloeddruk, verlaagt het slechte cholesterol en verhoogt het goede cholesterol. Werkt ontspannend en kan een druk op de borst verhelpen.
Brandnetel: Vermindert of schakelt hooikoorts volledig uit en vermindert ook allergische reacties. Zuivert het bloed, stimuleert de bloedsomloop en gaat bloedarmoede tegen. Werkt gunstig bij problemen met de huid (uitslag, zweertjes e.d.) en het haar (bijv. haaruitval). Detoxerend.
Citroenmelisse: Koortsverlagend, vochtafdrijvend. Goed voor het geheugen. Gaat aderverkalking tegen. Werkt ontspannend bij depressie en angsten.
Hysop: Desinfecterend, helpt griep te bestrijden, ontstekingsremmend, goed voor de maag en bij winderigheid, stimuleert de menstruatie, versterkt het immuunsysteem, bevordert de spijsvertering en gaat overmatig zweten tegen.
Kamille: Rustgevend, helpt tegen keelpijn, ontstekingspijn, hoofdpijn, menstruatiepijn en spijsverteringsklachten, hydraterend.
Kattenkruid: Helpt je in slaap te komen en te kalmeren, gaat griep, koorts, verkoudheid, hoesten en bronchitis tegen, wekt de eetlust op en helpt bij allerlei spijsverteringsproblemen.
Munt: Goed bij maag- en darmproblemen, óók bij het prikkelbare darmsyndroom, voorkomt tumoren en ziektes, antibacteriële werking, schimmelwerend, helpt ijzer te absorberen en te ontspannen.
Oost-Indische kers: gaat futloosheid tegen, goed voor de luchtwegen, antibacteriële werking (bij bijv. urineweginfecties) en gaat verkoudheid tegen. Gaat tumoren, een te snel werkende schildklier en koude handen en voeten tegen (goed voor de bloedsomloop), werkt ontgiftend op de lever.
Rozemarijn: Werkt stimulerend, gunstig effect bij huidproblemen en problemen met de spijsvertering, gaat tumoren en alzheimer tegen, helpt bij hoofdpijn en migraine,  reguleert de bloedsuikerspiegel.
Salie: Antibiotische werking, vermindert de transpiratie aanzienlijk, helpt je rustig te slapen, bevordert de galstroom, zuivert het bloed, goed voor o.a. lever en hart, helpt bij nervositeit.
Vlierbloesem: Goed bij verkoudheid, griep en koorts, werkt slijmoplossend en gaat slijmvliesontstekingen tegen, vermindert hooikoorts, kalmerende werking.
Vrouwenmantel: Goed voor maag en lever, helpt tegen vrouwenklachten zoals menstruatiekrampen, tegen infecties en tegen reuma (vochtophopingen), helpt rustig te slapen.
Zoethout: Brengt de maag tot rust, goed bij bijv. maagzweren, de ziekte van Crohn of prikkelbare darmsyndroom, helpt tegen mondzweren, keelpijn, astma, leverziekten en hepatitis.

 

 

Wil je graag van deze eigenschappen van thee profiteren maar durf je het écht niet aan zonder ‘zoetje’ erin? Gebruik dan bij voorkeur biologische honing! En ook handig om te weten: thee werkt het best als je het in laat trekken wanneer het water al wat afgekoeld is!

 

 

Boeken Tip:

Wil je meer weten over kruiden (kweken) en de talloze toepassingen? Zelf heb ik het een en ander geleerd van ‘De Kruidenbijbel’. Niet alleen leer je over het kweken van kruiden, maar ook over hun toepassingen onder andere bij het koken, bij het zetten van thee, als huismiddeltjes, als geneesmiddelen en als cosmetica. Een ‘Must-Read’ wanneer je bijvoorbeeld je eigen tuintje wilt beginnen! :)

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.