Sankalpa

by Anne

Al voor ik op dieper onderzoek uit ging bekroop me het typische (maar jammer genoeg ook zeldzame) gevoel van ‘serendipity’; het gevoel dat ik tijdens mijn verveelde rond speuren dan toch onverhoopt een parel heb ontdekt..!

 

Oké, het drong eerlijk gezegd niet zo 1,2,3 door – deze vondst. Het vreemd-bekkende begrip ‘Sankalpa‘ was tot dan toe nergens in mijn woordenboek te vinden.. En waar ik meestal (of in ieder geval de helft van de keren) op m’n dooie gemak gewoon verder klik wanneer ik een -voor mij- compleet onbekend begrip tegenkom, besloot ik deze keer dat het toch best wel interessant klonk.

 

 

 

Intentie

Ik schreef een hele poos geleden al over het (dagelijks) zetten van een intentie. In het betreffende logje over -Intentie- maak ik ook meteen een duidelijk onderscheid tussen een ‘voornemen’/’doel’ en een ‘intentie’.

Gezien de te verwachten ‘vaagheid’ die op zal spelen zonder ietsje meer uitleg citeer ik mezelf toch maar eventjes (awkwarddd… :’) ! )

 

 

“Intentie is veel meer dan enkel een ‘voornemen’. ‘Intentie’ bestaat volgens deze visie uit een innerlijk proces waarbij jijzelf de controle hebt over de ‘energie’ waarmee jij jezelf vult. Of iets minder zweverig verwoord: Intentie is het bewust kiezen/cultiveren van een (in bijna elk geval positieve) mindset. Het is de houding die je aanneemt naar zowel je innerlijke wereld als naar de buitenwereld.”

 

 

Sankalpa deed me weer aan het oude logje denken – een logje waarin een praktijk/ritueel beschreven staat waar ik me graag weer meer mee bezig ga houden.

 

 

So, what if, instead of thinking about solving you whole life, you just think about adding additional good things. One at a time. Just let your pile of good things grow.

-Rainbow Rowell

 

 

Nu moet ik wel -voor ik begin aan mijn uitleg- toegeven dat Sankalpa nog erg nieuw voor me is, en dat het zou kunnen dat ik het (ietsje) verkeerd begrepen heb. Ook kan het best zijn dat ik het ‘onderzoek’ te eenzijdig heb gehouden – ik ben wel enkele puntjes van kritiek op Sankalpa tegengekomen, maar die maakten de zaak er alles behalve duidelijker op.. Vandaar dat ik het -voor nu tenminste- op de meest gangbare uitleg houd ;)

 

 

 

Heilig Besluit

Sankalpa is een begrip uit het Sanskriet en zou (onder andere) ‘Besluit’, ‘Intentie’, ‘Vastberadenheid’, ‘Wilskracht’ en/of ‘Gedachte’ betekenen. Ook kom ik mooie vertalingen tegen zoals ‘Oprechte/Innige Intentie’, ‘Een plechtige gelofte aan jezelf’ en (als kers op de taart – gevonden op wakkeryoga.nl): ‘De kristallisatie van jouw spirituele aspiratie’ (teiltje, anyone? :P)..

Om het wat concreter te stellen zou Sankalpa een tool zijn om je wilskracht een boost te geven en je lichaam en geest met elkaar in overeenstemming te brengen.

 

 

We are all gardeners, planting seeds of intention and watering them with attention in every moment of every day.

-Cristen Rodgers

 

 

Ook Sankalpa is (net zoals een intentie) veel meer dan enkel een voornemen (of een ‘affirmatie’): Het is namelijk een ‘Heilig Besluit’ dat je -zo is de bedoeling- zo grondig mogelijk verweeft in je ‘zijn’ en je onderbewustzijn.

Waar voornemens in het bewustzijn meestal snel weggevaagd worden door andere alledaagse gedachten en zorgen, zou een Sankalpa veilig in je onderbewuste ‘geplant’ moeten worden zodat het een onbewust en automatisch proces/gevoel wordt.

 

 

 

Een Sterk Sankalpa

Een Sankalpa plant je dus niet met je gedachten (en zeker niet met je zorgen/problemen in ’t achterhoofd) – maar eerder ‘intuïtief’ of gevoelsmatig, tijdens meditatie -of een moment van ontspanning en kalmte (mocht mediteren je niet liggen).

 

 

Don’t be pushed by your problems. – Be led by your dreams.

-Ralph Waldo Emerson

 

 

Het is namelijk belangrijk dat je tot de kern komt en goed aanvoelt welke Sankalpa je nodig hebt. Yoga Nidra kan je helpen het optimale klimaat te bereiken om je Sankalpa goed en wel te planten.

Wanneer je Sankalpa eenmaal goed gedijt kan het dan ook een hoop hebben – het heeft als het ware ‘wortel geschoten’. –  Hier en daar kan je je Sankalpa eventueel nog wat bijschaven om het ‘passend’ te houden terwijl je je ontwikkelt.. – van belang is wel dat de ‘essentie’ intact blijft!

 

Niet dat er zo heel veel aan te sleutelen valt..

Een Sankalpa bestaat namelijk uit maximaal één zin – waarin je op een positieve wijze je ‘gelofte aan jezelf’ beschrijft. Positief betekent hier: géén woorden zoals: ‘nooit’, ‘niet’, ‘stopppen’ – en meer woorden waarmee je je meer op een probleem richt dan op een oplossing/positieve gedachte. Ook formuleer je je Sankalpa altijd alsof het in de tegenwoordige tijd plaatsvindt.. Bijvoorbeeld: “Ik luister naar mijn diepste ik” – of – “Ik heb vertrouwen”.

 

 

The grass is green where you water it.

 

 

Zelf vind ik het idee van een Sankalpa erg goed in de oren klinken. Binnenkort maar eens een poging doen tot ‘zaadje(s) kiezen’ – en misschien al voorzichtig ‘planten’.

Nu is dit wel een heel precair plantje, maar ik wil er toch erg graag mee aan de slag! Misschien kan eerst weer een beetje oefenen met de dagelijkse intentie geen kwaad – Ik ga in ieder geval mijn ‘ontwortelde roots’ weer regelmatig van vers water en aandacht voorzien :)..

 

 

 

Heb jij na het lezen van dit stuk al Sankalpa-Inspiratie?

Of houdt je het liever bij intentie en/of je gebruikelijke kop koffie? :)

You may also like

1 comment

Zwerver 7 juli 2019 - 15:13

Nog nooit van gehoord, maar ik denk dat ik weet wat er bedoeld wordt.
Als het uit het hart komt dan is het altijd goed.

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.