Tarot Gids

by Anne

Tarotkaarten zijn niet ‘alwetend’ en hebben geen toekomst voorspellende krachten. De Tarotist haalt de ‘diepgaande’ kennis namelijk niet uit de kaarten, maar uit zichzelf.

De kaarten zijn hierbij enkel een hulpmiddel; een hulpmiddel om dieper en onbegrensder na te denken, om eerlijker naar zichzelf te zijn, om verbanden in te kunnen zien, om achterliggende zaken bloot te leggen en om iemand (zoals de legger zelf) een spiegel voor te leggen. De Tarotkaarten zijn eigenlijk een soort ‘vertaler’ van je intuïtie: wat je diep van binnen eigenlijk al weet wordt door de kaarten weerspiegeld, waardoor je eraan wordt ‘herinnerd’ en/of die kennis sneller durft te erkennen.

 

 

Kompas

Op die manier kan de Tarot je dus helpen de waarheid in te zien en vooral eerlijk te zijn tegen jezelf. Ook sta je door kaarten te leggen eens stil bij de zaken die doorgaans aan je voorbij gaan. De Tarot kán je dus uiteindelijk helpen de touwtjes in handen te nemen en een beter leven te leiden. Met zelfkennis kom je namelijk een héél eind! En mocht je toch even niet weten welke richting je nu in moet slaan; de kaarten helpen je ook naar je innerlijke stem te luisteren: de stem die vaak wél al weet wat het beste is en/of wat je het liefste wilt.

 

 

Inhoud

Ben je nog niet zo thuis in de Tarot, maar wil je graag meer weten of zelfs leren leggen? Dan is dit dé blogpost voor jou! Met behulp van 9 kaarten leg ik uit waar te beginnen, waar je op moet letten, hoe je de kaarten kunt lezen, hoe je er de juiste kennis uit haalt, wat je met de kennis die je opdoet kunt doen en hoe je je Tarot-Leg-Kunsten kunt verfijnen.

Met het idee van deze post in mijn hoofd heb ik 9 kaarten getrokken die je in mijn uitleg terug zult vinden. De kaarten heb ik ‘blind’ gekozen.. zo zie je dat je uiteindelijk uit elke kaart een les kunt trekken, ongeacht de situatie.

 

 

Het leren kennen van de Tarot

De eerste kaart; De Hogepriester, staat voor tradities, regels en het zoeken naar ‘hogere’ kennis en/of ‘hogere’ waarden en normen. Dat ‘zoeken’ is waarschijnlijk één van de redenen waarom je overweegt aan Tarot te beginnen (je gaat bijv. geen Tarot leren om versiertrucs op te doen, dat denk ik tenminste ;).. ).

De tradities en regels komen terug in het ‘Leren kennen van de Tarot’: er zijn enkele richtlijnen in het leggen van de kaarten waar je (vooral op het begin) veel aan kunt hebben. Ik zal er een paar noemen waar ik zelf veel aan heb gehad.

 

 

 

Het Deck

 

Begin met het zorgvuldig uitzoeken van een Deck:

Een Deck is het geheel aan Tarotkaarten (het zijn er in totaal 78!). Kijk bijvoorbeeld rond op het internet om te zien welke stijl je aanspreekt of bezoek een (vaak ‘new-age’) winkel waar je de kaarten kunt vasthouden en bestuderen.

Zelf heb ik het Raider-Waite Deck, een bekend en ook populair deck (zeker in Europa) dat als basis voor de tegenwoordige tarot beschouwd mag worden. Een ander bekend Deck is de Crowley-Tarot, dat ook veel invloed heeft (gehad) op de tarot van nu.

Het is aan jou of je graag een traditioneel deck of een ‘apart’ Deck verkiest. In de symboliek kan per deck (een subtiel) verschil zitten, bij een traditioneel deck is het dus zo dat er ook meer informatie over te vinden is.

 

 

De Kaarten

 

Bestudeer om te beginnen de samenstelling van het Deck:

Het deck bestaat uit de Grote Arcana en de Kleine Arcana. De kleine arcana bestaat weer uit vier ‘kleuren’: staven, zwaarden, bekers/bokalen en munten/pentakels. Elke kleur heeft ook hofkaarten: de Schildknaap, de Ridder, De Koningin en de Koning. Al deze manieren van indelen hebben te maken met de symboliek in de Tarot.

 

 

Leer vervolgens de kaarten kennen:

Je kunt één voor één de kaarten nemen en de Tarotgids erbij doorlezen, maar dat vergt wél heel wat tijd en geduld. De kans is ook groot dat je dan de aandacht verliest.

Leuker is het om ‘op je gevoel’ kaarten te trekken, vervolgens zelf een betekenis te bedenken en die naast de betekenis uit de tarotgids te leggen. Zo weet je ook meteen of je al een beetje ‘Tarot-Talent’ bezit ;).

