Verlangleeslijst

by Anne

Ik ben van plan mijn oude -ooit ‘onsterfelijk’ gewaande- passie voor boeken en het verslinden van hun inhoud weer te doen herleven.

Deze passie heeft langer stof mogen happen dan eerder ooit het geval was. Een half jaartje was in die enkele gevallen van lees-loosheid toch wel de max – tegenover de schrikbarende lengte van de ‘lees-dip’ waar ik nu in vertoef: zo’n 3 en een half jaar!

Hopelijk kom ik weer net zo snel in het leesritme als dat menig boek me in hun verhaal meegesleept heeft.. Ik zal er in ieder geval alles aan doen ;)

 

 

Eén taak kan ik al van mijn leeslijst schrappen, namelijk: een ‘to read-lijst’ samenstellen.

 

 

Deze lijst bestaat -voor nu- enkel uit boeken die ik al in huis heb en al die tijd geduldig hebben staan wachten (oké, sommige exemplaren hebben staan blijven roepen – die komen dan waarschijnlijk ook als eerst aan de beurt ;)).

Mijn huidige lijstje -dus exclusief leessuggesties- telt zo’n 30 boeken. ’n Tikkeltje veel om hier stuk-voor-stuk ieder boek te gaan behandelen, dus dat doe ik dan ook maar niet ;)

De boeken waar ik het meest naar uitkijk krijgen hier wel de ruimte – in de lijst hieronder dikgedrukt. De rest zal vast ook ooit aan bod komen in mijn lees-reis, dus mocht er een parel tussen zitten, dan licht in jullie vast wel in met een (poging tot een) recensie/tip :)

 

 

 

De verlangleeslijst

-De angst van de wijze  |  Patrick Rothfuss
-De begraafplaats van Praag  |  Umberto Eco
-Anna Karenina  |  Lev Tolstoj
-Vaslav  |  Arthur Japin
-Kou van jou  |  Herman Brusselmans
-Het Puttertje  |  Donna Tartt
-De man die de taal van de slangen sprak  |  Andrus Kivirähk
-HhhH  |  Laurent Binet
-Het verdriet van België  |  Hugo Claus
-Jane Eyre  |  Charlotte Brontë
-Nietzsche  |  Rüdiger Safranski
-Nietzsche als opvoeder  |  Jan Willem Keijser
-De tweede sekse  |  Simone de Beauvoir

-De jaren des onderscheids  |  Jean Paul Sartre
-Het oponthoud  |  Jean Paul Sartre
-De teerling is geworpen  |  Jean Paul Sartre
-De Engelen van de Apocalyps  |  Eduardo Spohr
-The world according to Garp  |  John Irving
-1Q84  |  Haruki Murakami
-The Game of Thrones  |  George R. R. Martin
-Shadow of night  |  Deborah Harkness
-The mists of Avalon  |  Marion Zimmer Bradley
-Eat, Pray, Love  |  Elizabeth Gilbert
-Wij zijn ons brein  |  Dick Swaab
-Ons creatieve brein  |  Dick Swaab
-Handboek – Sjamanisme  |  Daan van Kampenhout
-Wat is God?  |  Ton de Kok

Uitlezen:

-De schaduw van de wind  |  Carlos Ruiz Safon
-De Psychologie van Jung  |  Jolande Jacobi

 

 

1 | 1Q84

Ik weet ’t soms even niet wanneer ik in de boekenwinkel sta; waar ik in godsnaam moet beginnen enzo – of; in de gevallen dat ik zó veel boeken leuk vind dat mijn portemonnee begint te janken..

Mijn go-to hoekje is dan die van de ‘Best Sellers’ – en zo ben ik bij dit boek uitgekomen. De eerste druk was binnen een dag uitverkocht en in de 1e maand na de release werden er ’n miljoen van verkocht. Het boek is dus de term ‘Best Seller’ wel waardig!

Het boek (dat een complete trilogie bevat) zou rete-spannend zijn. Dat moet ook haast wel met thema’s zoals liefde, leven & dood, moord, geschiedenis, familie -etc.. Gelukkig is het ook ‘vlot’ leesbaar volgens meerdere recensies, wat wel handig is gezien de 1273 bladzijden die het verhaal telt(!)..

Om je een -tekort doende- impressie te geven (meer lukt me nu ook niet – eerst ns lezen :P):
Het gaat om een verhaal dat plaatsvindt in een paralelle wereld in 1984, met als hoofdpersonen een wiskundeleraar en een huurmoordenares. Nu kan ik hier in mijn hoofd al vanalles van maken, Maar Haruki Murakami schijnt hier stukken beter in te zijn..

Toch maar eens aan beginnen, dan!

 

 

 

2 | De Psychologie van Jung

Wie mij inmiddels een beetje kent, weet vast dat ik niet vies ben van een portie Carl Gustav Jung! Dit boek zou volgens Jung zelf de best vertaalde weergave van zijn denken zijn, dus vandaar mijn keuze.

