Schrijven & Bloggen – Inspiratie

by Anne

Wanneer je een stuk wilt schrijven is een onderwerp best handig. Of beter gezegd: een vereiste. Gelukkig is er genoeg keuze: over alles valt wel iets te schrijven..

Over het weer, over de politiek, over een fantasie wereld, over dat aparte figuur in de metro, over je nachtmerries, over schrijven of bloggen zelf, over wensen en doelen -en ga zo maar door

Schrijven is creëren met woorden; gedachten die zichtbaar worden en -indien juist verwoord- een kunstwerk kunnen vormen. Het mooie is dat jij beslist; het hoe (in welke tekstvorm) het waarom (het schrijfdoel) en het wat: het onderwerp. Voor al die beslissingen is één gezamenlijke factor nodig – namelijk: Inspiratie! In deze post bespreek ik mijn eigen inspiratiebronnen en sluit ik af met wat handige tips om nóg meer inspiratie op te kunnen doen.

 

 

Inspirationem

Inspiratie: het magische woord onder schrijvers (zowel bloggers als novellisten, neem ik aan). Wat is inspiratie precies en wáár haal je het vandaan?

‘Inspiratie’ is afgeleid van het Latijnse woord voor ‘inblazen’ of iets duidelijker: ‘ingeving’, ‘bezieling’ of ‘inboezeming’. In het Latijnse ‘inspirationem’ zit het woord ‘spirit’ verwerkt -afkomstig van spiritus, oftewel; ademhaling, geest of ziel.

Inspiratie is dus iets dat ín je leeft -al dan niet ingegeven door een bron van buitenaf. Ook duidt het op een gepassioneerde houding, een enthousiasme en een hoofd dat ervan overloopt. Je moét haast wel gaan schrijven -voordat je spreekwoordelijk ontploft.

Waar die inspiratie vandaan komt (of: door wie het ‘ingeblazen’ of ‘ingegeven’ wordt) is afhankelijk van de geïnspireerde zelf. Sommigen danken hun inspiratie aan god -een goddelijke ‘ingeving’. Anderen geloven dat het een kwestie is van het ‘lot’; het voorbestemde onderwerp/idee vind hén wel.

Ook zijn er diegenen die al hun inspiratie aan een persoon te danken hebben -de zogenaamde ‘muze’ (naar de 9 ‘muzen’ – de dochters van Zeus en tevens de Godinnen van kunst en wetenschap).

 

Zelf heb ik andere ‘inspiratiebronnen’ die ik aanboor of raadpleeg wanneer de zin om te schrijven er wel is, maar het onderwerp nog ontbreekt. Ik zal er een paar uitkiezen om verder toe te lichten, wie weet inspireer ik je nog ;)

 

 

 

Inspiratiebronnen / Muzes

 

 

Foto’s

Het is sowieso handig wanneer je beeldmateriaal bij je schrijfsel hebt -dan hoef je je tenminste geen hersenbreuk te bezorgen door het verzinnen van een mooi shot – én je hoeft het niet daadwerkelijk nog te gaan maken.

Het beeldmateriaal is er al: nu nog een stuk..

Gelukkig ben ik niet zo ‘plat’ dat wanneer ik een foto van bijvoorbeeld een boom heb, ik ook echt over die boom ga schrijven (tenzij er een boeiend verhaal bij hoort.. maar dat geluk heb ik zelden). In plaats daarvan ga ik te werk door alle associaties die de foto oproept neer te pennen en daarop verder te breien.

Het is natuurlijk fijn wanneer het onderwerp bij de foto blijft passen; maar een goed onderwerp is een goed onderwerp, mét of zonder bijpassend beeldmateriaal. De focus ligt dus niet té strak op de foto.

 

Voorbeeld:

Boom-wortels-ondegronds-onzichtbaar-onbekend-onbewust-angsten-gedachten-hersenen-verzinsels-ideeën-inspiratie..