Oefen ook met simpele leggingen, zodat je de verschillende kanten van kaarten leert kennen en het ‘verhaal in de kaarten’ gaat herkennen. Zelf heb ik met de kaarten kennis gemaakt door elke ochtend een paar kaarten te trekken en er een advies uit te halen (dit doe ik trouwens nog steeds redelijk vaak,  bij wijze van ochtendritueel).

 

 

Een Gids

 

Schaf een Tarotgids aan:

Om even terug te komen op de keuze van het deck; een traditioneel deck is wat handiger bij het gebruik van een tarotgids aangezien de traditionele symbolen en kleuren vaak de basis van de uitleg/interpretatie van de kaart vormen. Een tarotgids voor beginners is het handigst; hierin staat elke kaart kort toegelicht.

Zelf ben ik begonnen met ‘de Tarotgids’ door Sarah Barlett, die ik soms nog steeds gebruik. Later kun je je altijd nog verder verdiepen in de betekenis van de kaarten en een diepgaandere gids of een compleet studieboek kopen (zo lees ik nu veel in ‘De Levende Tarot door Jan Ton).

 

 

Kies een Gids die aansluit op jouw visie

Het ligt er ook maar net aan hoe je de Tarot wilt gebruiken; sommigen hebben liever een korte of kant-en-klare/duidelijke betekenis en denken liever zelf niet al te veel na. Dat mág, maar ’t is dood zonde.. Ook zijn er diegenen die de Tarot vooral op aardse zaken betrekken of alleen aardse vragen stellen zoals “wat kan ik het beste doen om mijn relatie te redden?” of “waar moet ik op letten bij deze belangrijke beslissing?”. Volgens velen zouden de kaarten dan ook vooral aardse zaken uitbeelden, de Grote Arcana zou bijvoorbeeld gaan over de grote levensgebeurtenissen.

Zelf ben ik wat ‘zweveriger’ als het aankomt op de algehele betekenis: ik denk dat de kaarten, vooral die uit de Grote Arcana, verschillende niveaus van bewustzijn uitbeelden (in een lopend verhaal)..

Maar ook ik ben begonnen met aardse zaken toen de Tarot nog nieuw voor me was en ik denk dat dat ook wel zo gemakkelijk/handig is. Later is er altijd nog de gelegenheid je kennis uit te breiden, je gedachtegang wat aan te passen en je Tarotkunsten te verfijnen.

De kaart ‘Pentakels 9’ betekent volgens mij (in deze context) dat een bepaalde zekerheid (wat betreft je beheersing van de Tarot), wat zelfdiscipline en een geoefendheid in vindingrijkheid je het meest kunnen helpen bij het ‘perfectioneren’ van je Tarot-kunde.

 

 

Betekenis

 

Leer te interpreteren:

Trek de kaarten op ‘goed gevoel’, hoe je de kaarten schudt verschilt ook per persoon: sommigen schudden ze zoals je met spelkaarten ook doet, zelf kan ik dat niet, dus spreid ik alle kaarten met de rug naar boven voor me uit en kies ik de kaarten waar ik als het ware naartoe getrokken wordt, en als ze er zijn; ook de kaarten waarbij ik weerstand of onrust voel. Wanneer een kaart ‘onrustig’ voelt hoeft het namelijk niet zo te zijn dat het een ‘ongeschikte’ kaart is; vaak vertellen juist deze kaarten een hele hoop (al is het soms niet al te vrolijk).

Bekijk de kaart die je gekozen hebt en lees eventueel ook even de uitleg die de Tarotgids geeft. Bedenk hoe de kaart in jouw situatie past en wat je ervan kunt leren of wat het je probeert te vertellen. Luister liever naar je diepste stem (je ‘onderbuik’) dan naar je ‘hoofdstem’, die soms wil overheersen met gedachten die makkelijker zijn om te accepteren.

 

 

Card Care

 

Zorg goed voor je kaarten:

Het is sowieso praktisch bij het ‘schudden’ wanneer je kaarten geen ezelsoren hebben ;). Daarbij is het zonde om je kaarten te leren kennen en ze vervolgens zo te behandelen dat je na een jaar al een nieuw deck moet halen en opnieuw kan beginnen met ‘kennismaken’. Je krijgt namelijk op een rare manier een band met de kaarten, of ja, raar? Ze leren je nou eenmaal een hoop, en dat kweekt dankbaarheid. Bewaar je kaarten dus in een doosje, kistje of gewikkeld in een doek; het liefst op en plek waar niemand er zomaar bijkomt en ermee kan gaan rommelen.

