Random Reads

by Anne

Terwijl de verwezenlijking van mijn eigen leeshoek -ondanks ontiegelijke vertraging- nog steeds een prioriteit voor me is -en ik tot mijn love-seat en bijbehoren dan eindelijk in mijn hoekje staan- vrij weinig lees (wat betreft boeken dan hè, blogs verslind ik sowieso!), kan het geen kwaad alvast wat voorpret te hebben.

Dus voer ik de papieren vlindertjes in mijn buik af en toe met een kijkje in mijn biebje. Ik heb zelfs een heuse ‘verlangleeslijst’ (wie weet post ik die hier in de toekomst nog) – een gigantische lijst aan boeken die ik per sé gelezen moet hebben.

Want ook al komt er momenteel van het ‘lezen zelf’ vrij weinig terecht; een échte boekenwurm stop nooit (of te nimmer) met het aanschaffen van nieuw leesvoer ;)

Om met jullie in de leesvreugde te delen bied ik je in deze post een kijkje in mijn persoonlijke biebje (inmiddels 3 boekenkasten tellend) door (eerlijk waar) ‘blind’ wat boeken uit te kiezen en mijn ervaring met het leesvoer in kwestie te bespreken:

 

 

1 | De stad van de dromende boeken

– Walter Moers


“De Stad van de Dromende Boeken is een avonturen roman met de vaart van een thriller, een horrorverhaal vol romantisch uitvergrote creaturen en een bijzonder leuke parodie op de wereldliteratuur.” -de Leesfabriek

““In een imaginair land ligt een fictieve boekenstad. Boeken zijn er als dope, je raakt erdoor verdoofd of in hoger sferen. Veel is er levensgevaarlijk of bedreigend, maar je kunt er ook de gezegende leeftijd van 888 jaar bereiken.” -bibliotheek.nl

Dit boek is ook gewoon ‘dope’, ik voelde me er helemaal in thuis als boekenwurm ♥

Het mag dan een boek voor volwassenen zijn – in het geval van ‘De stad van de dromende boeken’ ben ik érg blij dat er illustraties bij zijn gemaakt (door de auteur – tevens striptekenaar Walter Moers zelf!).

Je zou misschien denken dat het je fantasie verstoord door bepaalde beelden ‘voor te kauwen’, maar het tegendeel is waar: het vult je verbeelding aan en ‘voedt’ je fantasie als het ware.

Soms zijn de sinistere afbeeldingen zelfs handig omdat de ‘Stad’ (Boekheem) die in het boek beschreven wordt op zich al lastig te bevatten is – zelfs voor het meest getrainde lees-brein.

Moers weet dus uitstekend raad met zijn potlood (en zijn schrijfkunsten, natuurlijk!) en maakt de boel (vooral het hoofdkarakter Hildegunst van Mythenmetz (in sommige Nederlandse edities vertaald als ‘Roelant Sagenhouwer’), een soortement van dinosaurus -afkomstig van de Lintwormburcht in Zamonië-) er óók nog eens stukken meer tastbaar op.

Ben je net zoals ik wel weer toe aan een reisje in een geheel andere realiteit (cuz let’s be honest, our reality is ‘bonkers’ right now)? Dan is deze ‘pil’ een dikke aanrader :)..


 

 

2| De Celestijnse Belofte

– James Redfield


Poeh, waar waag ik me met het beginnen aan een recensie van ‘De Celestijnse Belofte’ aan? Voor sommigen is het niet meer dan een avonturenroman (zo wordt het boek ook gepresenteerd) – voor anderen (veel ‘New Agers’, en spiritueel nieuwsgierigen)  is het haast een soort van ‘Bijbel’ gaan vormen..