Daaruit kan je bijvoorbeeld het onderwerp ‘angsten die diep in mijn onbewuste zijn geworteld’ of het onderwerp ‘gedachten en ideeën van een boom’ halen -in het geval dat één van de woorden niet al ’n vol genoeg onderwerp vormt..

 

 

 

Mind-Mappen

Simpel: je neemt bijvoorbeeld een categorie of een tag die je op je blog hanteert (als je daaraan doet, tenminste) en gaat -wederom- associaties leggen. Alles wat er in je opkomt schrijf je op.

Zo kom je geheid op een leuk onderwerp uit én past het ook nog eens in je niche/in één van je categorieën.

Vaak kom ik zo op mijn onderwerp uit en heb ik meteen genoeg ideeën om het uit te werken.. En met een beetje geluk staan er in mijn mind-map nóg wel een stuk of 10 -potentiële- onderwerpen.

 

 

 

Symbolen (Tarot)

Symbolen -het woord zegt het al- symboliseren iets en hebben dus een ‘verborgen’ symbolische betekenis: vaak een dieper idee samengevat in één teken. Wanneer je een symbool als inspiratie neemt is de kans dus groot dat je meerdere kanten op kunt -jij mag kiezen welke kant!

Zo kies ik soms een tarot kaart uit om me te inspireren -met de ogen dicht zoek ik me er een uit. Heb ik ‘de Dwaas’ gekozen? Dan kan ik ervoor kiezen om het bijvoorbeeld over mijn kindertijd te hebben, over domme keuzes of over spontane acties.

Maar ik kan er ook voor kiezen dieper op de betekenis in te gaan en ‘de Dwaas’ te interpreteren als symbool voor de levensfase waarin je nog ‘puur’, authentiek en ‘jezelf’ bent en je nog heel dicht bij ‘de bron’ staat.

Daaruit kan je dan weer onderwerpen halen zoals ‘het ware zelf’, ‘onschuld’ en ‘ongeschondenheid’/’onverdeeldheid’ -meteen wat zweverige, zwaardere onderwerpen. Je kan er dus veel/alle kanten mee op!

 

 

Lijstjes

Zoek -bijvoorbeeld op wikipedia- begrippenlijsten op wat betreft één globaal onderwerp en duik in de details: Verbind interessante termen met elkaar en bekijk of daar een schrijfsel in zit.

Of klik eens door!

Termen die je niet kent zijn vaak ook erg boeiend én je steekt er zelf nog wat van op. Betrek de termen eventueel op jezelf om je stuk zo toch een persoonlijke toon aan te meten of vorm een mening over het onderwerp -indien mogelijk (ik heb bijvoorbeeld niet echt een boeiende mening over regenbogen, bij gebrek aan een beter voorbeeld).

Ook kan je letterlijk de Dikke Van Dale erbij pakken óf op internet een woordenlijst per letter erbij nemen en je een weg door allerlei begrippen banen -ook hierbij geldt: ‘Klik eens door’..!

 

 

Andere blogs en reacties

Vaak komen er wanneer ik op een ander blog reageer allerlei ideeën in me op -die ik in de reactie vervolgens achterwege laat omdat ik zoiets heb van ‘dit is een potentieel blog, en dus nog even geheim’.

Heb jij dat ook? Schrijf die ideeën dan meteen op!

Want ik weet óók uit ervaring dat deze ingevingen een houdbaarheidsdatum van ongeveer een uurtje hebben.

Oh ja: wanneer je blogs over verschillende onderwerpen volgt zijn je ideeën natuurlijk ook een stuk gevarieerder. Maar ga geen blogs lezen puur uit eigenbelang -inspiratie kan je aanboren, maar niet forceren.

 

 

‘(achter) Actualiteiten’

Op het nieuws zie je bijvoorbeeld dat immigranten uitgebuit worden door dubieuze uitzendbureautjes. Niet chill, om het zacht uit te drukken..

