Pagan Pride

by Anne

Iedereen komt vroeg of laat in aanraking met een ‘verkondigde waarheid’. Sommigen nemen deze waarheid (al dan niet klakkeloos) aan voor waar en hebben geen behoefte verder te zoeken. Anderen trekken deze eerste waarheid na een tijdje tóch in twijfel.

 

Ze zetten zich af tegen deze eerste waarheid en gaan eventueel op zoek naar iets wat hun vragen wél beantwoordt of houden zich er in het geheel niet meer mee bezig (al heb je ook felle atheïsten die op hun manier ‘praktiseren’).

Ik ben niet gedoopt, met de achterliggende gedachte dat ik later zelf mocht beslissen óf en waarin ik geloof. Toch moest ik elke ochtend bidden op school, deelnemen aan kerkelijke activiteiten, bij de maandelijkse preek in de gymzaal aanwezig zijn en kreeg ik soms les van broeders en zo nu en dan van een pater.

De katholieke cultuur van de provincie waarin ik ben opgegroeid ging dus niet onopgemerkt aan me voorbij (al kwam er meer passie en overtuiging bij het vieren van carnaval kijken dan bij het nakomen van de ‘christelijke plichten’).

 

 

God

Ik weet nog dat ik vanuit het slaapkamerraam naar de kerk keek (die praktisch in onze voortuin lag) en God vroeg om een teken. ‘Als u bestaat’, fluisterde ik half beschaamd,  ‘wilt u me dan nú een teken geven?’ Zo’n 5 minuten gingen doodstil voorbij, en daarmee was voor mij de kous af. Ik vond het al een iets te sterk verhaal allemaal, het gebrek aan een teken was voor mij dus hét teken dat de katholieke God niet bestaat.

En als meisje van een jaar of 9, bestond daarmee eigenlijk helemaal geen god. Mijn vader, voormalig godsdienst- en geschiedenisleraar had namelijk gezegd dat de God van de moslims, de christenen en je joden één en dezelfde God is. De Islam en het Jodendom waren voor mij dus ook lange tijd niet meer het onderzoeken waard. Het inleiden van het ochtendgebed zou ik voortaan pertinent weigeren.

 

 

Mijn eigen ‘geloofje’ was voor mij als kind genoeg. Ik geloofde in kaarsen en stenen, in wierook en dromen. Ik geloofde vooral in energie; foto’s van onprettige zaken kwamen mijn tempel (slaapkamer) niet in, net zoals objecten die me angst aanjoegen of me lieten denken aan bepaalde personen of gebeurtenissen..

Zelfgemaakte kunstwerkjes gaven mijn overleden hamsters weer, omgeven door vlinder-engelen, en onderwerpen geassocieerd aan mijn ‘denkbeeldige vrienden’ hadden ook een speciale plek op mijn bureautje.

Wanneer nare energie zich had opgebouwd, werd mijn tempel aan een grondige schoonmaak onderworpen. En wanneer ik een nare droom had gehad, hing ik mijn homemade-dromenvanger (die verbazend goed gelukt was) een dag in de zon.

Wensen stuurde ik mee in rook, en rust vond ik in het aanraken van ‘heilige onderwerpen’, zoals mijn lievelingsstenen en andere voorwerpen met een mooie herinnering.

 

 

Pagan Problem (?)

Langzaam zijn deze gewoonten weggestorven; mijn denkbeeldige vrienden werden ‘psychoses’/’waanbeelden’, het ontwijken van slechte herinneringen en andere ‘enge zaken’ werd een ‘angststoornis’ en het schoonmaken leek op een ‘dwangneurose’.

Ik was inmiddels 13, en mijn geloofje was niet langer acceptabel maar een probleem.

Sommige gewoonten heb ik er stiekem ‘ingehouden’; bij een nare sfeer brand ik nog altijd wierook, palo santo of salie. Ook het sturen van wensen en het vrijhouden van mijn woning van objecten die gewoon niet ‘goed aanvoelen’. Het werkt voor mij, dus waarom niet?

