Plannen 101

by Anne

Zondag: Voor veel mensen dé dag om eventjes bij te komen en tijd te besteden aan zichzelf, hun passie(s) en om tijd door te brengen met hun familie en/of vrienden. Ook voor mij hoor! – Daar niet van ;)

Al is er vaak wel sprake van één ‘stoorzendertje’; namelijk de taken die ik de week ervoor vergeten ben of waar ik simpelweg niet aan toegekomen ben  – vaak dankzij zogenaamde ‘verspillers’ ( van tijd, energie, moeite, dat soort – zie laatste de ‘To Don’t-lijst’ aan ’t einde van deze post- ).. – Herkenbaar?

Deze post gaat over het maken van een Week-Plan; een plan dat de gehele week: alle taken, doelen, prioriteiten (etc), zo ongeveer al je behoeften én je agenda beslaat. Een plan dat -bij voorkeur- op de zondag al klaar is.

Het doel is om op de zondag (één dagje) niet naar dit plan te hoeven omkijken, zodat de rest van de dag/het weekend over blijft voor die dingen waarvoor ze bedoeld is: ‘Save your Sunday’..!

Tenminste, mij lijkt dit idee wel wat – en wie weet heb jij er ook iets aan :)

 

 

 

Het Week-Plan

 

 

Op het menu

Het Week-Plan zal gaan bestaan uit meerdere onderdelen, zoals Taken en overige ‘To Do’s’, de absolute Prioriteiten van de week en een Week- Doel/Focus. Misschien dat je tijdens het samenstellen van het plan nóg een onderdeel tegenkomt dat je er graag in zou verwerken.

Zo leg ik al een tijdje een Week-Tarotkaart (gezien ik er niet meer elke dag aan toe kom ;) ) – handig bij het bepalen van een Doel of Focus, bijvoorbeeld! Maar ook zaken zoals Deadlines, Avondmaaltijden, verjaardagen/feestdagen, Reminders en geplande Blogposts of Schrijf-momentjes kunnen deel uit maken van je Planning – het is helemaal aan jou ;)

 

 

To Do’s

Maak een lijstje van alle taken en andere ‘To Do’s’ die de komende week je aandacht vragen. Dat kan gaan om grote zaken zoals ‘Woensdag 09:00 Soliicitatiegesprek’, maar wanneer je er behoefte aan hebt kan je zelfs zaken zoals ‘Schone handdoeken ophangen’ en ‘Plantjes watergeven’ in je planning verwerken (zelf moet ik dit ook écht opschrijven..!).

Voor je begint aan je eerste Week-Plan is het zeker handig een dagelijkse To Do – lijst te maken. Door enkel een vakje neer te zetten voor ‘Dagelijks’ (en het dagelijkse lijstje met een paperclip of wat dan ook erbij te houden) houdt je overzicht over de overige To Do’s – die (nog) niet in je routine inbegrepen zijn en dus eerder overzien/vergeten worden.

Wekelijkse To Do’s zijn wellicht wél handig om expliciet te vermelden, neem bijvoorbeeld; ‘Het vuil buiten zetten’, ‘De Koelkast uitruimen’, ‘Het Kasboek bijhouden’ en meer van dat soort zaken. Je vergeet ze misschien niet zo snel; maar de tijd die je eraan kwijt bent wil je (ik) nog wel eens uit het oog verliezen.

Ben je eenmaal bezig met Week-Planningen, neem dan de To Do’s die je de afgelopen week niet hebt kunnen voltooiien mee naar de week erop.

Tip: Stel een ‘Bulk To Do – lijst samen’; een lijst waarin je alle To Do’s die je maar te binnen schieten alvast opneemt – een zogenaamde ‘Brain Dump’. Zo ontstaat er een inventaris waardoor je meer overzicht kan houden en is de kans dat je een ‘To Do-tje’ vergeet een stuk kleiner. Neem de lijst er elke zondag bij en bepaal wat er die week aan bod mag/moet komen.

 

 

Prioriteiten

Het stellen van prioriteiten klinkt soms wat zakelijk/saai/serieus, maar kan vaak toch goed van pas komen. Al snel willen/moeten we té veel en is het handiger wanneer we dan toch maar gewoon keuzes maken in plaats van alles ‘snel, snel’ af te raffelen.

De meningen over wat nu een prioriteit zou moeten zijn en wat dan weer niet, kunnen per persoon nogal verschillen. Sommige zaken ‘schreeuwen’ gewoon ‘Prioriteit’ (met een Hoofdletter) – neem bijvoorbeeld ‘Rekeningen betalen’ – andere zaken zoals (bijv.) ‘Ramen lappen’, ‘Moeder bellen’ of ‘Mailbox ordenen’ zijn weer ietsje vager wanneer het op prioriteiten afkomt en van de persoon in kwestie afhankelijk.

Tip: Wanneer je moeite hebt met het bepalen van je prioriteiten biedt de ‘The Eisenhower Priority Matrix’ wellicht een uitkomst – je vindt er genoeg voorbeelden van/uit leg bij op le webs!

 

 

Week – Doel/Focus

Ben je (zoals ik) ‘all over the place’ wanneer je geen duidelijk doel hebt – en bieden de To Do’s + Prioriteiten niet genoeg richting? Probeer dan een leidraad te stellen door middel van een ‘Week-Doel’ of ‘Week-Focus’. Dit kan bijvoorbeeld door simpelweg een motto/quote te kiezen, door (zoals ik doe, eerder vermeld) een Tarotkaartje te leggen of door een groter doel in kleine(re) stappen te verdelen en één van die stappen als Week-Doel te nemen. Vooral wanneer je een Bullet Journal bijhoudt is dit een erg motiverend en ook een -naar mijn ervaring- leuk idee :)

Tip: Kijk bij het beslissen over je Doel of Focus eens naar de prioriteiten die je voor de komende week hebt gesteld; is er een bepaald thema in te ontdekken?

