Tarot Journal 101

by Anne

Tijdens het verslijten van een aantal blogs heb ik een korte reeks bij mekaar geschreven over ‘het Tarot Journal’. In deze post heb ik alle (3) delen bij mekaar gezet, zonder er al te veel aan te veranderen – mocht je je afvragen waarom het soms wat ‘van de hak op de tak-erig’ leest ;).. Ik hoop dat je er toch genoeg wijs uit komt, en zo niet; vragen stellen mag altijd!

 

 

 

Het Tarot Journal – Deel I

De naam verklapt ’t al: in het Tarot Journal ligt de focus op Tarot. Natuurlijk kan je er veel meer in kwijt – het Tarot Journal dient in veel gevallen ook voor het vastleggen van processen zoals spirituele ontwikkeling en/of persoonlijke groei.. Vaak neemt het Tarot Journal die rol aan zonder dat het bewust de bedoeling is geweest.

 

 

Tough Tarot Love

Tarot is -volgens mij- nu eenmaal hét hulpmiddel bij spirituele en persoonlijke groei. Het helpt je inzicht te verkrijgen in allerlei zaken -waaronder jij zelf-, het helpt je richting te vinden, te reflecteren, de belangrijke zaken te identificeren én de Tarot stelt je overtuigingen, angsten, twijfels en motivatie vaak ook nog eens flink aan de kaak..

Misschien is dat niet altijd even prettig, maar er bestaan nu eenmaal geen snelle binnendoor-weggetjes wanneer het gaat over het opdoen van flink wat levenservaring en zelfkennis ( maar mocht je er toch een ontdekken; let me know ;) )..

 

 

Tarot Journal Basics

Het bijhouden van een Tarot Journal alleen al is een uiterst geschikte manier om de Kunst onder de knie te krijgen. Ook gevorderde Tarotisten hebben vaak nog een hoop aan het Journal, gezien je in het leren leggen en leren kennen van de Tarot zo ver kan gaan als je zelf wilt. Zelf hoop ik stiekem een ‘eeuwige student’ te blijven; er zit zó veel betekenis achter zelfs maar de kleinste details! Het blijft gewoon rete-interessant :)

Maar laten we beginnen met de Basics.. ;)

 

 

Het Deck – De 78 Kaarten

Bijna niemand -schat ik zonder verder onderzoek in- zal de kaarten allemaal in één keer uit ’t hoofd hebben geleerd. Met een beetje geduld en een hoop leuke activiteiten leer je ze uiteindelijk heus wel stuk voor stuk kennen – maar het heeft gewoon tijd nodig.

 

 

De eerste Indruk

In het Tarot Journal kan je gedurende die tijd een hoop ondernemen om de kaarten zo goed mogelijk te leren kennen. Zo is het redelijk gebruikelijk om elke kaart kort in je Journal toe te lichten. Denk hierbij aan je eigen eerste indruk: Welk gevoel krijg je bij de kaart? Welke betekenis denk je dat de kaart heeft?

Daarna kan je er een (beginners)Gidsje bij nemen (’t internet biedt ook meer dan genoeg uitleg!) en de algemeen geldende interpretaties van de kaarten bestuderen. Zat je al in de buurt? Of denk je nu geheel anders over bepaalde kaarten?

Zelf heb ik de kaarten leren kennen door eerst met de Grote Arcana (22 Kaarten – De Archetypen) te leggen. Na een jaartje -of iets langer- heb ik voorzichtig de Kleine Arcana (56 kaarten – De Elementen + Cijfers en Hofkaarten) in mijn leggingen verwerkt.

 

 

Tarot Art

De creatieve Tarotist heeft vaak ook een Tarot – Art – Journal: hierin worden kaarten nagetekend, geverfd, ingekleurd of op wat voor artistieke manier dan ook weergegeven. Slim, want zo vallen je opeens zaken en details op die je op het eerste gezicht niet waren opgevallen! Ook leer je de kaarten zo te associëren met hun kleuren, symbolen, cijfers en attributen.

Natuurlijk mag je ook in je ‘gewone’ Tarot Journal losgaan wanneer de kaarten een Muze blijken. Dat is juist zo fijn aan Journals – dus ook aan ’t Tarot Journal – het is jóuw boek en jíj bepaalt de inhoud :)

 

 

Cheat Sheet

Omdat het -zeker tijdens je eerste Tarot-leg-jaren- haast niet te doen is om alle (symbolische) betekenissen te onthouden, is het handig om in je Tarot Journal een ‘spiekbriefje’ op te nemen. Zo kan je bij de Archetypen uit de Grote Arcana sleutelwoorden noteren.