 

 

Agree to disagree

En zo is ook mijn houding tegenover diegenen die wél in God geloven, de God die mij geen teken gaf, een stuk milder geworden (wat denk ik ook wel nodig was).

Ik kan nog érg fel worden in religieuze discussies met deze mensen, zeker wanneer het de intolerante kant wat betreft homoseksualiteit en andere geloven e.d. op gaat..

Maar wanneer zij me vertellen dat ze ‘de waarheid’ in pacht hebben en ik zal branden in een hel vanwege mijn overtuigingen, houd ik (wijselijk) mijn mond.

Deze discussies komen tegenwoordig dan ook steeds minder voor, aangezien ik de behoefte niet (langer) voel hen te overtuigen van een andere waarheid dan de waarheid die zij uit hun heilige geschrift halen. Als het voor hen werkt, waarom niet? (Val mij er alleen niet té hard mee lastig, zeker niet wanneer je zelf nog moeite hebt met het uitdragen van je overtuigingen ;) )

 

 

Tarot

Toen ik op mijn 16e het ouderlijk huis verliet, was het steeds vaker het geval dat ik met mijn neus in de spirituele en soms esoterische boeken zat. Ook maakte ik kennis met de Tarot; de ‘pagan/wiccan-ex-vriend’ waarmee ik destijds samenwoonde had namelijk een Tarot-deck in een blauwe, duistere stijl met de archetypen erop afgebeeld als fantasy-achtige wezens die me zeker nieuwsgierig maakten.

 

 

Net zoals zoveel mensen dacht ik dat Tarot een bijgelovig kaartspelletje was om de toekomst mee te voorspellen.

Zodra ik de betekenis van de kaarten en hun ware functie een beetje leerde kennen was ik ondanks mijn aanvankelijke aarzeling snel om. Dit was hét voor mij, het voelde toen al ‘gewoon goed’.

Tijdens een stedentripje door Noord-Holland heb ik in een redelijk afgelegen ‘new-age’-winkeltje in Delft mijn eerste en huidige Tarot-Deck aangeschaft, volgens het ontwerp van A.E. Waite. Mijn Deck is haast heilig voor me en ik heb het ondanks vele verhuizingen en veelvoudig gebruik tóch in gave toestand weten te houden.

 

 

ex-wiccan

Mijn interesse in wicca is na de breuk met ‘de pagan/wiccan-ex-vriend’ aanzienlijk afgenomen;  vooral omdat ik me (weer) begon af te zetten tegen georganiseerde geloofssystemen (al heb je ook meer ‘vrije’ wicca-stroming waarin je de eclectische ‘heks’ in jezelf d’r gang mag laten gaan, mocht je je eraan willen wagen ;) ).

Ook kon ik het geloof in bepaalde magie niet goedpraten; ik geloof dan wel in goede intenties (of wensen), maar niet in spreuken ter bevordering van bijvoorbeeld je salaris of je liefdesleven (spreuken die erg vaak toegelicht werden in  gepubliceerde ‘books of shadows’ van wiccans die hun ‘geheimen’ via een uitgeverij delen met nieuwsgierige en/of hebberige amateur-heksjes).

Het ‘wicca-tijdperk’ was dus na ongeveer 4 jaar voorbij, maar mijn interesse in het spirituele bleef groeien.

Tarot ben ik sinds die tijd wél altijd blijven leggen aangezien het een pure privé-aangelegenheid is (regels zijn er nauwelijks en rangen ontbreken totaal).Ik heb van tarot altijd een hoop opgestoken (nog steeds, trouwens) en dat is waar het voor mij om gaat.

 

 

Parabnormaal

Mijn interesse in Tarot en het enthousiasme van een Zweverige Hippie die in mijn kunstgeschiedenisklas zat  leidde er ook toe dat ik op een zogenaamde ‘new-age’ of ‘paranormaal’-beurs belandde.

Tot mijn grote afschuw zag ik dat de wanhoop van veel goedgelovige mensen daar veel geld leek op te leveren. Hoge prijzen en kwakzalverij gedijden er als onkruid in een verwaarloosde achtertuin.