Gezien Jung niet altijd in Nijntje-taal schrijft, en ook nog eens in het Duits, kies ik ervoor te beginnen met dit boek (vertaald door M. Drukker), gezien het een groot aantal van de door Jung verhandelde onderwerpen bevat én het allemaal enigszins te begrijpen valt.

Ik heb al wat gelezen in het boek, en toegegeven: soms moet ik tóch even terugbladeren. Maar dat is het dubbel en dwars waard, want de inzichten zijn vreselijk interessant en -in mijn ogen- ook nog eens heel aannemelijk.

 

 

 

3 | De angst van de wijze

Er zijn drie dingen die alle wijze mannen vrezen: storm op zee, een maanloze nacht, en de woede van een heer.”

Het boek ‘De Angst van de wijze’ is het 2e deel uit de KingKiller Chronicle – een trilogie (op een geweldig fijn-lezende wijze) geschreven door Patrick Rothfuss. Het eerste boek (717 pagina’s) heb ik binnen 24 uur uitgelezen. Nu sla ik natuurlijk niet ‘zomaar’ een nacht slaap over om een boek uit te lezen; dus bij deze mijn waardevolle *ahem* goedkeuring ;)

Het verhaal is dan ook allesbehalve saai.. Eigenlijk krijg je geen moment rust! Het verhaal blijft vaart houden en allerlei sferen, gebeurtenissen en weetjes wisselen elkaar continu af. Ik was dus echt meteen ‘hooked’  – en begrijp niet helemaal waarom ik het tweede boek -zodra ik het had bemachtigd- niet ook meteen heb gelezen..

Voor nu komt ’t eigenlijk best goed uit: Ik zal hier wel even zoet mee zijn :)

 

4 & 5| Nietzsche & Nietzsche als opvoeder

Achterflap ‘Nietzsche’ – door Rüdiger Safranski:

“Er is bijna niemand die ons denken zo sterk heeft beïnvloed als Friedrich Nietzsche (1844–1900), en bijna niemand is zo slecht begrepen. Rüdiger Safranski, vooraanstaand Nietzsche-kenner, beschrijft Nietzsches gekwelde leven en analyseert tegelijkertijd de filosofische implicaties van diens moraal, religie en kunst. Safranski’s heldere biografie schetst een meeslepend en genuanceerd portret van de grote filosoof van de negentiende eeuw. Hij maakt begrijpelijk hoe diens nihilisme in zijn leven is geworteld; een grootse prestatie.”

Nietzsche heeft altijd al mijn aandacht weten te trekken. Is het niet vanwege zijn bijna poëtische quotes, dan wel om zijn nietsontziende uitspraken. Het eerste filosofische inzicht dat me echt aansprak las ik in mijn schoolboeken: ‘De mens is een gebrekkig dier’. Waarom ik toch lichtelijk geschokt was bij het lezen van die woorden – ‘zoiets zeg je toch niet?’

Natuurlijk heb ik over zijn filosofie gelezen en ben ik er nu en dan mee bezig geweest tijdens mijn studie – Maar me écht verdiepen in zijn filosofie, daar ben ik nog niet aan toegekomen.

Wanneer je Nietzsche een beetje kent en begrijpt, begrijp je mijn fascinatie vast ook (een beetje)/wel.. De man maakte korte metten met het ‘mainstream’-denken en had vreselijk veel durf. Ook het andere boek dat ik heb liggen: ‘Nietzsche als opvoeder – Of: Hoe een mens wordt wat hij is’, sla ik daarom hoogstwaarschijnlijk niet over ;)

 

 

 

6 | De man die de taal van de slangen sprak

In dit boek ben ik ooit -zo’n 2 jaar terug- al begonnen. Nog steeds ben ik benieuwd naar de rest van het verhaal; de onderwerpen spraken me namelijk erg aan.

Het leek een beetje op een sprookje – maar dan voor volwassenen. Ik herinner me een serieuze maar toch zeker ook -met vlagen- heel humoristische toon.

De hoofdpersoon (naam even kwijt!) woont nog in de bossen, volgens de oude levenswijze. Van zijn familie mag hij eigenlijk niet naar de moderne wereld – waar ze allerlei ‘moderne’ gebruiken en materialen kennen en bovenal: een ‘moderne’ religie (met maar één God!). Toch gaat de hoofdpersoon op een gegeven moment een kijkje nemen bij het moderne volk.. en ik ben heel benieuwd hoe hij ermee om zal gaan – met de verdeling.

 

 

 

7 | De tweede sekse

Ik begin steeds meer na te denken over geslacht: over ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Als ik echt wat met die gedachten wil doen (en er eventueel een logje over wil schrijven), kan ik Simone de Beauvoir natuurlijk niet negeren.

