Mijn OntDeckingsreis

by Anne

Al jaren ben ik trots eigenaar van mijn eigen tarot deck – Het alom bekende en populaire traditionele ‘Rider-Waite’-deck – Ontworpen door A.E. Waite en geïllustreerd door Pamela Colman Smith. Dit deck zat in ‘De Tarot Set’ door Petra Sonnenberg (een aanrader voor beginners!), samen met een mini tarot-gids.

 

De inmiddels 12 jaar dat ik tarot leg, ben ik altijd trouw gebleven aan dit deck; het voldoet aan al mijn tarot-behoeften, is dankzij de traditionaliteit uitgebreid beschreven, toegelicht en uitgeplozen in tal van boeken en gidsen (handig, dus!) en schiet in symboliek allesbehalve tekort.

 

 

Kieskeurig

Gezien mijn deck me nog altijd bevalt, me nog steeds veel inzicht weet op te leveren en -natuurlijk- lekker vertrouwd aanvoelt, heb ik tot voor kort nooit de behoefte gehad verder te kijken naar andere Tarot decks.

Telkens wanneer ik een mede-tarotist tegenkwam en een kijkje mocht nemen in hun kaarten was ik -al dan niet erg geïntrigeerd- meestal van mening dat het deck ‘niets voor mij’ zou zijn; de ene keer vanwege het ontwerp en in andere gevallen bijvoorbeeld vanwege het gebrek aan (traditionele) symboliek.

Niet dat ik altijd zo kieskeurig ben geweest.. je moet ergens beginnen, toch?

Gelukkig trof ik iemand die al een deck in bezit had en mij met zijn kaarten vertrouwde. Toch moet ik toegeven dat ik in eerste instantie ‘schrok’ van dit deck – het Royo Dark Tarot deck door Luis Royo:

 

 

Gelukkig heb ik me niet door de duistere sfeer van dit deck laten afschrikken en er zelfs mijn basis mee gelegd voor wat later een enorm leerzame tarot-reis zou blijken :)

 

Bekeerd

Maar aan mijn koppige ‘trouw’ aan mijn eerste eigen deck kwam laatst een eind; na even te mogen oefenen met de kaarten van Roos, raakte ik al snel betoverd door het ‘the llewellyn tarot’-deck, gebaseerd op de Keltische mythologie en werkelijk prachtig geïllustreerd.

Dat mede dankzij de uitgebreide bijbehorende gids waarin iedere kaart (in het Engels) met steekwoorden stond toegelicht maar waarin ook (als doorslaggevende bonus) bij iedere kaart de mythologie/het verhaal dat stond afgebeeld op inspirerende wijze werd verteld.

 


Foto: Roos – RoosDenkt.nl


 

 

Nu de optie tot de aanschaf van een nieuw/ander deck opeens niet meer zo ‘gek’/fout voelde, raakte ik natuurlijk razend enthousiast – maar wist ik gewoon écht niet ‘waar te beginnen’ met het vinden van mijn ‘droom-deck’..

 

 

Traditioneel vs Toth

Met enkel enthousiasme kom je namelijk niet ver in het dichtbegroeide woud dat het aanbod aan tarot decks vormt. Ik had een helpende hand nodig – en dacht (natuurlijk!) meteen aan Loena :)

Na een aantal vragen heen en weer, werd duidelijk dat ik eerst mijn ‘tarot-behoeften’ duidelijk moest krijgen. Decks zijn er namelijk in zó veel soorten!

Naast het Rider-Waite-deck is het Toth-tarot-deck door Aleister-Crowley met uitstek (ook) één van de meest gebruikte/bekende decks. Ondanks hun gedeelde populairiteit verschillen deze twee decks enorm: Het Toth-deck is namelijk ‘opnieuw’ ontworpen (door Crowley) met de bedoeling meer diepgang te creëren.

Dit deed Crowley door middel van het toepassen van symboliek uit (o.a.) de astrologie, de alchemie, hekserij en mythologie.

 


Foto’s: Loena – LoenasDroom.com


 

 

Met dit deck zou ik dus met mijn traditionele en inmiddels ‘ingeroeste’ tarot-kennis niet heel ver komen. Het toepassen van dit deck vraagt om een complete studie en heel veel oefening – Maar daar ben ik zeker niet vies van!

 

 

Ontdeckingsreis

Toch bedacht ik me dat een deck gebaseerd op de traditionele tarot – maar met een ander soort ‘inslag’, misschien een verstandige tussenstap zou zijn voor ik me zou wagen aan een geheel nieuw systeem. – Dus vervolgde ik mijn zoektocht..

Het gedachtegoed van Crowley nam ik wél met me mee: de behoefte aan meer diepgang. ‘Schaduw Werk’-achtige decks verdienden nu dus mijn focus.

Zo kwam ik onder andere het ‘Jungiaanse’ tarot deck tegen – maar het deck sprak me -ondanks mijn diepe interesse in Jungs psychologie- vanwege het ontwerp niet echt aan (iets dat er zeker toe doet!).

 

 

Droom Deck

Niet geheel verrassend -met ‘Schaduw-Werk’ in mind- dat ik uiteindelijk belande bij het ‘Schadowscapes’-deck(Nederlands: het schaduwlandschap-deck) – Een prachtig deck bedoeld voor het verkennen van je on(der)bewuste dat een heerlijk dromerige sfeer uitstraalt.

 

 

Het was liefde op het eerste gezicht! – dus kon ik mijn zoektocht staken :)

*klik* Om iedere kaart beter te kunnen bekijken op één pagina

 

 

Links

Onderweg ben ik natuurlijk ook nog wat linkjes tegengekomen die vast van pas komen – mocht jij ook interesse hebben in een nieuw deck! :

Op Catharinaweb (tevens een wel heel rijke bron aan tarot-info) vind je een handige *startpagina* die letterlijk dient als start bij het vinden van een geschikt deck – inclusief een link naar een overzicht van wel 550 decks!

*Hier* vind je talloze decks – verdeeld onder een lange lijst aan ‘thema’s’.. Ik weet zeker dat je ongeacht jouw tarot-doel en smaak hier sowieso wel een deck tegenkomt dat goed bij jou past :)

De ‘Tarot association’ heeft op *deze pagina* alle ‘essentiele’ decks verzameld – gebaseerd op een uitgebreid onderzoek onder ervaren tarotisten.

Moderne decks spreken mij dan niet zo heel sterk aan, maar ik discrimineer niet ;) Dus *bij deze* een linkje naar de top 5 Moderne Decks voor 2018..

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.