Pagan Pageturners

by Anne

Wie zich ook maar een béétje spiritueel of ‘Pagan’ durft te noemen, heeft gaandeweg op het ‘Pagan Pad’ vast en zeker wel aan reseach en/of (zelf)studie gedaan. Zelf raakte ik bekend met het begrip ‘Pagan’ en de betekenis dankzij mijn (nu wat minder hardnekkige) leesverslaving.

Van kinds af aan werden boeken op rap tempo door mini-Anne verslonden -zeker die boeken waarin magie of hekserij aan bod kwamen. Zo waren enkele van mijn lievelingsboeken als kind ‘Heks Kweetetal’ (door Patricia David) en ‘Foeksia de Mini-Heks’ (door Paul van Loon).

Mijn fantasie werd er zó door ‘gevoed’ dat mijn moeder me er op gegeven moment op betrapte dat ik met mijn eigen heksenbezem (ma’s poging tot het krijgen van wat hulp in het huishouden) mijn schaduw probeerde weg te vegen (als Foeksia het kan, kan ik het ook!).

Dromend over mijn eigen moestuintje, een eigen huisje in het bos en lange gesprekken met uilen, herten, konijntjes -en eigenlijk alles dat leeft, werd ik ‘verstandiger’ (en probeerde ik niet langer schaduwen weg te vegen, elfjes te voeren of mijn eigen aura te zien). De boeken die ik las groeiden in volume en niveau met me mee.

Tóch bleef ik een beetje in de ‘magische’ hoek hangen en las ik -naast Nederlandse en Engelse (of uit nog vreemdere talen vertaalde) literatuur, Filosofische stukken, een scala aan romans en hier en daar een puur informatief-/studie- boek- stapels (en stápels) aan ‘Fantasy’-boeken.

Het genre ‘Fantasy’ kent weer vele sub-genres, zoals heroïsch, historisch, humoristisch, mythisch -enzovoorts. Zelf gaf ik de voorkeur aan ‘contemporaine fantasy’ (speelt zich af in de moderne wereld), ‘high fantasy’ (strijd tussen ‘goed’ en ‘kwaad’), historische fantasy (speelt zich af in de verleden tijd – of in onze geschiedenis, zoals in het subgenre ‘alternative history’ het geval is), ‘dark fantasy’ (horror gecombineerd met fantasy) en jeugd fantasy (voor altijd een Harry Potter fan/nerd!).

Wat zo’n beetje ál mijn favoriete fantasy-boeken met elkaar gemeen hebben -op het genre na- is het thema hekserij/paganisme.

Je zal in mijn Pagan Pageturners-Lijst dan ook enkele fantasy-boeken tegenkomen, naast natuurlijk informatieve-/studie- boeken en/of naslagwerk- (achtige) boeken. Ik heb de werken onderverdeeld onder de kopjes ‘De kennismaking’ (romans/series), ‘De Introductie’ (informatief/cursus), ‘Info-Inspiratie’ (informatief), en ‘Sfeerproeven’ (favoriete boekenseries).

Boeken over Tarot en/of andere Paganistische stromingen dan ‘westerse hekserij’ vindt je wellicht terug in een (of meerdere) toekomstige blog(s) :)

 

 

 

De Pagan Pageturners

 

De Kennismaking

Ik zou de boeken nu misschien niet meer zo snel uitkiezen, maar ondanks het romantische en soms jeugdige kantje van de boeken heb ik er veel aan gehad ze destijds te lezen en kreeg ik in ieder geval al snel de smaak te pakken wat betreft heidense/heks-ige onderwerpen.

 • Kate Tiernan – 3 x Wicca
  Als puber kon ik het romantische ‘gedoe’ nog wel pruimen, maar wat het vooral voor me deed was het uitleggen van basis- ‘wiccaweetjes’ en praktijken. Als informatieve boeken je niet zo liggen legt dit boek je toch een en ander uit zonder dat je uit het verhaal geslingerd wordt. Zo raakte ik dankzij de serie geïnformeerd en geïnteresseerd in o.a. runen!
 • Garcia Robertson – Levend Verleden
  Ook weer met een hoop romantisch gedoe.. Maar je leert tussen de liefdesverklaringen door ook verassend veel over rituelen, tradities, geschiedenis en paganistische overtuigingen.
 • Kim Harrison – The Hollows / serie
  Ik vind deze serie nog steeds een succes, maar omdat ik de boeken inmiddels kan dromen lees ik ze maar even niet meer. Misschien dat ze later mijn geheugen weer mogen opfrissen ;) Vooral de passages die (magische) rituelen en/of praktijken beschrijven kunnen erg leerzaam zijn of de nodige inspiratie bieden.