Na twee van die beurzen bezocht te hebben besloot ik zélf maar verder te gaan met mijn pad te vinden, zonder ‘begeleiding’ van toekomst-voorspellende geldwolven en onzin zoals ‘aura-foto’s’ (ik was een beetje stout geweest en had mijn aura-foto van mijn 1e beursbezoek meegenomen tijdens mijn 2e  beursbezoekje, waar mijn vermoedens door een met goud behangen, zigeuner-achtig vrouwtje bevestigd werden: de interpretatie van ‘wat-het-ook-was’ op die foto was één grote leugen, ‘doh..’).

 

 

Wicca Waarheden

Wat ik aan mijn wicca-periode heb overgehouden is mijn spirituele visie op de natuur en haar cycli en mijn voorstelling van het goddelijke als ‘Moeder Natuur’, ‘de Oorsprong’ of ‘het Al’: alles is één.

Dit is voor mij een ‘waar’ gegeven, dat ik soms mag ervaren (vaak tijdens/na een Tarot-legging of tijdens een natuurwandeling (waarvan ik er echt meer zou moeten maken) ). Ik geloof ondanks mijn eerdere ervaringen hierboven beschreven nu dus tóch in God of ‘het Goddelijke’, al is het een heel andere voorstelling van ‘God’ waarmee ik aanvankelijk kennis heb gemaakt.

 

 

Bovendien voel ik me dankzij wicca vrij om te zoeken in verschillende spirituele stromingen. Wicca mag dan (vele) georganiseerde vormen hebben, de meer vrije vorm waarmee ik destijds kennis heb gemaakt (een eclectische vorm waarbij ‘inwijdingen’ niet aan bod kwamen) heeft mij onder andere kennis laten maken met reïncarnatie/wedergeboorte, de sterke invloed van je gedachten en je handelen, de eigenschappen van kruiden, de kracht van symbolen, rustgevende rituelen en andere zaken die je ook in andere (paganistische) tradities tegenkomt.

Het is nu aan mij om deze ideeën een plekje te geven en op zoek te gaan naar meer/andere overtuigingen, gewoonten en principes waar ik in spirituele zin verder mee kan :).

 

 

Kennis / Kern

Mijn spirituele zoektocht/reis heeft dus al veel richtingen genomen, met soms een meer toeristische richting (lekker nieuwsgierig ondanks het gevoel dat ‘dit het niet is’) en zo nu en dan een ‘openbarinkje’.

Toen ik in 2015 mijn eerste blog (Elizenn) startte was ik vooral bezig met duidelijke concepten; zo had ik een chakra-pagina en was ik nog vegetarisch (dat dieet liep tot mijn spijt compleet in de soep met de verhuizing en het samenwonen, me hé, ik heb 5 jaar aan dierenlevens bespaard.. ). Maar heldere, duidelijke, ‘kant en klaar’ concepten; daar hield ik dus wel van.

Tot het moment waarop ik besefte dat die zaken ‘bijzaak’ waren en bij lange na niet in de buurt van de ‘kern’ kwamen.

 

 

Shadow Work

Ik zoek/leef een filosofie, theorie of leer (of een gevoel – wat dan ook) die aansluit bij mijn gevoel, een idee dat aansluit bij mijn diep-in-de-‘ziel’-liggende  overtuigingen, een idee dat de kennis waarvan ik weet dat het stiekem al ‘aanwezig’ is aanspreekt.

Deze zal ik niet vinden in het bestuderen van bijvoorbeeld enkel en alleen chakra’s, aura’s, astrologische principes en meer van dat soort zaken – al blijft die materie interessant!..

Ik zal in het diepe moeten duiken en zelf veel denkwerk moeten verrichten, hoe moeizaam en ingewikkeld dat nu ook lijkt.

Observeren, vragen en onderzoeken is naar mijn mening een essentieel onderdeel van het leven, spiritueel of niet. Een onderdeel waar ik me gelukkig (meestal) met veel plezier aan waag :)

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.