 

 

Valkuilen

 

Je Trots

Tijdens het interpreteren van de kaarten zijn er meerdere valkuilen waarvoor je (vooral in het begin) voor moet waken. Zo trok ik de kaart Staven 6: Staven 6 waarschuwt je voor je eigen trots. Soms kan een kaart je namelijk iets vertellen dat je niet helemaal bevalt, of dat je zelfs probeert te ontkennen. Besef dat alleen het erkennen van een probleem, gedachte of angst al een grote stap in de juiste richting is, en dat de kaarten het ‘goed bedoelen’. Zit jezelf dus niet in de weg!

 

 

 

Je Verwachting

Een andere valkuil is het willen krijgen van simpele, kant-en-klare antwoorden: een ‘ja’ of een ‘nee’ krijg je zelden, vaak zal je bij jezelf ten rade moeten gaan om een antwoord te vinden en alleen ja of nee helpt daar niet bij. Zie ook niet in de kaarten wat je wílt zien, oftewel: leg geen kaarten enkel om bevestiging te krijgen zonder dat je openstaat voor andere mogelijkheden.

 

 

Je onzekerheid

Het is soms aantrekkelijk om de betekenis van de kaart regelrecht uit een boekje te halen. Dat kan, maar dan mis je een hóóp; namelijk je eigen inbreng. De kaart ‘Staven 7’ herinnert ons eraan dat een eigen mening zeker waardevol kan zijn en je er zelfs voor kan hoeden dat je je laat leiden door de kaarten in plaats van dat je de leiding néémt dankzij de kaarten!

 

 

 

Je Muur

Kortom; sta open voor een ander antwoord dan je eigenlijk wilt of verwacht, dat kan je zoveel meer opleveren! Staven 9 herinnert ons eraan dat onze ‘zelfbescherming’ ook tégen ons kan werken: altijd maar in de aanslag staan is schadelijker voor onszelf dan voor welke ‘ander’ dan ook. Laat staan dat je jezelf verdedigt tegen je innerlijke stem, terwijl je innerlijke stem juist uitspreekt wat je diep van binnen nodig hebt, wilt of denkt.

Zegt de kaart (volgens de gids) iets waar jij het helemaal niet mee eens bent? Laat je er dan niet door in de war brengen. Misschien komt de kaart later nog van pas en valt alles op zijn plaats!

 

 

 

 

De lessen in uitvoering brengen

Vaak zullen de kaarten ons uitdagen onze angsten te overwinnen, zelf te bepalen hoe we ons leven leiden, verandering te omarmen en vooral om het aan te durven eens goed naar ‘binnen’ te kijken. Zwaarden Aas beschrijft onze uitdaging kort en bondig: zie de waarheid: in helderheid, in eerlijkheid naar jezelf, in objectiviteit en in een onderzoekende houding. Wie weet staat het je niet zo aan wat je ziet of vindt, maar:

 

… ↓

 

 

Ben Mild

De kaarten mogen je dan op wat zwakheden en verbeterpunten wijzen; oordeel niet (te hard) over jezelf, dat is namelijk ook niet wat de kaart doet en je schiet er niets mee op. Het doel is juist dat je begrip voor jezelf opbrengt en de kracht uit jezelf put om het heft in eigen handen te nemen en je niet langer te laten leiden door bijvoorbeeld je angsten of je slechte gewoonten.

De kaart ‘Kracht’ vertelt ons dat we (onze eigen) imperfecties moeten accepteren, maar óók dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen. ‘Kracht’ is ook voorstander van compassie; begrip voor onszelf hebben maakt het gemakkelijker om begrip voor anderen te hebben, wat ons goed uitkomt bij de volgende stap!

 

 

Ervaring Dele

Ik heb ook de kaart ‘Bekers 3’ getrokken, een kaart die ik eerst niet helemaal kon plaatsen. Maar zeg nou zelf: wanneer je het leggen van Tarot eenmaal onder de knie hebt wil je dat toch vieren door je kunde met anderen te delen? :) Zelf wordt me regelmatig gevraagd mijn kaarten tevoorschijn te halen. Iets wat me allerminst stoort! Wanneer het voor diegene waarvoor ik leg de eerste keer is, vertel ik er wel vaak bij dat alles helpend bedoeld is, dat dat wat ik zeg niet per se dé waarheid is en dat een open instelling een vereiste is. Ook vraag ik altijd dat diegene me erop aanspreekt als ik te ver/diep ga of iets zeg waarmee ze in hun maag (gaan) zitten.

 

 

Oprecht

Wanneer je voor een ander gaat leggen doe je dat zoals de kaart ‘Pentakels 6’ van je vraagt; weloverwogen en uit goede wil. Zet je eigen belangen opzij en richt je op het -zo tactisch & helpend mogelijk- brengen van de boodschap van de kaarten

 

 

 

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.