Bij de Kleine Arcana is het handig om ook de symbolische betekenis van de elementen, de cijfers en de Hofkaarten te noteren (ook astrologische verbanden, situatie-specifieke betekenissen en dat soort info kan handig zijn, wil het zo zijn dat je daar ook de waarde van inziet ;) ).

 

 

Tarot Studie

Alsof het Deck zelf nog niet studiemateriaal genoeg vormt, vind ik het persoonlijk ook erg leuk en interessant om ‘verder onderzoek’ te verrichten. Bijvoorbeeld naar de verschillende invloeden die zich in de Tarot hebben verstopt, of naar de geschiedenis van de Tarot en het ontstaan van het/mijn deck zoals het nu is.

Ook wordt de Tarot door bijna iedereen weer íetsje anders opgevat, gebruikt of benaderd waardoor er een massa aan info, ideeën, blogs en weet-ik-het-wat-allemaal te vinden is.

 

 

 

 

 

Het Tarot Journal – Deel II

Ik gaf in de post Het Tarot Journal I al aan dat ik nog niet klaar was met het onderwerp ‘Tarot Journaling’, dus bij deze het vervolg! In deel 1 heb ik uitgelegd wat een Tarot Journal is en wat voorbeelden van wat je erin kwijt kan.

In dit deel ga ik iets verder in op de (dagelijkse) praktijk.

 

 

Dagelijks Ritueel

In het Tarot Journal hoef je natuurlijk niet dagelijks te schrijven, al kiezen veel mensen daar wél voor. Als je je afvraagt waarover je nu elke dag zou kunnen schrijven, biedt deze post je misschien wel wat ideeën.

Zo leg ik elke dag 1 Dagkaart of een Dag-legging (3 kaarten). Hetgeen wat ik uit die kaart of Dag-legging haal schrijf ik meestal op in mijn ‘normale’ Journal – Grotere leggingen of leggingen die me net iets meer vertellen/raken documenteer ik in mijn Tarot Journal. Het is aan jou welke (soorten) leggingen je documenteert en waar, al is het Tarot Journal natuurlijk érg handig in deze ;)..

 

 

Reflectie – Patronen

Elke legging is anders (bij telkens een legging bestaande uit 3 kaarten zijn er al 3.651.648 combi’s mogelijk!), maar terwijl je dagelijks -of op z’n minst regelmatig- legt, beginnen je er vaak vanzelf patronen op te vallen.

Zo kan het zijn dat hetzelfde thema telkens terugkeert, of dat er bij de meeste leggingen (met meerdere kaarten) meestal een hofkaart, ’grote arcana-kaart’ of een bepaald cijfer, element of andere associatie/kenmerk opduikt.

Neem die informatie ten harte en ga op onderzoek uit! Zo’n beetje elk aspect van een kaart heeft een diepere achterliggende betekenis die je wellicht wat meer kan vertellen.

 

 

Tip – De Schaduw Kaart

Na het schudden en kiezen van de kaarten kan je -als het idee je bevalt- de kaart die zich op dat moment onderaan in het deck bevindt even apart nemen. Deze kaart, ‘de Schaduw Kaart’, zou je namelijk meer kunnen vertellen over wat er zich in je on(der)bewuste afspeelt en kan daarmee dus ook invloed hebben op het antwoord/advies/inzicht dat de legging die je zojuist hebt uitgevoerd je biedt.

Ook kan je meer inzicht verkrijgen door in je Tarot Journal een overzicht te maken van de Schaduw Kaarten, weer door middel van het herkennen van patronen óf door de verbanden tussen deze kaarten te herkennen.

 

 

Lessons Learned

Ik kan het je ook écht aanraden om de lessen die je opdoet tijdens je Tarot-Reis meteen in je Tarot Journal te noteren. Zo creëer je een database aan Tarot Tips waar je nog lang van kan profiteren.

 

 

Tarot – Law

De opgedane lessen kunnen ook dienen als inspiratie voor je eigen ‘Tarot Regels’. Bewust of onbewust zal iedere Tarotist er wel een paar -voor zichzelf- hebben. Zo mag ik -van mezelf- nooit meer dan 3 ‘bonus-kaarten’ rapen en moet ik het doen met de kaarten die ik -op gevoel- heb gekozen (lees hierover meer op de Tarot-Tip Pagina). – Geen ‘opnieuwtjes’/valsspelerij!