Een samenvatting durf ik wel aan (zonder al te veel spoilers dan hè, mocht je het boek ‘gemist’ hebben en alsnog benieuwd raken ;) ):

“Het verhaal speelt zich af in de Celestijnse Vallei, daar waar de ruïnes staan van de Maya’s; die zouden rond 1600 de Inca’s daar hebben verdreven met achterlating van de manuscriptrollen over de inzichten. Volgens Redfield zouden de Inca’s alle inzichten beheersen, waardoor ze het paradijs zagen.” -wikipedia

Die inzichten van de Inca’s worden in het verhaal verwoven – echter niet op een subtiele manier; elk hoofdstuk bevat een nieuw inzicht – Het zijn er (aanvankelijk) in totaal negen: later verschenen er ook ‘vervolgbeloftes’ in boekvorm (inzichten 10, 11 en 12 geloof ik) én een heus ‘werkboek’.

De recensies lopen wijd uiteen qua klank.. Het merendeel van de oordelen zijn niet al te mals en kraken het boek inclusief de auteur (Redfield) finaal af.

“De zoekende mens, hunkerend naar aandacht, blijkt helaas een gemakkelijk slachtoffer. Het is ongetwijfeld een gevolg van deze sterk geïndividualiseerde tijd en het wegvallen van de grote verhalen. Maar de behoefte aan een nieuwe zingeving is geen vrijbrief om mensen te bestoken met oppervlakkige diepzinnigheid als De Celestijnse Belofte. Behoefte aan verdieping? Lees dan Nietzsche of Kant, of desnoods de bijbel. Maar laat De Celestijnse Belofte in hemelsnaam links liggen.”  -filmtotaal

In my defence: Ik heb het boek ‘gratis’ opgedrongen gekregen op de Koninginnedag markt ;)

Wat ik trouwens óók interessant leesvoer vond (al ontbreekt het in het stuk compleet aan nuance!) is een artikel door Eric Krebbers dat je hier kan lezen.

Mocht jij er ook een mening over hebben dan mag je ‘m zeker onderaan de post achterlaten! :)


 

 

3| Hekserij zonder geheimen

– Raymond Buckland


Ahhh, mijn allereerste Pagan-boek!

Dankzij Raymond Buckland’s ‘Hekserij zonder geheimen’ was ik binnen een week in het bezit van alle ‘basic’ Wicca-kennis. Nu is Wicca niet helemaal ‘mijn ding’, maar hé; dat is wederom een les die dit boek mij heeft kunnen meegeven.

Daarbij vormt het een prima naslagwerk als je een ander (paganistisch) pad op gaat en kun je er lekker ‘eclectisch’ uit snoepen ;)

Voor de 15 jarige ‘ik’ was het enorm boeiend en leerzaam – én inspirerend genoeg om me op het (pagan-)pad te brengen dat ik vanaf die tijd bewandeld heb – waar ik dan ook best dankbaar voor ben :)


 

 

 

 

 

4| Ilias & de Odyssee

– Homerus (vertaald door M.A. Schwarz)


“De Odyssee (Grieks: Ὀδύσσεια) is een episch dichtwerk van de Griekse dichter Homeros, die daarnaast ook de Ilias schreef. Het werk is waarschijnlijk rond 800 v.Chr. opgeschreven. De ca. 12.000 versregels zijn ingedeeld in 24 boeken, genummerd met Griekse kleine letters α (alpha) t/m ω (omega). Het epos gaat voor een belangrijk deel over de zwerftocht van de held Odysseus na afloop van de Trojaanse Oorlog en zijn thuiskomst op het eiland Ithaka. Het is een gedicht in dactylische hexameters.” -wikipedia

Klinkt als hocus pocus, niet? Gelukkig zijn er vertalingen die de boel er enorm op ‘versimpelen’ zodat ook ‘wij – doorsnee wezens’ kunnen genieten van het werk van Homerus. Sterker nog: ik heb zelfs een versie gelezen in de vorm van een kinderboek! Vandaar ook dat dit exemplaar nu in mijn boekenkast ligt: Ik weet nog wat voor een indruk het verhaal toen ik nog jong was op me maakte.

Het lezen van de iets ‘volwassener’ versie is daarom ook een onderdeel van mijn ‘verlangleeslijst’ :)


 

 

 

 

5| Levend verleden

– Garcia Robertson


Tja ehm.. Niet bepaald een literair hoogstandje..