Maar denk even verder: waarom willen die immigranten dan tóch een baan in Nederland? Ga op onderzoek uit (naar o.a. de situatie in het land van afkomst, de oorzaak daarvan, de heersende buitenlandse opinie – en zo door..) en ontdek ‘het verhaal achter het verhaal’. Zo ben je én actueel bezig én val je op -een zeldzame combi!

 

 

Het dagelijks leven

Zoals ik al zei: overal valt wel een stuk uit te slepen.. Probeer het eens!

Schrijf een stuk over die wasverzachter die je een thuis-gevoel geeft, over je kat die ranzige cadeautjes naar je toe brengt (inclusief foto’s), over het feit dat je nooit weet wat je als avondeten wilt of over het vergeten te vervangen van wc-rolletjes.

Wanneer je creatief bent kunnen ook zulke ideeën zich ontpoppen tot ware meesterwerkjes.

En anders haal je inspiratie uit andere alledaagse zaken: ontmoetingen, gesprekken, ergernissen, twijfels, teleurstellingen, triomfmomentjes, goede daden, onverwachtse gebeurtenissen, de zaken die je vandaag opvielen of over dat lied dat je maar niet uit je hoofd krijgt.

 

 

Tip 1: Ook reeds geschreven blogs kunnen een inspiratie-bron vormen: Niet door deze klakkeloos over te nemen natuurlijk(!), maar door er bijvoorbeeld je eigen draai aan te geven/het onderwerp vanuit je eigen visie te beschrijven. Dan zijn er nog de blog-posts die bomvol ‘gratis’ blog-onderwerpen staan; o.a. te vinden via Pinterest (en vast ook Google) – zoek eens op ‘blog-ideeën’ of ‘blog ideas’ en je kan vast weer vooruit!

 

Tip 2: Er zijn ook veel bloggers die een onderwerp zoeken aan de hand van ‘Trending Topics’ en veelgebruikte ‘Meest gebruikte Zoekopdrachten’. Keep in mind dat de onderwerpen die je vind wanneer je op deze toer gaat al talloze keren beschreven zijn en je dus flink wat originaliteit in huis moet hebben om er nog iets nuttigs/zinnigs of creatiefs aan toe te voegen. Challenge Accepted? ;).. Hier tref je een post (Engelstalig) die je precies uitlegt hoe te achterhalen wat die ‘Trending Topics’ en ‘Zoekopdrachten’ vandaag zijn!

 

Tip 3: Mocht je nu aan al deze ‘bronnen’ niets hebben: Veel grote schrijvers blijven ons op het hart drukken dat inspiratie niet iets is waar je op moet gaan zitten wachten, maar juist iets dat pas komt wanneer we ook daadwerkelijk aan het schrijven gaan.

Dus ook in een gevalletje ‘inspiratie-loos’ kan het flink lonen tóch in de pen te kruipen – Ook al heb je aanvankelijk dat nare gevoel ‘maar wat aan te kliederen’.. Grote kans dat het uiteindelijk ‘toch nog wat wordt’!

 

 

Wat(/wie) is jouw grootste inspiratiebron?

You may also like

4 comments

John 10 november 2018 - 16:24

Ach ja… Inspiratie. Het ‘toverwoord’…
Volgens mij heb ik het daar al eens over gehad in een ouder blogartikel?

Uiteraard heb je het zelf allemaal al benoemd.
Van een (toevallig) voorbij komende foto, een actualiteit, iets wat in je leven gebeurt tot de onderwerpen die altijd al ‘jouw’ rode draad zijn en je hersens vullen met stof tot (blijven) nadenken.
Soms is de inspiratie vluchtig. En verdwijnt het inderdaad al weer na een uurtje…
Daar heb ik regelmatig last van.
Daarom heb ik er wel een apart ‘kladblokje’ voor gemaakt op mijn bureaublad, waarin ik potentiële ‘Flitsen’ benoem.
Soms weet ik echter een dag later niet meer wat ik daar nou eigenlijk over wilde schrijven…
Andere dingen houden me dan juist weer dagenlang bezig.
Maar toch geldt altijd: als ik er niet snel ‘actie’ op onderneem dan wordt het niks.
Tenzij het steeds weer ‘getriggerd’ wordt door externe factoren zoals (nieuws-) berichten in de media of directe invloeden om me heen. Anders ligt er al snel weer een ‘laagje stof’ op waardoor de voelbare inspiratie verdwijnt.