 

 

Regels herzien

Natuurlijk zijn de regels niet meteen in steen gebeiteld wanneer je ze in je Tarot Journal noteert. Het is immers een proces!

Zo had ik tijdens mijn eerste 10 jaar aan Tarot-leggen de sterke overtuiging dat je door geld te vragen voor een legging, de kwaliteit en integriteit van de legging en het leggen ernstig zou schaden.

Tegenwoordig snap ik wel dat sommige mensen tóch een vergoeding vragen.. Zelf ben ik met een grote legging -voor een ander- zeker anderhalf tot twee uur bezig. Wanneer je erop let dat je niet gaat ‘pleasen’ en je geen loze beloften maakt (er bestaat geen ‘garantie’ in de tarot), is het nu in mijn ogen oké wanneer je toch een kleine vergoeding vraagt ;)

 

 

Vragen

Sommige tarotisten kiezen ervoor de kaarten een vraag te stellen, zoals bijvoorbeeld:

“Wat is de verstandigste keuze?”
“Waar moet ik op letten?”
“Welke invloeden spelen er in deze situatie?”

Dit kan prima werken, al kies ik er zelf vaak voor de kaarten voor ‘voor zich’ te laten spreken. Zo nu en dan heb ik stiekem wel een vraag in mijn hoofd, maar ik neem het niet als uitgangspunt. Wanneer je ervoor kiest wél een vraag te stellen, vermijdt dan onzin zoals:

“Wanneer ga ik dood?”
“Hoe win ik de loterij?”
“Wie is mijn ware liefde en wanneer ontmoet ik hem/haar?”
“Hoe kan ik hem/haar verliefd op me laten worden?”                                       Enzovoorts.

 

 

Tarot Doel

Er zijn veel zaken waarbij de Tarot je van dienst kan zijn. Zo kan je een kaart kiezen/trekken als focus voor een meditatie. Of je gebruikt een kaart met een bepaalde passende betekenis bij een ritueel of gebed. Ik gebruik de kaarten soms zelfs als inspiratiebron voor een post!

Maar meestal -ten minste; in mijn geval- worden de kaarten ingezet om inzicht te verkrijgen in zowel de situatie als in de persoon (waarvoor de legging dient) zelf. Wat de kaarten dan vaak ook meteen bieden is een ‘advies’: meestal een idee of overzicht van de mogelijkheden en duidelijkheid in hoe daarmee om te gaan/in te kiezen.

De toekomst voorspellen (zoals bij de ‘onzin-vragen’ het geval is), is -in mijn ogen- geen Tarot-aangelegenheid. De Tarot kan je echter wel een ‘losse’ indicatie geven van de mogelijke gevolgen van eventuele keuzes.

Je Tarot Doel kan je ook noteren in je Tarot Journal. Wanneer je meerdere Tarot-Doelen hebt kan je ook van iedere ‘uitkomst’ verslag doen om je Journal zo compleet mogelijk te maken :)..

 

 

 

 

 

 

Het Tarot Journal – Deel III

In dit derde en laatste deel van de serie ‘Het Tarot Journal’ ga ik iets verder in op sommige al eerder (in ‘t kort) aangestipte zaken en tips en zal ik nog enkele ideeën voor je eigen Tarot Journal op een rijtje zetten.

In Het Tarot Journal – Deel 1 lees je meer over ‘het hoe en wat’ van het Journal en in Het Tarot Journal – Deel 2 vindt je nog wat Tarot Tips en ideeën wat betreft de inhoud van het Journal terug.

Ik hoop met deze laatste post een zo compleet mogelijke reeks af te sluiten.

 

 

Tarot Journal Ideeën voor elke dag

In Deel 2 gaf ik al aan dat dagelijks in je Tarot Journal schrijven geen absolute must is. Maar mocht je de smaak te pakken hebben –maar zou nog wat inspiratie zeker welkom zijn- dan staan hieronder nog wat ideetjes:

Dag doel: Je doel voor die dag -of een taak/zaak die prioriteit heeft- gebaseerd op je dagkaart (eventueel met een door de dagkaart geïnspireerd ‘plan van aanpak’).

Tarot Prompt: Beantwoort een vraag aan jezelf die in je opkomt naar aanleiding van je dagkaart of schrijf een stukje gerelateerd aan je interpretatie/de betekenis.

Home Made Spread: Wanneer je dagkaart een bepaald probleem aankaart of een vraag bij je oproept die de dagkaart zelf niet (voldoende) beantwoord is het misschien een leuk/handig idee zelf een legging te ontwerpen voor je vraagstelling.