 

 

 

Upgrades

 

 

Stilte-Momentjes

Plan eens niet alleen de ‘Moetjes’, maar ook fijne zaken zoals tijd voor je hobbies, je passie(s), je familie/vrienden, leuke uitjes en afspraakjes en/of een uurtje ‘Alone-Time’/ontspanning.

Vooral dat laatste; een moment voor jezelf, is érg aan te raden. Neem dan (of misschien op een ander ‘stil’ moment) ook meteen de tijd om te reflecteren: zowel op jezelf als op je Week-Plan – en op wat er goed is gegaan en wat je iets moeilijker viel/mis ging.

 

 

Doelen – Database

Creëer een ‘Doelen-Database’ door al je doelen neer te pennen en ze stuk voor stuk in (week-)stapjes te verdelen. Plan vervolgens elke week een of enkele van zulke stapjes in – ben zo concreet/’SMART’ mogelijk! Zo kom je sneller en gemakkelijker in actie en is je vooruitgang ook beter bij te houden.

Tip: Plan ook elke week een evaluatie in. Zo wordt -wanneer ’t nog niet echt van een leien dakje gaat- snel duidelijk waarin de uitdaging ligt en kun je erop anticiperen.

 

 

Journal

Houdt een ‘To Do – lijst Journal’ bij, of zoals het de laatste jaren helemaal ‘hoort’; een Bullet Journal. In enkele gevallen is er tussen de twee journals geen verschil aan te duiden, maar de gemiddelde Bullet Journaler gaat helemaal los in het ontwerpen van wekelijkse layouts, het bedenken en samenstellen van lijstjes, het versieren van het Journal (etc, etc). Bij een simpel boekje met To Do – Lijstjes is dit niet hoognodig – al maakt het de boel er wel veel leuker op -en beter te ‘tracken’!

 

 

 

 

De To Don’t – lijst

 

Multi-Tasking: Gewoon, omdat het niet ‘werkt’.
TV Kijken: of beperk het tot een minimum. Laat je tijdsindeling, je slaap-uurtjes en je prioriteiten in ieder geval niet lijden onder je behoefte ‘ex on the beach’ te volgen ;)
Social Media: Zelf ontvang ik geen Facebook-meldingen meer op mijn mobiel en dat blijkt me echt vreselijk goed te bevallen! De laatste keer dat een melding mij erin luisde alle updates te checken en op random links te gaan lopen klikken situeerde zich nog in de Nokia-periode (oké, tikkeltje overdreven :P).. Toch zeker het overwegen waard!
Mega-Strak plannen: Houdt ruimte over voor onverwachtse wendingen en taken, gezien deze hoe-dan-ook op je pad komen. Plannen brengt je ver, net zoals anticiperen en een flexibele houding.
Uitstellen: Begin zo mogelijk met het afvinken van je prioriteiten. Wanneer je het belangrijkste/moeilijkste eerst doet, trotseer je de rest van je taken des te gemakkelijker en met een hoop meer moed en energie.

 

 

(hoe) Kom jij productief de week door?

 

 

You may also like

4 comments

Loena 5 september 2018 - 19:18

Jep Bullet Journaller hier. Anders zou ik het echt niet weten. Zowel werkuren die nog al eens veranderen, of wat we gaan eten, of wanneer ik voor het laatst gezogen heb… Alles hou ik bij in mijn bullet journal, de uitvinding van de eeuw :)

Leuk verhaal trouwens, van de week stond ik op het werk te strijken met een ‘Plan with me’ filmpje… Werd er opeens over mijn schouder meegekeken. Geloof me, van alle filmpjes die ik kijk op YouTube, vind ik ‘Plan with me’s nog het minst erg om mee betrapt te worden :D

Reply
AnneAelise 5 september 2018 - 19:34

Sowieso stukken beter dan ‘ex on the beach’ oid ;)..! Ik moet wel écht filmpjes gaan kijken, als ik jou zo lees. Hmmm… zie met enkel blogs bijhouden door de bomen ’t bos al niet meer, maar zal anders van ’t weekend ns op onderzoek uitgaan. Van bullet journaling krijg ik tóch nooit genoeg -zeg maar gerust de uitvinding van t millennium, hehehe :P- dus als ik daarmee begin komt het misschien nog ergens van .. ‘brave Anne’, luistert ‘ns naar Loena, haha :)

Reply
Lilian 5 september 2018 - 20:40

Hele handige tips! Hier is e-mail de tijdverslinder, dus ik zorg elke dag dat ik eerst een to do lijst heb, voordat ik mijn mail bijwerk (want anders gebruik ik mijn mail als mijn to do lijst). En ik heb inderdaad een overzichtje met dingen die ik elke dag moet doen en elke week. Daarna doe ik de agenda-items en de tijd die over is gebruik ik voor mijn andere to do’s. Alleen is die tijd soms wat te kort ;-)

Reply
AnneAelise 6 september 2018 - 00:36

Dat doe je goed! :) Ik herken het wel wat je zegt; zodra ik in de ochtend met goede moed (dat wel) ‘gewoon begin’ (al betreft het meestal niet het beantwoorden van mail – iets met anti-sociale ochtenden :P), dan raak ik geheid verdwaald/afgeleid. De boel moet uitgestippeld worden.. anders ren ik ook de iets minder belangrijke taken achterna. Maar goed dat we dat van onszelf weten, dan valt er ook mee te werken :)

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.