 

De Introductie

Toen ik eenmaal had besloten me verder te verdiepen in hekserij, las ik als eerste deze drie -verrekt handige- boeken.

 • 1 Raymond Buckland – Hekserij zonder geheimen
  Mijn eerste leer- en werkboek! Dankzij dit boek -en de 15 uitgebreide ‘lessen’ (inclusief oefeningen)- ben ik meer te weten gekomen over wicca en hekserij dan middels alle andere boeken op de lijst tezamen.
 • Pamela Ball & Michael Johnstone – Het Groot Wicca Handboek
  Het Groot Wicca Handboek biedt je informatie over o.a. de hekserij in het algemeen (geschiedenis e.d.), over de wicca-feesten en tradities, de elementen, soorten magie, attributen/instrumenten, het altaar, rituelen (+ hoe, wat wanneer) en spreuken (met tal van voorbeelden). Handig als basis of als leidraad.
 • Scott Cunningham – Wegwijs in Wicca
  Een boekje dat ik nog steeds kan waarderen, vooral vanwege de overtuiging van Cunningham zelf, dat wicca een open ‘religie’ is en iedereen er vrij in staat het te beoefenen/na te volgen. Er staan dus ook veel tips in voor de Solo-Pagan (zoals zelfinwijding). Het boek is bedoeld voor diegenen die al een Handboek hebben gelezen en nu meer willen weten/een leidraad nodig hebben/aan de slag willen gaan. Het bestaat uit drie delen: Studie, Praktijk en Traditie.

 

Info-Inspiratie

Omdat ik hier en daar graag wat bij-snuffel, hadden ook deze boeken al vroeg gedurende mijn Pagan-Studie een plaatsje in een van mijn boekenkasten.

 • 1 Rufus C. Camphausen – Heksen en Heidenen
  Nog steeds sla ik dit boek geregeld open. Het is een soort lexicon/encyclopedie over hekserij/ heidendom en sjamanisme + symbolen, principes en begrippen. Er staat niets onnodigs in het boek. Om de info te vinden die je nodig hebt zoek je gewoon bij de beginletter, zoals in een woordenboek. Ook is het leuk om er ‘zomaar’ doorheen te bladeren; er staat zeker genoeg in dat je nog niet wist!
 • Boekenvoordeel Koopjes
  Tip: Ga eens neuzen in één van de ‘Boekenvoordeel’-winkels.. Hier heb ik namelijk voor een belachelijk klein prijsje meerdere boeken op de kop getikt die me hier en daar toch zeker van dienst zijn geweest.
 • Peter McHoy & Pamela Westland – De Kruidenbijbel
  Voor hen die graag ‘bewust theedrinken’ of het nog serieuzer aanpakken met een moestuintje en/of door kruiden in te zetten bij de genezing van allerlei kwaaltjes.

 

Tip – Sfeerproeven

Deze boeken halen de ‘Pagan in mij’ naar boven. De sfeer neemt je zó gewiekst mee in het verhaal dat je na het lezen nog steeds een beetje van de magie in je draagt. Heerlijk gevoel :)

Voor een recensie die recht doet aan het boek (in plaats van mijn random gejubel) is het wellicht een idee om even te google-en ;).. Hieronder mijn favo-sfeervolle Pagan Pageturners op volgorde van mijn persoonlijke waardering met als nummer 1 mijn absolute favoriet:

 • Jules Watson – Dalriada Trilogy
 • Deborah Harkness – The All Souls Trilogy
 • Juliet Marillier – De Sage van de Eilanden Van het Licht

 

Natuurlijk zijn er nog genoeg andere goede boeken over het paganisme te vinden. Er staan er tenminste nog veel op mijn ‘verlangleeslijst’ ;) Zo liggen ‘The mists of Avalon’ en de ‘Boudica’-serie al op me te wachten. Toch leek het me leuk jullie een kijkje te geven in mijn eigen biebje.

 

 

Welke ‘Pagan Pageturner(s)’ kan jij aanraden?

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.