Tarot Art: Maak een doodle/tekening en/of kies een quote bij je dagkaart. Overdenk de kaart terwijl je aan je kunstwerkje werkt.

Verdieping: Sommige kaarten trek je nu eenmaal niet zo vaak (voor jezelf) – en ken je dus ook minder goed. Verdiep je verder in je dagkaart in zo’n geval. Ga op onderzoek uit en noteer bijvoorbeeld ook het element, de astrologische associatie, de bijbehorende numerologie, de symbolische kleuren en elementen – Wat je ook maar interessant lijkt/erover kan vinden. De volgende keer dat je deze kaart trekt sta je in ieder geval niet meer voor een raadsel!

Brief: Schrijf een brief aan je dagkaart. Gewoon aan de persoon/het idee dat erop afgebeeld staat – of aan iemand waaraan de kaart je doet denken. Of dat nu een vriend(in), een familielid, een uit het zicht verloren contact, een overleden geliefde, een vroegere/toekomstige jij of de buurman is.

Les: Brainstorm op alle lessen die je uit je dagkaart kan halen en zet ze op een rijtje. Wellicht is het ook een idee om na te gaan of je elke les ook toepast in de praktijk en op welke manieren je dat zou kunnen doen.

Gevoel: Beschrijf het gevoel dat je direct bij het zien van je dagkaart had. Was je teleurgesteld? Verbaasd? Verheugd? In de war? Beschrijf ook het gevoel dat je nu hebt – Na het aandachtig interpreteren van de kaart. Hoe komt het dat je nu (misschien) toch anders naar je dagkaart kijkt en er wél wat aan hebt?

 

 

Kaarten van alledag

Zijn er (dag)kaarten die je wel opvallend vaak tegenkomt de laatste tijd? Houd het in de gaten en noteer elke dag op z’n minst je dagkaart en/of de kaarten in je legging – al is het enkel bij naam en met de desbetreffende positie of je eventuele vraag. Wie weet valt de kaart (het ‘puzzelstukje’) na een tijdje wel op z’n plaats en weet je er een extra les of boodschap uit te slepen.

 

 

Geef je kaarten een ‘Make-Over’

Zijn er kaarten waarbij je gevoelsmatig toch een beetje terugdeinst? Kaarten waarbij je niet zo blij bent ze te zien? Pak al deze kaarten er eens bij en bekijk en bestudeer ze goed. Elke kaart heeft namelijk ook een positieve(re) betekenis – ontdek deze en noteer alle positieve betekenissen bij de kaartnaam in je Tarot Journal. Pak er gerust een (of meerdere) gidsjes/interpretaties bij wanneer het je toch best lastig valt.

 

 

Herkenbare Hofkaarten

Er wordt gesteld dat een hofkaart meestal een persoon in je leven symboliseert. Dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn, maar wanneer je een link legt tussen een hofkaart en een karakter dat je persoonlijk kent kan het geen kwaad deze associatie even te noteren – Het liefst met een uitleg natuurlijk. Misschien identificeer je zo maar één kaart, misschien kan je het hele hof een naam geven!

 

 

Tarot Studie

In Deel 1 kwam ik al op de proppen met het idee een ‘Tarot Studie’ op poten te zetten. Gezien de overvloed aan onderwerpen en richtingen die je op kan gaan in je Tarot onderzoek kan het in deze vast geen kwaad je Studie (kort) voor te bereiden..

Vakken: Stel een vakkenpakket samen. Voorbeelden zijn: numerologie, symboliek, historische achtergrond, invloeden vanuit andere (spirituele) tradities, astrologie, leggingen en ga zo maar door.

Lesmateriaal: Ga na of je genoeg informatiebronnen kan vinden voor ieder vak en noteer of sla de link/bron op. Boeken zijn natuurlijk ook uiterst geschikt, mocht je die luxe hebben.

Lesrooster: Leer je liever ‘door mekaar’ vanwege de afwisseling of wil je al je aandacht bij één vak per keer houden? In dat laatste geval is het handig na te gaan welke volgorde vanzelfsprekend is.

Wanneer je Tarot Studie flink aanslaat en je de smaak te pakken hebt is het natuurlijk ook een optie aanvullende opdrachten/huiswerk of extra vakken toe te voegen.

 

Tarot blijft natuurlijk een leerproces – maar of je er nu een hele studie aan wijdt is geheel aan jou!

 


 

Lees verder: Tarot GidsTarot Tips

You may also like

Leave a Comment

* By using this form you agree with the storage and handling of your data by this website.