Ik moet toegeven dat ik nog niets van haar gelezen heb. In een vriendenkring vooral bestaande uit mannen heeft mijn mening over het feminisme zeker te lijden gehad. Maar het is gelukkig nooit te laat om voor jezelf na te gaan denken! ;)

En waarmee beter te beginnen dan ‘Le Deuxième Sexe’? – geldend als de oprichtingstekst voor de feministische beweging in Frankrijk (volgens wikipedia).. Want is het allemaal wel zo ‘normaal’ – hoe de man vaak stiekem tóch belangrijker lijkt dan de vrouw.. én hoe we als ‘man’ of ‘vrouw’ worden gegeneraliseerd?

 

 

8 | Eat, Pray, Love

Ik moet toegeven: Toen ik voor het eerst over ‘Eat, Pray, Love’ hoorde (over de film, bedoel ik dan), kreeg ik nou niet meteen de neiging om naar de bios te rennen. Ondanks de lovende recensies (ofja: meningen van random personen – hier en daar opgepikt) had ik met het zien van de trailer en het lezen over het boek eerlijk gezegd het idee dat ik -moest ik er ooit aan geloven- een teiltje nodig zou hebben.

Inmiddels ben ik redelijk bijgetrokken. Dat moet ook haast wel, want het boek staat gewoon in mijn biebje (en niet verstopt in een kist in de kelder ofzo :P). Toen ik het boek in een winkel in mijn handen nam, begon mijn boekenwinkel-mattie namelijk meteen d’r mening over het verhaal te spuien. En als zó veel mensen iets mooi of leuk vinden, wil ik op z’n minst weten waar het allemaal om gaat! En sinds Loena het erover heeft gehad durf ik eindelijk te beginnen met hopen dat het inderdaad ook wat voor mij is :)

 

 

 

9 | The mists of Avalon

Whut? Heeft Anne The mists of Avalon niet gelezen?!?..
Nog niet nee ;) Tot nu toe heb ik me zoet weten te houden met de film – die inmiddels helemaal grijsgedraaid is (als je dat over een DVD kan zeggen :P).

Omdat er aan de film al snel niets nieuws te ontdekken was, heb ik toen ik de boeken (er zijn 4 delen) van Marion Bradley Zimmer zag liggen in een tweedehandswinkel dan ook geen moment getwijfeld (hoeft ook niet echt, wanneer ’t letterlijk om n paar euro’s gaat – maar je begrijpt wat ik bedoel ;) )..

Ik hoop dat de sfeer die je in de film al redelijk kan proeven in de boeken nóg beter is vastgelegd. Sfeer betekend namelijk een hele hoop voor mij; een boek moet wel goed te ‘voelen’ zijn!

 

 

 

10 | Wij zijn ons brein

Dick Swaab; neurobioloog en hoogleraar, schreef ‘Wij zijn ons brein’ – een boek dat door ‘Trouw’ beschreven wordt als: ‘Het standaardwerk over het brein, en dat is niets te veel gezegd.’

Samenvatting:

“Het verhaal van je leven is het verhaal van je brein. Dick Swaab volgt de mens, en dan vooral zijn hersenen, vanaf de conceptie tot en met de dood. Alles komt voorbij in ‘Wij zijn ons brein’: puberteit, seksualiteit, anorexia, alzheimer, medicatie, criminaliteit, geloof, hersenbeschadiging, psychische problemen en bijna-doodervaringen. Na lezing van dit boek zal je beter begrijpen waarom je bent wie je bent.”

Hoe je ook tegen neurobiologie aankijkt: Dit moet je toch wel een beetje nieuwsgierig maken? ;)

 

 

 

11 | Handboek Sjamanisme

Dit boek roept me wel heel hard, maar de inhoud spreekt dankzij de titel al grotendeels voor zich. Voor hen die toch iets meer willen weten; de achterflap:

“Traditionele sjamanen zeggen dat ieder mens een speciaal medicijn, een talent of een gift, in de wereld brengt. Iedereen heeft de taak en het recht om die persoonlijke kwaliteit tot ontwikkeling te brengen, en kan daarbij rekenen op steun van krachten uit de andere realiteiten. Sjamanisme beoefenen maakt je niet automatisch tot sjamaan, maar stelt in staat de steun te ontvangen en je plek in de wereld in te nemen.

In Het Handboek Sjamanisme worden de basistechnieken van het sjamanisme stap voor stap beschreven; het gebruik van de sjamanistische trance, communicatie met krachtdieren en spirithelpers, de reis naar de andere realiteiten, technieken om meer bewust te dromen en de principes van sjamanistische genezing. Ook wordt er veel aandacht besteed aan uitgebreide technische beschrijvingen voor het zelf maken van ratels, trommels en andere krachtvoorwerpen.”

 

 

Welk boek ligt er nu op jouw nachtkastje?

 

You may also like