Maar wél vreselijk geschikt om bij weg te dromen ;) Zelf moet ik bij dit boek lichtelijk denken aan de boekjes uit de Boeketreeks (waar ik persoonlijk vrij weinig mee heb, hihi..).

Toch valt ’t boeketreeks-gehalte genoeg mee (en zitten er voor mij genoeg pagan en geschiedenis elementjes in) om er onbeschaamd in te duiken:

“De jonge Robyn Stafford belandt na een mislukt wiccaritueel in het Engeland van de vijftiende eeuw, dat in die tijd gebukt gaat onder de chaos van de Rozenoorlog. Robyns wanhopige zoektocht naar een weg terug valt haar steeds zwaarder als ze zwicht voor de charmes van Edward Mortimer: koene ridder en sleutelfiguur in de strijd om de troon.

 

Hoe dieper Robyn in het conflict wordt betrokken, hoe meer het erop lijkt dat ze een beslissende rol heeft in de gebeurtenissen. Ze speelt haar rol moedig, slim en vol zwier. Maar het middeleeuwse Engeland kent weinig genade – en dat wordt pijnlijk duidelijk wanneer Robyn wegens hekserij wordt opgepakt en vastgezet in afwachting van de brandstapel…

 

Robertson brengt de cultuur, gewoontes en het leven van de middeleeuwen op een prachtige manier tot leven. Voeg daar aan toe: sterke personages, een flinke dosis avontuur, liefde, magie en humor – en trakteer jezelf eens op een roman die leest als een droom.” -bol.com


 

 

6| De psychologie van CG Jung

– Jolande Jacobi


“Dit werk voorziet in een algemeen gevoelde behoefte waaraan ikzelf tot nu toe niet heb kunnen voldoen: het komt tegemoet aan het verlangen naar een beknopte uiteenzetting van de hoofdkenmerken van mijn psychologische zienswijze.” -C G Jung (op de achterkant van ’t boek in kwestie)

Ik heb de psychologie (voor zover ik die beheers) van Jung altijd machtig interessant gevonden. Van vaderlief kreeg ik het advies daar niet al te open over te zijn vanwege zijn twijfelachtige intenties tijdens WOII – maar dankzij zijn overtuigende theorieën geef ik Jung bij deze open en bloot maar even het voordeel van de twijfel ;)

Het boek is zo duidelijk als maar zijn kan – tóch vind ik mezelf regelmatig al terug-bladerend terug omdat het met vlagen nu eenmaal een ingewikkeld verhaal kan zijn.

Jung’s zienswijze is zowel in het boek als in ’t hoofd van de man zelf, vreselijk gedetailleerd uitgestippeld. Neem er dus de tijd voor! ;)


 

 

7| Twee Vrouwen

– Harry Mulisch


Dit boek kreeg ik in 2008 -destijds nog studerend in Rotterdam- van mijn (lievelings-)lerares tijdens een les ‘Nederlands’. Een ogenschijnlijk ‘klein’ cadeautje dat achteraf voor mij persoonlijk, een waardevol geschenk/brainfood bleek :)

Tekst op de voorflap(pen):

Cadeautje!

Harry Mulisch schreef een prachtige roman over een stormachtige liefde: Twee Vrouwen

Ter gelegenheid van Nederland Leest 208, te houden van 17 oktober t/m 14 november, overhandigt de openbare bibliotheek u graag deze gratis editie. Bedoeling is dat u daarmee aan de slag gaat. Het boek niet alleen leest, maar er ook over praat.

Twee Vrouwen biedt volop stof tot discussie over liefde, homoseksualiteit, man-vrouwverhouding, ouder-kindrelatie en andere tijdloze thema’s. Dat zoveel mogelijk lezers met elkaar het gesprek aangaan over een boek van belang, dáár is het Nederland Leest vooral om te doen.

Met Twee Vrouwen schreef Harry Mulisch een van zijn meest toegankelijke romans. Aan de ene kant een literair hoogstandje, aan de andere kant een liefdesverhaal, spannend als een thriller.

Het boek kwam uit in 1975 en was onmiddellijk een succes. Het werd goed besproken en in diverse talen vertaald. In 1979 ging de filmversie in première: Twice A Woman.