Ik ben een ‘vluchtige’ denker.
Meestal kan ik ‘ad hoc’ opeens heel veel gedachten hebben en dus een (dik) artikel schrijven.
Daarom kan ik ook geen boek schrijven.
Zoiets doe je niet in een uurtje, dagje of zelfs twee dagen…
Ooit ben ik begonnen aan iets waarvan ik dacht dat het wel eens een boek zou kunnen worden.
Verder dan het voorwoord ben ik nooit gekomen… :-P
Elke schrijver is weer anders en heeft andere vormen van inspiratie (nodig).

Gisteren heb ik opeens inspiratie gekregen door een oud liedje wat ik mooi vond als puber.
Het heeft er toe geleid dat ik nu zo’n beetje een hele dag bezig ben geweest om meer info te vinden rondom het onderwerp.
Als dit morgen nog ‘leeft’ zou ik eigenlijk moeten beginnen met schrijven.
Maar ik had ook een paar dingen liggen voor een nieuwe ‘Restflits’ morgen…
Als ik hieraan ga beginnen, loop ik het risico dat ik het ‘elan’ van de inspiratie van vandaag dan een beetje kwijtraak.
Dit is dus een gevolg van mijn vluchtige gedachten die soms (te veel) pieken van inspiratie geven en soms net zo snel weer verdwijnen.
Het valt niet mee, dat schrijven… :-P

Voor jou hoop ik dat het schrijven over inspiratie je vervolgens ook weer triggert met (nieuwe) gedachten.
Die dan weer inspiratief werken. ;-)
Succes!

Reply
AnneAelise 10 november 2018 - 18:00

LOL, dat is precies de bedoeling van dit stuk =D Nog steeds ’n beetje aan ’t malen – maar ik denk dat het vanavond wel lukt met iets nieuws op de proppen te komen ;)

Ik herken jouw ‘proces’ iets té goed, haha :) In een bepaalde flow willen blijven en daarom andere ingevingen op een lager pitje zetten – van alles opschrijven in je ‘back up brain’ – proberen alle vluchtige gedachten vast te houden/vast te leggen.. Ik heb je in ons mail-contact wel eens gewezen op waar dat aan kan liggen.. vooral ook dat ‘veel kunnen schrijven maar geen ‘heul’ boek kunnen schrijven’ :P Korte stukjes voor een korte concentratiespanne ;)

Reply
Lilian 18 november 2018 - 21:17

Interessant artikel. Mij ‘overvalt’ inspiratie meestal zo midden op een dag als ik te druk ben om er iets mee te doen en dan schrijf ik het onderwerp wel op, maar het hele stuk dat ik in mijn hoofd had ‘geschreven’ ben ik alweer kwijt als ik tijd heb om het op te schrijven.

Het ontbreekt mij momenteel niet aan onderwerpen, maar aan ideeën om die onderwerpen op papier te zetten.

Reply
AnneAelise 19 november 2018 - 14:12

Erg herkenbaar ;) Vooral met die laatste zin sla je de spijker op z’n kop! De ‘ideeën’ liggen in mijn bol momenteel ook niet bepaald voor ’t oprapen (of was je dat al opgevallen? :P).. Blijkt dus dat ik een érg belangrijk onderdeel van ‘inspiratie’ overgeslagen heb in mijn stukje, (oops) – bedankt voor je waardevolle toevoeging! :)

Reply

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.