Twee Vrouwen beschrijft de fatale liefde tussen Laura, een gescheiden conservator, en het meisje Sylvia. Een verhaal als een klassieke tragedie, dat bovendien leest als een trein.

Het weet de lezer van Nu net zo te raken als die van 30 jaar terug.


 

 

8| De Levende Tarot

– Jan Ton


De Levende Tarot is een flink boek (nog redelijk zacht uitgedrukt) en is nu niet bepaald de go-to guide wanneer je een Tarot kaart ‘even’ wilt duiden.

Toen ik dit boek ‘blind’ koos, twijfelde ik even of ik ’t nu wel in mijn lijstje mee zou opnemen. Ik bedoel: hier heeft enkel de Tarot lezer wat aan.. zou je denken, niet?

Toch staat er ook voor non-tarotisten een hoop smakelijke informatie in:

“In De Levende Tarot heeft de auteur meer dan twintig jaar ervaring met cursussen, consulten en vele studies op terreinen die verwant zijn aan de tarot, verwerkt. In deze diepgaande studie van de geschiedenis van de tarot belicht Jan Ton de positie van dit wereldberoemde spel in de westerse esoterische tradities en disciplines zoals Alchemie, Gnostiek, Hermetisme en de Kabbala.” -spirituelewinkel.nl

Zelf maak ik dus ook gebruik van het boek wanneer ik meer wil weten over getallen-symboliek/numerologie, (exprimentele/humanistische) psychologie, Kaballa, het Gnosticisme, Neoplatonisme en Renaissance-filosofie, Hermetica, de Systeemteheorie, esotierische psychologie, geometrie, de elementen, natuurkunde, karakterologie en (meer over) symboliek in de breedtste zin.

Niet je doorsnee tarot-gids dus, maar zó handig wanneer je na jaren oefenen toch een hoop meer diepgang toe wil voegen aan je tarot skills!


 

 

9| De verborgen geschiedenis

– Donna Tartt


“Donna Tartt volgt in haar erudiete en bedwelmende debuutroman enkele studenten die door hun eigen morele hoogmoed ten val komen. – Richard Papen, een ingetogen jongen van eenvoudige afkomst, wordt tot zijn verbazing opgenomen in een groepje arrogante en excentrieke studenten, dat zich in de ban van een leraar op de bestudering van de Griekse beschaving heeft gestort. In het tweede semester raakt hij betrokken bij een drama dat zich tussen hen heeft afgespeeld. Een drama met grote gevolgen voor iedereen.” -google-books

Bij het lezen van de boeken van Donna Tartt kan de sfeer die ze omschrijft je moeilijk ontgaan. Ze is een meester in het creëren van een meeslepende, opslokkende maar moeilijk te plaatsen ambiance die je met succes in z’n greep houdt.

Het ‘nogal substantiële’ boek telt 624 pagina’s – toch kreeg ik het voor mekaar het boek in 2 á 3 zittingen uit te lezen.

Het debuut van Tartt heeft me volledig overtuigd van haar schrijven – vandaar dat ‘Het Puttertje’ al op me ligt te wachten (nu die leeshoek nog)!


 

 

Welk boek zou jij (mij) graag aanraden?

You may also like

2 comments

Saskia 24 november 2018 - 11:12

Leuk om te lezen wat je hebt gelezen. Leuke woordspeling deze zin haha. Ik heb net ‘Het meisje in ijs’ uit, aardig boek :-) Met veel plezier gelezen. Nu beginnen in de nieuwe Slaughter, hoop dat ik er dit keer wel doorheen kom. Vorige keer heb ik hem weggelegd.

Reply
AnneAelise 26 november 2018 - 09:16

Haha, dankjewel :) Nooit gelezen, zowel Het meisje in het ijs als ook maar iets van Karin Slaughter.. Ik ben dan ook niet écht van de thrillers.. Al hebben er wel een poosje wat exemplaren uit de hand van Mo Hayder in de kast gelegen en heb ik de Stieg Larsson boeken met plezier verslonden, maar ik betwijfel of dat vergelijkbaar is(?) ;) Dankjewel voor je reactie!

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.